https://www.gerb.bg/bg

Намаляване на катастрофите през лятото, отчитат от ДАБДП

Снимка: БГНЕС

Съществено намаление на пътните инциденти се отчита на територията на област Разград и по някои от най-натоварените пътни трасета в региона.

Това заяви Анжелина Тотева, заместник-председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ по време на учение за реакция при мащабно пътнотранспортно произшествие. То бе организирано от Областна администрация Разград и целеше да провери координацията и бързината на реакция на регионалните структури.

На събитието присъства областният управител Гюнай Хюсмен и неговите заместници Нурие Црънгалова и Евгени Драганов.

„Отчита се намаление на пътния травматизъм по едно от най-натоварените трасета в страната – Русе – Маказа, като от началото на годината пътните инциденти са с близо 100 по-малко или намаление с около 1/3 от регистрираните през 2019 г.“, посочи Анжелина Тотева.

По думите ѝ с повече от 50% са намалели загиналите по направлението, а ранените са с около 40% по-малко. „Разбира се намаленият трафик по време на извънредното положение оказа влияние, но и усилията на отговорните институции дават резултат“, коментира тя.

От представената статистика от ДАБДП стана ясно, че през летните месеци има съществено намаление на пътните инциденти и по една от основните пътни артерии, по която минава трафика на румънските туристи – пътят Русе – Варна. От юни до септември регистрираните пътни инциденти по нея са близо 2 пъти по-малко от тези през 2020 г. Същата тенденция се запазва и по направлението Дуранкулак – Бургас.

Днешното учение пресъздаде действия при тежка пътна катастрофа, с пострадали и разлив на опасно химическо вещество. Участваха служители на ОД на МВР, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Центъра за спешна медицинска помощ, Българския червен кръст, сектор „Специализирани оперативни дейности“ към РДПБЗН-Русе, Окръжна прокуратура – Разград, Областно пътно управление, служители на областната администрация и община Разград, експерти от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Инцидентът бе разигран на пътя за жп гара Разград, в участъка до разклона за с. Стражец. Микробус с работници се бе врязала в камион с цистерна, след него в тежкотоварния автомобил се бе ударил и лек автомобил. След подаден сигнал на телефон 112 на мястото пристигнаха екипите на Пътна полиция, които отцепиха района и отклониха движението. На място се отзоваха и линейки от ЦСМП, които оказаха първа помощ на пострадалите и пренесоха тежко ранените до линейките. На по-леко пострадалите помогнаха доброволци от БЧК. Междувременно огнеборците разрязаха и отвориха лекия автомобил, за да стигнат до хората в него. Заради констатиран смъртен случай в автомобила, бе подаден сигнал на Окръжна прокуратура. Екипите на РДПБЗН-Разград констатираха разлива на опасното вещество и алармираха колегите си от сектор „Специализирани оперативни дейности“ към РДПБЗН-Русе. Последните спряха изтичането и неутрализираха замърсяването. В същото време бе направен оглед на местопроизшествието, а накрая участъкът бе разчистен и движението възстановено.

„Подобни учения са много важни, защото това е начинът да се проверят възможностите за реакция, а институциите да подобрят координацията помежду си“, подчерта Анжелина Тотева. Тя обясни, че ДАБДП е отправила препоръки към всички областни администрации да провеждат поне по едно подобно мащабно учение годишно и поздрави Област Разград за активността – подобно учение не е било провеждано повече от 10 години на място.

„Само с активни действия по места можем да постигнем устойчиво повишаване на безопасността на движението по пътищата. Това сме заложили и като философия в основата на новата Стратегия за повишаване безопасността на движението по пътищата за следващите 10 години – активна роля на регионите“, каза още тя.

От началото на годината на територията на област Разград са настъпили 78 тежки пътнотранспортни произшествия.

Наблюдава се намаление на пътния травматизъм – и при броя ПТП (-10%), и при загиналите на пътя (-40%) и при ранените (-20%).

По време на събитието бе отчетена и активната работа по контрол от страна на ОДМВР – Разград. От началото на годината на територията на областта са съставени над 22 хил. актове и фишове на обща стойност от над 1,5 млн. лв. При отчитането на контролната дейност не е важно, че се повишава събираемостта на глобите, а че това оказва реален превантивен ефект, бе коментирано по време на събитието.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (СНИМКИ)

Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕС порица забраната на знамето му на Евровизия

Забраната на песенния конкурс "Евровизия" на знамето на Европейския...

Русия строи база за ядрения си арсенал в Беларус

Осиповичи е част от военната история на бившия СССР

Отпускат 39 млн. лв. за по-високи заплати в университетите

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за...

Ердоган: Нетаняху би накарал и Хитлер да ревнува с „геноцидните си методи“

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е достигнал такова ниво с...

ЕЦБ: Употребата на AI във финансите може да се нуждае от нови правила

Използването на изкуствен интелект (AI/ИИ) във финансите е все...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg