ОПАСНАТА МОДА СРЕД ДЕЦАТА: Друсането с никотинови торбички все по-масово

Екип на News24sofia.eu

Ученици предозират със „Снус“, устройват си състезания по издръжливост и стават неадекватни

Views 10164
0 0
Снимка; iStock by Getty Images

Полицията, здравната инспекция и директори на училища във Велико Търново алармират за поредното опасно увлечение сред децата, съобщава БНТ. Става дума за никотиновите торбички, познати още като „Снус“, които се продават свободно, включително в хранителните магазини и закусвалните около училищата. Има десетки случаи, в които след употреба, децата изпадат в неадекватно състояние и повръщат, но въпреки това модата се разпространява лавинообразно.

Полицията във Велико Търново излезе със специално предупреждение – децата си устройват състезания по издръжливост, с идеята да бъдат интересни и харесвани от връстниците със „Снус“ или никотиновата торбичка. Тя е сред познатите препарати за отказване от тютюнопушене. Съдържа концентрирано количество никотин, когато се приеме и задържи в устата предизвиква неприятни усещания и гадене. Специалистите предупреждават, че смъртоносната за човека доза е 50 милиграма, а концентрата в някои от торбичките достига до 45 милиграма. Затова използването им от непушачи, особено от деца, е изключително опасно.

Все повече деца харчат джобните си пари не за закуска, а за „Снус“. Когато сложат субстанцията в устата си до минути пребледняват, треперят, защото количеството никотин в една торбичка се равнява на изпушването на една кутия цигари наведнъж.

Засяга предимно малките, деца на възраст от 11 до 15 години, тези които навлизат в тийнейджърството и изпробват границите си. Тези, които са по-мънички, които тежат по-малко, които са пробвали с високи дози стигат до повръщане, сърцебиене, това си е просто интоксикация, не могат да го понесат„, каза Кина Котларска – директор СУ „Емилиян Станев“ – Велико Търново.

Традиционният „Снус“ е тютюн за дъвчене и е забранен за продажба във всички европейски държави с изключение на Швеция и Норвегия. У нас е разрешена търговията с подобен продукт, който обаче съдържа само никотин.

Всъщност е продукт за орална употреба, наречен „никотинови торбички“ или „никотинови паучове“, които не съдържат тютюн, а съдържат никотин. Този продукт се продава като средство за отказване от цигарите, т.е. той не се предлага на деца под 18 години„, обясни Йорданка Илиева – гл. експерт в РЗИ – Велико Търново.

Въпреки това учениците намират начин да си го купуват. Лекари настояват продажбата на такива препарати трябва да се извършва само в аптеките.

За мен е недопустимо да бъдат във всякакви други търговски обекти. Последиците са непредвидими и това е най-опасното. Освен малкото килограми имаме и незряла нервна система, както и всички други органи. Да не говорим, че никотиновата субстанция не е за такъв организъм, в каквато и да е доза„, заяви д-р Галина Гарева – медицински директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

В едно от великотърновските училища вече са изпратили съобщения до родителите, инструктирали са учителите и са разяснили на децата колко опасно за тях е да употребяват „Снус“.

Не мисля, че бихме могли да направим нещо повече, освен да сме с повишено чувствителност към проблема„, добави Кина Котларска.

Никотиновите торбички се продават навсякъде, а актове на нелоялните търговци могат да бъдат съставени само в момента, в който продават никотинови изделия и алкохол на деца.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

НАТО изчисли до 1500 руски жертви на ден в Украйна

Главно в битките при Бахмут