Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Румен Радев: Време е да се излекуваме от комплексите на политическа обреченост (ВИДЕО)

136 години от Съединението на България – какви са уроците за нас днес? Време е да се излекуваме от комплексите за политическа обреченост, защото ние сме показали, че можем да постигаме големи цели, да го правим цивилизовано. Успели сме в миналото, можем го и днес.

Това заяви президентът Румен Радев от площад „Съединение“ в Пловдив по повод честването на 136 години от Съединението на България.

През септември 1885 година нашият дързък народ, уверен в своето право заличи границите, натрапени от Берлинския конгрес. Без да чакат одобрението на Великите сили, българите от Княжеството и Източна Румелия поправиха историческата несправедливост и предприеха най-значимата стъпка към единението на нашия народ в изконните му земи. Сториха го с мисъл, с кураж, с дружни усилия и с удивителна политическа зрялост, която постигна целта почти без кръвопролития. Показаха решимост, която разколеба всички външните врагове на Съединението и ги отказа да противодействат. Само два месеца по-късно младите ни капитани разгромяват сръбските генерали при Гургулят, Сливница, с което Съединението на България става необратимо историческо завоевание„, каза Радев в речта си.

Съединението на България се случва само 7 години след Възкръсването на страната. За това вярвам, че днес, 136 години по-късно, ние сме узрели да надмогнем всички исторически разделения в името на демокрацията, справедливостта и просперитета на страната. Ключът е в духа на Съединението, в чувството, че сме един народ – чувство, което с времето бе корозирано от идеологически, котерийни, класови и други деления, които днес възпират нашия път напред. Егоизмът не бива да покрива съзнанието, че макар, че сме различни, сме един народ, че нашите различия не са повод за разкол, а част от богатството и потенциала на нацията. Актът на Съединението е най-вдъхновяващият епизод на дръзката ни политическа история. Това не е мъртва история, а урок по единение в името на свободата, достойнството и добруването на отечеството. Вечна памет на храбрите българи, които вградиха съдбите си в националния идеал. Да живее свободна и единна България“, завърши Румен Радев словото си от площад „Съединение“ в Пловдив.

На тържественото честване присъстваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на служебния кабинет и на политическите партии от 46-о Народно събрание.

https://www.youtube.com/watch?v=4QiHbo-il5Q

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Масов бой и пострадали в центъра на Габрово заради етническа основа?

Масов бой в центъра на Габрово и пострадали хора....

Лошото време попречи на един самолет българи да посрещнат Великден на Санторини

Силният вятър на гръцкия остров Санторини промени плановете на...

Външно министерство предупреждава българите да внимават в Тбилиси

Във връзка със продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси, Министерството...

Дания облекчава закона за абортите

Дания облекчава закона за абортите за първи път от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

48 души вече са жертвите след срутването на магистрала в Южен Китай

Броят на загиналите се увеличи до 48, а спасителните...

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

На 8 май Московският градски съд ще разгледа жалбата...

Попфолк певицата Дебора скочи на Галин

Попфолк певицата Дебора скочи на Галин, видя Информационна агенция...

Борисов, Караянчева и Делян Добрев повеждат по две листи за 50-о НС

Водачите на листите на ГЕРБ-СДС за всички избирателни райони:

Задържаха над 800 000 къса контрабандни цигари на ГКПП – Лесово

При проверка на товарен автомобил на ГКПП - Лесово...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img