Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Близо 30% от българите пушат всеки ден

2.06 млн. души (36.2%) e броят на пушачите на възраст над 15 навършени години у нас през 2019 г. Това става ясно от третата вълна на Европейското здравно интервю, представено от Националния статистически институт.

Ежедневно пушат 29.1% от сънародниците ни, а 7.1% – понякога.

В края на 2019 г. 45.9% от мъжете и 27.5% от жените са пушачи. Няма значителна разлика в относителните дялове на пушещите понякога мъже и жени, докато ежедневно пушещите мъже на възраст 15 и повече години са почти два пъти повече от жените в тази група.

Най-големи са относителните дялове на пушачите сред мъжете и жените във възрастовите групи 25 – 44 и 45 – 64 години. С нарастване на възрастта се увеличава делът на непушачите и сред населението на възраст 65 и повече години 27.3% от мъжете и 9.2% от жените пушат.

През миналата година в България едва 2% от лицата на възраст 15 и повече години използват електронни цигари. В момента не, но преди са използвали 5.6%.

През годината, предшестваща изследването, 16.2% от мъжете и 42% от жените на възраст 15 и повече години нито веднъж не са употребявали алкохол. Поне веднъж месечно са употребявали алкохол 23.6% от мъжете и 22.3% от жените, а поне веднъж седмично, но не всеки ден – съответно 34% и 14.5%.

Всеки ден или почти всеки ден алкохол са употребявали 17.4% от мъжете и 3.6% от жените на възраст 15 и повече години.

40.7% от хората самоопределят здравето си като „добро“ през 2019 г.

Следват отговорилите „много добро“ (29.2%) и „задоволително“ (20.9%). Като „лошо“ и „много лошо“ оценяват здравето си съответно 7.3 и 1.9% от запитаните. В сравнение с данните от предишните две изследвания, проведени през 2008 и 2014 г., се наблюдава положителна тенденция на увеличение на дела на лицата, които определят здравето си като „много добро“ – с 5.7%.

Самооценката на здравето зависи от пола и възрастта на анкетираните. Мъжете по-често определят здравето си като „много добро“ и „добро“ (73.1%) в сравнение с жените (67.2%). С напредване на възрастта се увеличава делът на лицата, които оценяват здравето си като „лошо“ и „много лошо“.

И през 2019 г. най-разпространеното хронично заболяване у нас е хипертонията – имат го 29.7% от лицата на възраст над 15 години. Заболяването е по-разпространено сред жените (32.8%), отколкото сред мъжете (26.5%).

На второ място сред наблюдаваните хронични заболявания и здравни проблеми са уврежданията, засягащи долната част на гърба или други хронични нарушения на гърба, посочени от 10.4% от лицата. По-често те се срещат при жените (11.7%), отколкото при мъжете (8.9%).

Наличие на исхемична болест на сърцето или стенокардия през последните 12 месеца заявяват 5.8% от мъжете и 8.1% от жените на възраст 15 и повече години.

През миналата година в България диабет имат 6.9% от населението на възраст 15 и повече години. Заболяването е разпространено сред 6.5% от мъжете и 7.3% от жените.

Наличие на артроза през 2019 г. пък декларират 5.8% от лицата, като заболяването е значително по-разпространено сред жените – 8.1%, отколкото сред мъжете – 3.3%.

Европейското здравно интервю показва, че през 2019 г. 9% от населението на възраст 15 и повече години са били на болнично лечение с престой едно денонощие или повече.

В болнични лечебни заведения като дневен пациент са преминали 7.7% от населението на възраст 15 и повече години.

Сред лицата на възраст 15 и повече години през 2019 г. 62.5% са се обърнали към общопрактикуващия си лекар; 27.2% – към лекар специалист, и 41% – към стоматолог или ортодонт.

Жените са по-активни по отношение на консултациите си с тези медицински специалисти. С увеличаване на възрастта нараства и обръщаемостта към общопрактикуващи и лекари специалисти. Изключение прави обръщаемостта към стоматолог, която след 65-годишна възраст значително намалява.

Най-широко прилаганата профилактична мярка е измерването за намаляване на кръвното налягане от специалист. На 54.9% от мъжете и 66.4% от жените то е измервано от медицински специалист през последните 12 месеца. Изследване на нивото на кръвната захар от медицински специалист през този период е направено на 48% от мъжете и 58.5% от жените, а на нивото на холестерола – съответно на 47.4 и 58%.

През 2019 г. с наднормено тегло, включително затлъстяване, са 62.8% от мъжете и 45% от жените на възраст 18 и повече години. С нормално тегло са 36.3% от мъжете и 51.2% от жените.

За разпространението на наднорменото тегло е определяща възрастта на лицата. Съществени са разликите между мъжете и жените с наднормено тегло в младите възрасти – сред мъжете на възраст 18 – 24 години 33.8% са с наднормено тегло (вкл. затлъстяване), а сред младите жени този дял е почти три пъти по-нисък (11.3%). С увеличаване на възрастта намалява разликата между двата пола и при най-възрастното население на 65 и повече години разликата в относителните дялове на лицата с наднормено тегло е минимална (69.7% от мъжете и 65.5% от жените).

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният...

НАТО праща консултантски мисии в Близкия изток и Африка

НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността...

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румънец задигна алкохол за над 3700 лв. от магазин в Плевен

Задържаха румънец, откраднал алкохол за над 3780 лева от...

Великобритания повдигна обвинение на полицай, подкрепял „Хамас“

Обвиниха полицай в терористично престъпление във Великобритания, след като...

Радев: Здравеопазването не трябва да се развива като нечий бизнес

Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен...

За седмица хванаха над 59 000 джигити на пътя

За седмица хванаха 59 040 шофьори, превишили скоростта. Акцията за...

48 души вече са жертвите след срутването на магистрала в Южен Китай

Броят на загиналите се увеличи до 48, а спасителните...

Корнелия Нинова обяви: БСП е готова да се жертва за България (СНИМКИ)

В старата пленарна зала БСП събра социалисти, за да...

Днес е Велика Сряда

Днес е Велика Сряда, трети ден от Страстната седмица,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img