Реклама

https://www.gerb.bg/bg

АДФИ проверява 4 обществени поръчки за затворите

Снимка: БГНЕС

От министерството на правосъдието сезираха Агенция Държавна финансова инспекция (АДФИ) за четири обществени поръчки за затворите и за Фонд „Затворно дело“, каза заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова пред журналисти в Софийския затвор.

Поръчките са възложени от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/, Главна дирекция „Охрана“ /ГДО/ и Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ /ДПФЗД/.

Поискана е проверка на обществената поръчка на дрехите на надзирателите в ГДИН, и за храненето на затворниците. Целта е да се проверят и вътрешните механизми за контрол.

Обществените поръчки, възложени от ГДИН, са за доставка на униформено облекло за нуждите на ГДИН – зимно и лятно специално облекло и за извършване на дезинсекция и дератизация в затворите и арестите. От министерството уточняват, че става дума за използваните препарати във връзка с ковид-мерките в местата за лишаване от свобода, както и за регулярните мерки по обезпаразитяването от дървеници, хлебарки и гризачи.

Договорът за дезинфекция е над 1 млн. лв. Има сигнали, че не са дезинфектирани всички площи

От Главна дирекция „Охрана“ са обявили обществена поръчка за доставка на 8 специализирани автомобили за нуждите на дирекцията.

В Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ ще бъде проверена обществената поръчка за доставки на храни и напитки на едро за лавките и бюфетите в местата за лишаване от свобода.

От правосъдното министерство са поискали Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да провери как са определяни цените за продажба на доставените в държавното предприятие стоки за затворниците. Заместник-министърът заяви, че АДФИ се е самосезирала в началото на тази седмица и вече е започнала проверка за обществената поръчка за доставката на храни в затворите.

Приключила е проверката на сигналите за издевателства в затворите, съобщи Мария Павлова. Установено е, че за периода от януари 2017 г. до май 2021 г. има общо 9 случая във всички затвори в странатасвързани с полова неприкосновеност на лишените от свобода. Всички случаи са докладвани в прокуратурата. Образувани са 6 разследвания, две са приключили с осъдителни присъди.

Случаите са от цялата страна – Бобов дол, Враца, Варна, Бургас.

Относно сигнали за нарушение на правата на затворниците, зам.-министър Павлова каза, че „няма установено такова действие за коментирания период, но лицето, срещу което е образувано производството е отстранено от изпълняваната от него длъжност, за да не пречи на производството“. Нарушенията са свързани с реда на допуск, отдаване на затворнически труд и отдаване на т.нар. ВИП килии, каза тя и допълни, че не може да даде повече информация.

Заместник-министър Павлова присъства заедно с братята Кубрат и Тервел Пулеви на IX-ия турнир по бокс между затворниците от различни места за лишаване от свобода в страната. Мотото на спортното събитие е: „Не на наркотиците и агресията“. В него участват 40 лишени от свобода от 9 затвора.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният...

НАТО праща консултантски мисии в Близкия изток и Африка

НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността...

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕК не хареса плана на България за енергетиката и климата

Европейската комисия препоръча на България да подобри своя национален...

Христо Хинков: Здравният министър няма полезен ход с частната болница

България има нужда от национална детска болница. Това заяви...

Цветница е

Днес православните християни отбелязват Цветница - деня, в който Спасителят...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Байдън води на Тръмп с 1%

Разликата се е стопила от последното допитване

МОСВ с план да отговори на препоръките на ЕК за енергетиката и климата

Предвижда се актуализация на Интегрирания план в областта на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img