Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Синдикатите настояват депутатите да защитят работещите от насилие на работното място

Ще защитят ли депутатите работещите от насилие? Синдикатите внесоха подписка в парламента за признаване на конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ). По време на пандемията с 80% се е увеличил броят на жените жертви на насилие. Това заяви за News.bg Катя Йорданова от Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) към КНСБ.

До пандемията всяка трета жена в света е била обект на насилие, това е голям процент, подчерта тя. Предстои да бъде представен анализ на КНСБ какво да се промени в законодателството в тази сфера.

Депутатите сега са длъжни да започнат обсъждане. С подписката настояваме конвенцията да намери място в дневния ред на парламента, изтъкна Катя Йорданова. Тя третира насилието на мъже и жени в сферата на труда не само работното място. По думите й конвенцията е приета от 187 държави. И в момента в редица държави тече нейната ратификация, подчерта Катя Йорданова. Последната държава, която я е ратифицирала е Великобритания. Правим всичко възможно това да се случи и у нас, изтъкна тя.

Конвенцията няма общо с Истанбулската конвенция, уточняват синдикатите.

Много дълго време водихме кампания да стигнем до някакъв правен акт, подчерта Йорданова. От 2009 година българските синдикати са подели инициативата конвенция 190 да е факт и в България.

Сред най-силно засегнатите от насилие на работното място се оказва транспортният сектор. Конвенцията не защитава само жените на работното място, но и мъжете. Важно е всеки да е чул за конвенцията, подчерта Катя Йорданова.

Тя каза още, че конвенцията за премахване на насилието и тормоза в областта на труда е приета на юбилейната 108 сесия на МОТ през юни 2019 година. За първи път в световен мащаб чрез нея се формулира и прогласява едно ново трудово право – правото на всеки човек на работно място без насилие и тормоз, включително насилие и тормоз, основани на пол. Конвенцията е първият международен инструмент за защита на работника на работното му място от подобни деяния. Конвенцията посочва 3 конкретни, приложими в световен мащаб стандарти за борба с тормоза и насилието, свързани с труда. Определя конкретно мерките, които държавите членки, които я ратифицират, следва да предприемат.

Конвенция 190 на МОТ се прилага за всички икономически сектори, независимо дали са частни или публични – както в официалната, така и в неформалната икономика, а така също и в градските или селските райони. Тя защитава работещите по трудово правоотношение, държавни служители, както и чираци, стажанти, доброволци, стана ясно от думите на Катя Йорданова.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Русия унищожила 5 бази на бойци в Сирия

Руските въздушно-космически сили са унищожили пет бази на бойци...

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаха трима тийнейджъри в Германия по подозрение в тероризъм

Трима тийнейджъри, заподозрени в планиране на екстремистка атака, бяха...

Три варианта след изборите чертае Димитър Ганев

Ако на сцената няма нов политически субект, който да...

Почина дизайнерът Роберто Кавали

Дизайнерът Роберто Кавали, създател на марката Roberto Cavalli, е починал...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарха

Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 37-годишния...

Папа Франциск призова за край на насилието в Близкия изток (ВИДЕО)

Папа Франциск призова в неделя Иран и Израел да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img