Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Работодателите остават против увеличението на МРЗ

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проведе онлайн заседание, свикано от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова.

В първа точка от дневния ред на заседанието на НСТС правителството и социалните партньори обсъдиха проекта на Постановление на Министерския съвет за определяне на минималната работна заплата за страната.

С проекта на Постановление на Министерския съвет се предлага минималната работна заплата за страната от 1 януари 2021 г. да стане 650 лв., което е в изпълнение на Управленската програма на правителството (2017-2021 г.)

Предложеният размер на минималната работна заплата е определен от актуализираната Средносрочна бюджетна прогноза за периода 2020-2022 г., приета с Решение на Министерския съвет от декември 2019 г.

Предвижда се увеличението на минималната работна заплата да допринесе за:

  • намаляване на подоходното неравенство;
  • повишаване на покупателната способност и потреблението на най-нискодоходната част от заетите и намаляване на риска от бедност;
  • повишаване на мотивацията на най-нискодоходната част от работната сила за търсене на работа;
  • реализиране и задържане на българския трудов пазар;
  • повишаване на жизненото равнище и намаляване на риска от бедност сред работещите;

Нарастването на минималната работна заплата е част от процеса на конвергенция на доходите.

НСТС не постигна единодушна подкрепа по проекта на Постановление. Синдикалните организации подкрепят предложението, а работодателските организации – не подкрепят увеличението на минималната работна заплата.

Във втора точка от дневния ред на заседанието на НСТС правителството и социалните партньори обсъдиха проекта на Постановление на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работници и служители, осигурени в икономически дейности, за които са наложени от държавен орган временни ограничения за осъществяването им в периода на обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка.

Целта е да се предостави приоритетно навременна подкрепа за запазване заетостта на работниците и служителите в предприятия, преустановили стопанската си дейност в резултат на пандемията.

Предвижда се за изплащане на компенсациите да кандидатстват работници и служители в неплатен отпуск във връзка с наложени от държавата ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети, като лицата имат право на компенсация за не повече от 60 дни.

При продължителност на работния ден от 8 часа компенсацията е в размер на 24 лева на ден за периода на неплатения отпуск на осигуреното лице, като в случаите на непълно работно време размерът на компенсацията се определя пропорционално.

Един от поставените проблеми бе, че компенсацията е в режим „деминимис“, което я прави неизгодна за много работодатели и поставя под въпрос ефективното ползване на мярката. Друг проблем бил изискването за запазване на заетостта на работниците, получавали компенсацията.

Според КНСБ, компенсациите не трябва да са обект на постановление, а са необходими промени в законодателството. Например, според Кодекса на труда (КТ) 100% от възнаграждението на работника се дължи от работодателя в случай на затваряне. В тази връзка, от синдиката предлагат да се направи промяна в КТ, която да задължи държавата да компенсира, когато предприятието е затворено по нейно нареждане.

Мария Минчева, зам.-председател на БСК, отбеляза, че поради спецификата на работа на нощните заведения, голяма част от заетите в тях са на 4-часов работен ден, което означава, че компенсацията за тях ще е в размер на 220 лв., което е крайно недостатъчно. Стои и въпросът какво се случва със самоосигуряващите се лица – охрана, музиканти и др., които са свързани с развлекателната част на нощните заведения. Също така, при определянето на секторите в обсега на постановлението трябва да се има предвид, че различните видове заведения (нощни барове, клубове и пр.) са категоризирани/регистрирани по различен начин, т.е. не са под един и същи код на икономическа дейност и има голяма опасност част от тях да останат извън обхвата на постановлението. В тази връзка, препоръчително е да се включат други критерии (освен кода на икономическа дейност) при определянето на предприятията, попадащи в обхвата на постановланието (например, нулев оборот за времето след заповедта на МЗ). Също така, според зам.-председателя на БСК, важно е мярката да продължи да действа и след 1 януари 2020 г., както предвижда проекта на постановление.

Предвижда се работниците и служителите да предоставят на работодателя си писмена декларация по образец, в която посочват периода за ползване на неплатен отпуск и банкова сметка, по която да се изплащат компенсациите.

Заявления се подават в дирекция „Бюро по труда“, като комисия разглежда постъпилите документи в срок от 10 работни дни.

Агенцията по заетостта публикува на интернет страницата си информация относно работодателите и броя на техните работници и служители, които са одобрени за изплащане на компенсациите, в срок от 2 работни дни. Сумите за компенсациите ще се изплащат до 5 работни дни след одобрението на подаденото заявление и са допустими за периода от 29.10.2020 г. до 31.12.2020 г.

Очакваният брой лица, които ще получат компенсации при условията и реда на постановлението, е над 32 500. Необходимите финансови средства за изплащане на компенсациите по Постановлението ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ чрез финансовия механизъм REACT-EU, като определеният бюджет е в размер на 50 млн. лв.

НСТС не постигна единодушна подкрепа по проекта на Постановление. Социалните партньори подкрепят предложената мярка с изключение на КНСБ.

В края на заседанието бе решено, по предложение на КНСБ, НСТС да отправи покана към вицепремиера Томислав Дончев за участие в отделно заседание, на което да бъде обсъден проектът на План за възстановяване и устойчивост на РБ, общата финансова рамка, връзката му с оперативните програми и др., тъй като това е въпрос от изключително значение за бъдещето на България, посочват от БСК. 

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Френският президент Емануел Макрон: Кой може да се преструва, че Русия ще спре дотук?

Френският президент Емануел Макрон смята, че поставянето на каквито...

КНДР предупреди САЩ, че ще се провалят със сакциите

Усилията на САЩ и други западни страни за формиране...

Румен Радев на Великден за дълга и отговорността към България

Кои български политици още честитиха празника ВИЖТЕ:

Патриарх Кирил се помоли на Великден за защита на „свещените граници“ на Русия

Руският патриарх Кирил включи в словото си за пасхалната...

Да се възцари братолюбие, мир по света и благоволение, пожелава митрополит Григорий

Българската патриаршия сподели слово, отправено от наместник-председателя на Светия...

Тони Стораро за синът си Емрах: Вече се гордея с него

"Аз вече наистина се гордея с него. "Денсингс старс"...

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Таванът на надценката за хляба – популизъм и административна тежест за бизнеса

Таванът на надценката върху хляба е популизъм. Това каза...

МОСВ с план да отговори на препоръките на ЕК за енергетиката и климата

Предвижда се актуализация на Интегрирания план в областта на...

Русия осъди връщането на украинските мъже от чужбина за фронта

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече...

Попълниха Управителния съвет на АПИ

Инж. Венцислав Атанасов е назначен за член на Управителния...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg