Освободеният шеф на РИОСВ-Бургас няма да се върне в екоинспекцията (ОБНОВЕНА)

Прочитания 17860
0 0
Снимка: БГНЕС

Освободеният директор на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова няма да се върне към старата си длъжност „Началник отдел“ в РИОСВ-Бургас.

Министър Асен Личев не пожела да се срещне лично с мен, той не е чул моите аргументи и мотиви да направя това предложение и затова смятам, че той донякъде е подведен, обясни Иванова пред журналисти.

Тя припомни, че служебният министър е изтъкнал заповед, подписана от бившия екоминистър Емил Димитров-Ревизоро за „Каваците“. Твърдението е, предложената от нея заповед за изменение на режима за строителство на територията на природна забележителност „Пясъчни дюни“ в местността „Каваците“ дава възможност за строителство.

Според Иванова, тази заповед е също толкова рестриктивна, колкото и предходната от 1984 г., доказала, че не може да бъде приложена ефективно.

Според Иванова, заповедта не само забранява строителство, но и забранява поставянето на преместваеми обекти, което преди го е нямало. Изключението е само за двата действащи къмпинга – „Смокиня“ и „Веселие“, които са в границата на защитената територия и са в задължителните дейности на морските плажове. Те съществуват повече от 40 години.

Заповедта категорично поставя условия за съгласуване на тези дейности с РИОСВ и има забрана за територия, за която има защитени обекти като пясъчните дюни„, обясни Детелина Иванова. Изключенията са за територия, на която няма пясъчни дюни. Заповедта е приложима за ефективен контрол в рамките на защитената територия, допълни досегашната шефка на РИОСВ-Бургас.

С тази заповед ние въвеждаме режим за тях, за да могат да се извършват реконструкции и ремонти, но има категорична забрана за ново строителство на тази територия, обясни пред медиите Детелина Иванова.

Твърдението, че тази заповед е създадена с цел да се узакони незаконно строителство, което се намира в защитената територия не отговаря на истината, смята тя.

Със съгласувателните процедури, които се извършват от РИСОВ-Бургас, не се издават разрешение за строеж, което е в компетенциите на други органи. Квалификацията дали това е преместваем обект, начина на изпълнение – техническите характеристики, са изцяло в правомощията на други органи„, каза Иванова.

По този начин ние въвеждаме режим за тях, за да може да извършват реконструкция – има забрана за ново строителство, касае се само ремонт и реконструкция на съществуващи обекти, в това число и преместваеми, допълни Иванова.

Едно незаконно строителство, ако е незаконно, не може да бъде узаконено със заповед на министъра на околната среда и водите, категорична е тя.

Детелина Иванова се чувства обидена от квалификациите на екоминистъра, който я определи като „негодна да управлява интересите на околната среда и водите“. Тя е с близо 20 години стаж в РИОСВ-Бургас, преминала е през всички стъпала в йерархията – от експерт, през началник отдел до директор на Инспекцията. Иванова няма да се върне на позицията й като началник отдел, която е била запазена, тъй като е заела поста на директор без конкурс до назначаване на такъв.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Софи Димитрова

administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Шофьор блъсна патрулка в Прохода на Републиката и избяга

Автомобил блъсна полицейска кола в Прохода на Републиката, след което шофьорът избяга, съобщава bTV. При инцидента няма пострадали. Служебният автомобил се е разминал без сериозни щети. След удара полицаите са тръгнали след автомобила. За случая са информирани няколко дирекции на МВР.