Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Индия обвинява Китай в „провокативни“ военни маневри

Снимка: EPA/БГНЕС

Индия обяви, че нейните войници са осуетили „провокативните“ военни маневри на Китай близо до спорната граница в областта Ладак на фона на продължаващата от месеци конфронтация, съобщава „Ройтерс“.

В изявление на министерството на отбраната на Индия се казва, че Китайската народноосвободителна армия „е извършила провокативни военни движения за промяна на статуквото“ и „наруши предишния консенсус, постигнат по време на военни и дипломатически ангажименти“ за уреждане на конфликта в района на студената пустиня.

В него се казва, че индийските войски са изпреварили китайската военна дейност на южния бряг на езерото Пангон.

В изявлението се допълва, че индийските войски „предприеха мерки за укрепване на позициите ни и осуетяват китайските намерения едностранно да променят фактите на място“.

Китай все още не е коментирал.

Конфликтът между Индия и Китай започна в началото на май, първо на три места, включително ледниковото езеро, разделено от фактическата граница между противниците. Войниците на живописното езеро с дължина 134 км игнорираха повтарящите се устни предупреждения, предизвиквайки сражения, хвърляне на камъни и дори бой с юмруци. Към юни конфликтът ескалира и се разпростря на други две места на север в Депсан и долината Галуан, където Индия е изградила военен път по спорната граница.

На 15 юни ситуацията се превърна в кръвопролитна, когато враждуващите войски участваха в нощен средновековен сблъсък в Галуан.

Според индийските власти китайски войници на върха на хребет в устието на тясната долина хвърляли камъни, удряли и изтласквали индийски войници надолу по хребет на около 4500 метра, оставяйки 20 индийци мъртви, включително полковник.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Саня Борисова: Останах в България, за да бъда актриса

Саня Борисова е от жените, които неотклонно следват своя...

Политолози виждат шанс за Солидарна България

Кънчо Стойчев не вижда шанс за промяна

Фолкдивата Дебора откровено за насилието, за интригите в поп фолка и още нещо… (ВИДЕО)

Фолк звездата Дебора се завръща на музикалната сцена щастлива...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

НЗОК отрича за дискриминация в указанията за изписване на диетични храни

Указанията на Националната здравноосигурителна каса за изписване на диетични...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

МНС обмисля да издаде заповед за арест на Нетаняху

Международният наказателен съд обмисля издаването на заповеди за арест...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img