Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Генералният консул на РС Македония: Чужди сили ни тровят и разделят

Свят, в който българи и македонци няма да сме братя, не е моят свят – обидите между нас са чужда игра, която цели да ни отрови. Това заяви преди напускането на поста си генералният консул на Република Северна Македония в България Александър Панев, предаде БГНЕС.

Винаги е тежко да се сбогуваш с град, в който си като у дома си. Ние, которците, и София – емоции от векове, чисти и братски – не винаги сме били в кавги и проблеми, както днес. Като малък пример, Прохор Пчински е роден в Овче поле, бил е като брат със св. Иван Рилски. Которците (овчеполците) откакто се помним, си имаме приказка с шопите.“ – сподели Панев.

Бяхме и професори, дърводелци, лекари, генерали, кметове и какво ли още не, нашата история е извоювана с кръв, сълзи и инат. Ако реалността и историята са огледало, счупено от десетилетия, все пак в малките парченца успях да видя своя брат, а след толкова години и в толкова малки стъкла, и във Варна, Пловдив, Велинград, Бургас и навсякъде, аз се надявам, че в малките македонски парченца успя да ме види и той, от другата страна на огледалото, чупено, чупено, направено на прах. Загубих и родител, и приятел, и брат тук, имаше и тежки моменти.“ – каза още дипломатът.

Той напомни и за изпитанията по време на пандемията.

Минахме заедно и през пандемията, за което аз лично съм благодарен – за цялата братска помощ, когато целият свят притихна, а София беше малък прозорец. И ако, в крайна сметка, важи старата поговорка „Няма ненаказано добро“, това е то, мрежите не прощават. Сто години по-късно, като македонски дипломат, се опитах колкото можах и доколкото зависи от мен, но не успях да направя много, центробежните балкански сили са силни. Винаги съм казвал на глас, свят, в който няма да сме братя, а ще бъдем татари, окупатори, Коминтерна и подобни ниски обиди, не е мой. Нито искам да имам кариера в такива игри, игри, в които ще трябва да се нагрубяваме. Тези игри не са наши, те са наложени, за да ни отровят и заслепят, да не виждаме доброто в брата, а само лошото.“ – подчерта Александър Панев.

Може би ще дойдат бъдещи поколения, по-умни от нас, ще направят повече и по-добре, трябва да ги образоваме и насочваме. За да покажем, че можем повече, поне да се опитаме. Доскоро София, имаме още много какво да си кажем! “ – каза той в заключение.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Масов бой и пострадали в центъра на Габрово заради етническа основа?

Масов бой в центъра на Габрово и пострадали хора....

Лошото време попречи на един самолет българи да посрещнат Великден на Санторини

Силният вятър на гръцкия остров Санторини промени плановете на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Димитър Главчев дава разрешението за „Мама и аз“ на ДАНС и прокуратурата

Очаква се служебният министър-председателят Димитър Главчев да подаде сигнал...

Ирландската полиция премести палатков лагер на мигранти от центъра на Дъблин

Ирландската полиция премести около 200 палатки, в които са...

Държавният контрольор иска съдействие от Нетаняху за разследването на 7 октомври

Израелският държавният контрольор призова премиера Бенямин Нетаняху и началника...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Сергей Шойгу иска по-бързо и повече оръжия

Необходимо е да се увеличи обемът и качеството на...

Външно министерство предупреждава българите да внимават в Тбилиси

Във връзка със продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси, Министерството...

Русия превзе село Семьоновка в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските военни са...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img