Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ОПАСНАТА МОДА СРЕД ДЕЦАТА: Друсането с никотинови торбички все по-масово

Снимка; iStock by Getty Images

Полицията, здравната инспекция и директори на училища във Велико Търново алармират за поредното опасно увлечение сред децата, съобщава БНТ. Става дума за никотиновите торбички, познати още като „Снус“, които се продават свободно, включително в хранителните магазини и закусвалните около училищата. Има десетки случаи, в които след употреба, децата изпадат в неадекватно състояние и повръщат, но въпреки това модата се разпространява лавинообразно.

Полицията във Велико Търново излезе със специално предупреждение – децата си устройват състезания по издръжливост, с идеята да бъдат интересни и харесвани от връстниците със „Снус“ или никотиновата торбичка. Тя е сред познатите препарати за отказване от тютюнопушене. Съдържа концентрирано количество никотин, когато се приеме и задържи в устата предизвиква неприятни усещания и гадене. Специалистите предупреждават, че смъртоносната за човека доза е 50 милиграма, а концентрата в някои от торбичките достига до 45 милиграма. Затова използването им от непушачи, особено от деца, е изключително опасно.

Все повече деца харчат джобните си пари не за закуска, а за „Снус“. Когато сложат субстанцията в устата си до минути пребледняват, треперят, защото количеството никотин в една торбичка се равнява на изпушването на една кутия цигари наведнъж.

Засяга предимно малките, деца на възраст от 11 до 15 години, тези които навлизат в тийнейджърството и изпробват границите си. Тези, които са по-мънички, които тежат по-малко, които са пробвали с високи дози стигат до повръщане, сърцебиене, това си е просто интоксикация, не могат да го понесат„, каза Кина Котларска – директор СУ „Емилиян Станев“ – Велико Търново.

Традиционният „Снус“ е тютюн за дъвчене и е забранен за продажба във всички европейски държави с изключение на Швеция и Норвегия. У нас е разрешена търговията с подобен продукт, който обаче съдържа само никотин.

Всъщност е продукт за орална употреба, наречен „никотинови торбички“ или „никотинови паучове“, които не съдържат тютюн, а съдържат никотин. Този продукт се продава като средство за отказване от цигарите, т.е. той не се предлага на деца под 18 години„, обясни Йорданка Илиева – гл. експерт в РЗИ – Велико Търново.

Въпреки това учениците намират начин да си го купуват. Лекари настояват продажбата на такива препарати трябва да се извършва само в аптеките.

За мен е недопустимо да бъдат във всякакви други търговски обекти. Последиците са непредвидими и това е най-опасното. Освен малкото килограми имаме и незряла нервна система, както и всички други органи. Да не говорим, че никотиновата субстанция не е за такъв организъм, в каквато и да е доза„, заяви д-р Галина Гарева – медицински директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

В едно от великотърновските училища вече са изпратили съобщения до родителите, инструктирали са учителите и са разяснили на децата колко опасно за тях е да употребяват „Снус“.

Не мисля, че бихме могли да направим нещо повече, освен да сме с повишено чувствителност към проблема„, добави Кина Котларска.

Никотиновите торбички се продават навсякъде, а актове на нелоялните търговци могат да бъдат съставени само в момента, в който продават никотинови изделия и алкохол на деца.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Фермери искат гаранционен фонд за преодоляване на загубите при бедствия

Създаване на гаранционен фонд в подкрепа на земеделските стопани...

48 души вече са жертвите след срутването на магистрала в Южен Китай

Броят на загиналите се увеличи до 48, а спасителните...

Тръмп: Париж и Лондон са неразпознаваеми!

Лондон и Париж са "отворили вратите си за джихада",...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Иван Таков: Обединението в БСП е шанс България да се измъкне от цикъла на сглобките

Новоизбраният Градски съвет на БСП-София взе на първото си...

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

Земетресение от 6,5 по Рихтер удари Япония

Няма данни за пострадали и нанесени сериозни материлани щети

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img