Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Президентството подканя партиите да са отговорни и експедитивни

Снимка: архив БГНЕС

Държавният глава има готовност да връчи мандат за съставяне на кабинет, изпълнявайки конституционните си задължения. Това заявява прессекретариатът на държавния глава във връзка с настойчивите запитвания от медии предимно за момента на връчване на мандата.

От президентството подчертават, че страната ни е изправена пред провеждането на неотложни реформи и взимането на решения, които изискват кабинет с политическа отговорност и парламентарна подкрепа. „Затова парламентарно представените политически сили трябва възможно най-скоро да намерят формулата за съставяне на редовно правителство в интерес на българското общество…“, заявяват от институцията.

Постигането на устойчив консенсус за промяна е отговорност на самите политически сили“ завършва обаче позицията на държавния глава.

Припомняме, че преди няколко дни държавният глава Румен Радев заяви, че е готов да даде време на партиите да постигнат договореност за подкрепа на правителство с първия мандат, като ще го връчи, когато те бъдат готови. Нагласата му обаче бе от първите дни на преговори между „Има такъв народ“, „Демократична България“, „Изправи се.БГ! Ние идваме“, като разговори се проведоха и с БСП и с ДПС.

Днес обаче, за втори пореден ден след намеци от вчера, настъпи обрат в добрия и конструктивен тон между партиите, които излизаха с декларации за сближаване на позициите и разбирателство. Тон даде съпредседателят на ДБ Христо Иванов, който по-късно направи съвместно изявление и с председателя на ИСБНИ Мая Манолова.

Днес от „Има такъв народ“ разговаряха предимно с БСП, от където обаче отправиха покана за разговор поотделно и с „Демократична България“ и с Изправи се.БГ! Ние идваме“ във формат без ИТН.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тони Стораро за синът си Емрах: Вече се гордея с него

"Аз вече наистина се гордея с него. "Денсингс старс"...

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи

В най-малко три синагоги и в музей в Манхатън...

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Италианската хуманитарна група "Спешна помощ" съобщи в събота, че...

Русия унищожила 2 терористични бази в Сирия

Отново регистрира нарушения на САЩ

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иран наложи ответни санкции на САЩ и Великобритания

Иран наложи санкции срещу британски и американски лица и...

Лондон: Разследването за корупция в Русия е обхванало още висши военни

Руслан Цаликов (вляво) ; Сергей Шойгу ; Валерий Герасимов...

Китайско-руски учения край Тайван предизвикват тревога в САЩ

Съвместните военни учения на Китай и Русия близо до...

Франция с опити да облекчи напрежението между „Хизбула“ и Израел

Франция ще съдейства за облекчаване на напрежението между Израел...

Броят на загиналите се увеличава на 39 при наводненията в Южна Бразилия

Вече 39 души са загиналите, след като проливни дъждове заляха...

Финландия не изключва Русия да тества член 5 на НАТО

Малко вероятно е Русия да тества клаузата за взаимна...

Макрон пак заговори за изпращане на войски в Украйна – ако Русия пробие фронта

Френският президент Еманюел Макрон потвърди, че не изключва изпращането...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg