Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Освободеният шеф на РИОСВ-Бургас няма да се върне в екоинспекцията (ОБНОВЕНА)

Снимка: БГНЕС

Освободеният директор на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова няма да се върне към старата си длъжност „Началник отдел“ в РИОСВ-Бургас.

Министър Асен Личев не пожела да се срещне лично с мен, той не е чул моите аргументи и мотиви да направя това предложение и затова смятам, че той донякъде е подведен, обясни Иванова пред журналисти.

Тя припомни, че служебният министър е изтъкнал заповед, подписана от бившия екоминистър Емил Димитров-Ревизоро за „Каваците“. Твърдението е, предложената от нея заповед за изменение на режима за строителство на територията на природна забележителност „Пясъчни дюни“ в местността „Каваците“ дава възможност за строителство.

Според Иванова, тази заповед е също толкова рестриктивна, колкото и предходната от 1984 г., доказала, че не може да бъде приложена ефективно.

Според Иванова, заповедта не само забранява строителство, но и забранява поставянето на преместваеми обекти, което преди го е нямало. Изключението е само за двата действащи къмпинга – „Смокиня“ и „Веселие“, които са в границата на защитената територия и са в задължителните дейности на морските плажове. Те съществуват повече от 40 години.

Заповедта категорично поставя условия за съгласуване на тези дейности с РИОСВ и има забрана за територия, за която има защитени обекти като пясъчните дюни„, обясни Детелина Иванова. Изключенията са за територия, на която няма пясъчни дюни. Заповедта е приложима за ефективен контрол в рамките на защитената територия, допълни досегашната шефка на РИОСВ-Бургас.

С тази заповед ние въвеждаме режим за тях, за да могат да се извършват реконструкции и ремонти, но има категорична забрана за ново строителство на тази територия, обясни пред медиите Детелина Иванова.

Твърдението, че тази заповед е създадена с цел да се узакони незаконно строителство, което се намира в защитената територия не отговаря на истината, смята тя.

Със съгласувателните процедури, които се извършват от РИСОВ-Бургас, не се издават разрешение за строеж, което е в компетенциите на други органи. Квалификацията дали това е преместваем обект, начина на изпълнение – техническите характеристики, са изцяло в правомощията на други органи„, каза Иванова.

По този начин ние въвеждаме режим за тях, за да може да извършват реконструкция – има забрана за ново строителство, касае се само ремонт и реконструкция на съществуващи обекти, в това число и преместваеми, допълни Иванова.

Едно незаконно строителство, ако е незаконно, не може да бъде узаконено със заповед на министъра на околната среда и водите, категорична е тя.

Детелина Иванова се чувства обидена от квалификациите на екоминистъра, който я определи като „негодна да управлява интересите на околната среда и водите“. Тя е с близо 20 години стаж в РИОСВ-Бургас, преминала е през всички стъпала в йерархията – от експерт, през началник отдел до директор на Инспекцията. Иванова няма да се върне на позицията й като началник отдел, която е била запазена, тъй като е заела поста на директор без конкурс до назначаване на такъв.

spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Италианската хуманитарна група "Спешна помощ" съобщи в събота, че...

Русия унищожила 2 терористични бази в Сирия

Отново регистрира нарушения на САЩ

Шолц осъди насилието срещу германски политици

Германският канцлер Олаф Шолц и лидерите на Европейския съюз (ЕС)...

Възвестиха Възкресение Христово (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, оглави...

Володимир Зеленски: Киев свали още един руски Су-25

На 4 май 2024 г. украински военнослужещи унищожиха още...

Откриха труп на тийнейджърка в багажника на кола в германския град Регенсбург

Все още не е ясно колко време колата е стояла на подземния паркинг

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Корнелия Нинова: Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ

"Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ. И...

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Политолози виждат шанс за Солидарна България

Кънчо Стойчев не вижда шанс за промяна

Британското разузнаване очаква увеличаване на руските жертви в Украйна

Среднодневният брой на руските жертви в Украйна през месец...

Нотариуса бил Доверено лице в МВР и ГДБОП знае това от 2022 г.

Името на Мартин Божанов - Нотариуса, се появи в...

Обявиха тридневен национален траур в Чили

Президентът на Чили Габриел Борич обяви тридневен национален траур...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg