Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Радев пита България ще разработва или ще е консуматор на технологии

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Петър Христов /

България трябва да осъществи трансформация на икономиката си, като се ориентира от износ на суровини към производство и износ на продукти с висока добавена стойност. Това заяви президентът Румен Радев на онлайн среща с представители на стартиращи и високотехнологични компании, организирана от Българската стартъп асоциация (BESCO).

По думи на държавния глава това е ключово за развитието на потенциала ни и за заемане на достойно място в международен план.

Радев подчерта, че светът ще се разделя все по-ясно на държави, които разработват технологии и така ще определят световния дневен ред, и на такива, които са консуматори на технологии. Водещ въпрос според него е къде ще се позиционира България.

Трябва да работим с бързи темпове, за да заемем мястото, което ни се полага, настоя президентът.

Той изтъкна като голямо предимство за страната ни потенциала на иновативно мислещите млади българи. Те са нашият най-ценен капитал и трябва да мислим как да използваме този талант и да създадем условия той да се разгръща и развива – тук в България, подчерта президентът.

Според него е необходимо разработването на нормативна рамка и условия, които да гарантират предвидимост и да благоприятстват инициативността, както и целенасочена политика в областта на образованието, с фокус върху трансфера на технологии.

Той бе категоричен, че не може да трансформираме икономиката ни към високотехнологична индустрия с висока добавена стойност, ако не извършим трансформация не само на законодателството, но и на системата на образованието.

Държавният глава открои и ролята на преработения от служебното правителство План за възстановяване и устойчивост за стимулирането на предприемаческата среда у нас в раздела „Разрастване на България“. Според него като резултат ще се усетят промени в лекота за създаване и ликвидация на фирми и по-гъвкавото им управление, а също така и ще се реализират успешни проекти, които да подпомогнат предприемачите. Работеща мярка за привличане на капитал по негови думи би бил фонд, в който държавата да подпомага доказани ефективни инвестиции в предприемачество и върхови технологии.

Радев заяви, че страната ни не се възползва достатъчно активно от международни инициативи, които дават възможности за инвестиции в рамките на ЕС и НАТО. Участието в международни програми, включително в сферата на отбраната, според него биха позволили интегрирането на идеите на българските технологични компании в световен план и биха осигурили необходимите средства за тяхната реализация.

Президентът заяви амбиция у нас да се проведат международни форуми, на които да бъде поставено началото на сътрудничество в областта на стартиращи и високотехнологични компании.

На дискусията беше обсъдено и дългогодишното забавяне на изграждането на електронно правителство в България. Радев подчерта, че въвеждането му е пряко свързано с институционалната прозрачност на всички нива и наред с улесненията за гражданите ще създаде възможност за информираност за начина на разходване на публичните средства у нас.

Имаме много да догонваме по-развитите държави от нас, целите са амбициозни, но най-важната от тях е укрепване на държавността, изтъкна той.

Радев посочи няколко големи проекта, върху които се работи. „Високотехнологичен институт за научен интелект се надявам да стане факт до края на годината, където работим с Швейцария. Ще има преподаватели и учени на световно ниво. Уникален център, първи по рода си в цяла Източна Европа„, посочи той и допълни, че е имал срещи с ръководството на Amazon и Google, които да се включат проекта.

С ЦЕРН работим за Югоизточен европейски институт за устойчиви технологии. България има всички предпоставки и условия да бъде ситуиран тук. Това ще даде възможност за практико-приложни изследвания в областта на физиката, биология и други науки„, каза още той. По неговите думи при по-голяма настойчивост можем да дадем шанс България да изгражда и затвърждава своята позиция като държава, в която младите хора разгръщат своя талант и се развиват високи технологии. „Трябва да станем интелигентна държава. Нашите ресурси са ограничени и трябва да ги управляваме„, посочи президентът.

По-късно пред деня държавният глава връчи голямата награда на победителя в 14-ото издание на конкурса „Мениджър на годината 2021“

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Земетресение от 6,5 по Рихтер удари Япония

Няма данни за пострадали и нанесени сериозни материлани щети

Татяна Дончева: У Живко Коцев се открояват детайли на откровена инфантилност

Татяна Дончева е български политик и създател на „Движение...

Нетаняху провежда офанзива в Рафах и при сделка с „Хамас“

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща във вторник да продължи...

Лондон: Разследването за корупция в Русия е обхванало още висши военни

Руслан Цаликов (вляво) ; Сергей Шойгу ; Валерий Герасимов...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img