Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Радев пита България ще разработва или ще е консуматор на технологии

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Петър Христов /

България трябва да осъществи трансформация на икономиката си, като се ориентира от износ на суровини към производство и износ на продукти с висока добавена стойност. Това заяви президентът Румен Радев на онлайн среща с представители на стартиращи и високотехнологични компании, организирана от Българската стартъп асоциация (BESCO).

По думи на държавния глава това е ключово за развитието на потенциала ни и за заемане на достойно място в международен план.

Радев подчерта, че светът ще се разделя все по-ясно на държави, които разработват технологии и така ще определят световния дневен ред, и на такива, които са консуматори на технологии. Водещ въпрос според него е къде ще се позиционира България.

Трябва да работим с бързи темпове, за да заемем мястото, което ни се полага, настоя президентът.

Той изтъкна като голямо предимство за страната ни потенциала на иновативно мислещите млади българи. Те са нашият най-ценен капитал и трябва да мислим как да използваме този талант и да създадем условия той да се разгръща и развива – тук в България, подчерта президентът.

Според него е необходимо разработването на нормативна рамка и условия, които да гарантират предвидимост и да благоприятстват инициативността, както и целенасочена политика в областта на образованието, с фокус върху трансфера на технологии.

Той бе категоричен, че не може да трансформираме икономиката ни към високотехнологична индустрия с висока добавена стойност, ако не извършим трансформация не само на законодателството, но и на системата на образованието.

Държавният глава открои и ролята на преработения от служебното правителство План за възстановяване и устойчивост за стимулирането на предприемаческата среда у нас в раздела „Разрастване на България“. Според него като резултат ще се усетят промени в лекота за създаване и ликвидация на фирми и по-гъвкавото им управление, а също така и ще се реализират успешни проекти, които да подпомогнат предприемачите. Работеща мярка за привличане на капитал по негови думи би бил фонд, в който държавата да подпомага доказани ефективни инвестиции в предприемачество и върхови технологии.

Радев заяви, че страната ни не се възползва достатъчно активно от международни инициативи, които дават възможности за инвестиции в рамките на ЕС и НАТО. Участието в международни програми, включително в сферата на отбраната, според него биха позволили интегрирането на идеите на българските технологични компании в световен план и биха осигурили необходимите средства за тяхната реализация.

Президентът заяви амбиция у нас да се проведат международни форуми, на които да бъде поставено началото на сътрудничество в областта на стартиращи и високотехнологични компании.

На дискусията беше обсъдено и дългогодишното забавяне на изграждането на електронно правителство в България. Радев подчерта, че въвеждането му е пряко свързано с институционалната прозрачност на всички нива и наред с улесненията за гражданите ще създаде възможност за информираност за начина на разходване на публичните средства у нас.

Имаме много да догонваме по-развитите държави от нас, целите са амбициозни, но най-важната от тях е укрепване на държавността, изтъкна той.

Радев посочи няколко големи проекта, върху които се работи. „Високотехнологичен институт за научен интелект се надявам да стане факт до края на годината, където работим с Швейцария. Ще има преподаватели и учени на световно ниво. Уникален център, първи по рода си в цяла Източна Европа„, посочи той и допълни, че е имал срещи с ръководството на Amazon и Google, които да се включат проекта.

С ЦЕРН работим за Югоизточен европейски институт за устойчиви технологии. България има всички предпоставки и условия да бъде ситуиран тук. Това ще даде възможност за практико-приложни изследвания в областта на физиката, биология и други науки„, каза още той. По неговите думи при по-голяма настойчивост можем да дадем шанс България да изгражда и затвърждава своята позиция като държава, в която младите хора разгръщат своя талант и се развиват високи технологии. „Трябва да станем интелигентна държава. Нашите ресурси са ограничени и трябва да ги управляваме„, посочи президентът.

По-късно пред деня държавният глава връчи голямата награда на победителя в 14-ото издание на конкурса „Мениджър на годината 2021“

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Шофьор блъсна пияна жена в Силистра

След употреба на алкохол 27-годишна жена беше ударена от...

Бойко Борисов вдигна ръце от темите „президент“ и „Главчев (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=nGBwNJ45p8I Темата "президент", темата "Главчев" няма да коментирам, защото я...

Диалогът Главчев-Радев остава без резултат, засега (СНИМКИ)

Служебният премиер Димитър Главчев обсъди с президента Румен Радев...

БСП иска оставката на Росен Желязков (ВИДЕО/ДОКУМЕНТ)

https://www.youtube.com/watch?v=KTQ4HMQ3kZg Парламентарната група на БСП за България поиска оставката на...

Руски бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край

Руски свръхзвуков бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край, съобщи...

Авиокомпании променят маршрутите си след израелската атака срещу Иран

Авиокомпаниите бързо промениха маршрутите на полетите си над Иран, пренасочвайки се...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Атанас Запрянов: България не е застрашена от конфликта Израел-Иран

Израелският удар в Иран е бил ограничен по военна...

Авиокомпании променят маршрутите си след израелската атака срещу Иран

Авиокомпаниите бързо промениха маршрутите на полетите си над Иран, пренасочвайки се...

Бунтовниците в Мианмар превзеха ключова правителствена военна база

Хунтата губи позиции в граничните райони на страната

АКФ подозира, че институции подпират проекта на Вълка за инсинератор до Павликени

Антикорупционният фонд (АКФ) е провел собствено разследване във връзка...

Младеж попадна в ареста заради дрифт в Стамболийски

Полицията в Стамболийски арестува младеж, дрифтил из града. Сигнал за рисковите маневри...

ЕК прие плана за Украйна, позволяващ до 50 милиарда евро подкрепа

Европейската комисия (ЕК) прие предложение за решение за изпълнение...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img