Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кирил Петков: ГЕРБ готвят очеваден капан

Снимка: архив БГНЕС

За съжаление ГЕРБ готвят капан съвсем очевадно, но капанът, който го готвят не е за нас, а за българските граждани. Това заяви бившият премиер и настоящ съпредседател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков пред News.bg часове преди отново Изборният кодекс отново да влезе в пленарна зала вече и за гласуване. Всички приказки за рисковете от машините Кирил Петков определя като лъжи, затова и в ПП са започнали да ги нарича „Борисовки“. Те очакват още много Борисовки до момента на затварянето на Изборния кодекс.

Основният проблем в гласуването с хартия, по думите на Петков, е, че когато се започне с манипулация на изборите, това е първата стъпка към кражбата на данъци и публични средства.Ако си готов да манипулираш изборите чрез злоупотреби, след това си абсолютно готов да изземеш общественият ресурс за лични цели. Знаем как Борисов успешно го правеше и видяхме неведнъж на ГЕРБ чекмеджетата пълни с ресурс, който едва ли не е дошъл през заплати„, изтъкна бившият премиер.

Кирил Петков се пита – ако ГЕРБ иска да прави злоупотреба с Изборния кодекс, как може „Продължаваме промяната“ да говорят с тях за борбата с корупцията? Как можем да говорим с тях за промяна в съдебната система и ограничаване на отговорностите на главния прокурор Иван Гешев, ако Бойко Борисов се притеснява главният прокурор каква информация има за него. ГЕРБ и ПП са просто като два различни свята, посочи Кирил Петков.

Консултациите при държавния глава вече приключиха и се очаква връчването на първия мандат, когато започват да текат и срокове по Конституция за съставянето на правителство. Петков поясни, че това, което той вижда, че до този момент са минали два месеца и няма никакви сериозни разговори за правителство. Най-голямата партия – ГЕРБ се занимава от сутрин до вечер със скандали, опорки, лъжливи тези и с хартиената бюлетина. Кирил Петков не е видял лидерство в ГЕРБ – два месеца минали, без да има нито един решен конкретен проблем.

Това, което ние предложихме с втория мандат е ясна визия – социален пакет, бизнес пакет, пакет „Справедливост“, но и 9 гаранции, които изискваме от Народното събрание, за да покажем, че те са готови да работят с едно антикорупционно правителство. „Няма начин ти днес да одобриш кражбата на вота на българските граждани с въвеждането на хартиената бюлетина и утре да кажеш „аз подкрепям антикорупционно правителство на малцинството“. Ако тези гаранции ги изпълнят, ние ще поемем тежката задача с взимане на втория мандат, но шансът това да се случи е сравнително малък, защото са се засилили за хартиената бюлетина и не ги интересува нищо“, коментира Петков.

Кирил Петков добави, че не става въпрос за диалог, а ценности и визия как България да се развива. Ако визията е да се върнат годините на Борисов с чували с бюлетини, чували с пари без магистрали – при това положение няма как да се говори с „Продължаваме промяната“.

По отношение на шансовете за третия мандат, Петков посочи, че е най-вероятно последната папка за съставяне на кабинет да отиде в БСП.

Ако БСП получи мандата и вече са гласували за хартиената бюлетина, няма как да ги подкрепим за правителство, подчерта Петков.

Това, което слушам от госпожа Нинова е, че тя е твърдо решена да го прокара това с хартиените бюлетини, така че друга хипотеза там трудно би се обсъждала„, каза бившият премиер.

За възможността третият мандат да отиде в партията на Стефан Янев – „Български възход“, Кирил Петков вижда, че Янев е готов да говори с всички и оцени това като положително. От друга страна обаче това притеснява „Продължаваме промяната“, защото означава, че Стефан Янев е готов да говори и с Делян Пеевски, и с ГЕРБ. На Кирил Петков това му се струва повече като липса на идеология. По думите му шансът последната папка да се даде на „Български възход“ е сравнително малък.

На Кирил Петков не му липсват бившите му коалиционни партньори от „Има такъв народ“, въпреки че именно с техните гласове беше утвърдено машинното гласуване. Затова и отказа коментар на постовете на лидера Слави Трифонов във фейсбук, в които се говори какво би станало, ако неговата партия е в парламента. За „Продължаваме промяната“ той е част от историята.

Освен това Кирил Петков няма притеснения и за това „Продължаваме промяната“ ще се окажат в ролята на „Има такъв народ“ и да останат 4-та или 5-та политическа сила на евентуални следващи избори. „ИТН изпаднаха пред своите гласоподаватели, защото бяха дошли в парламента да сменят модела ГЕРБ, а накрая свалиха собственото си правителство. Ние сме точно от другата страна – правим това, което обещаваме и няма да ни видите в исторически компромис, подкрепяйки Борисов и гласувайки с него въпреки предизборните си обещания. С всеки следващ избор хората ще разберат, че има едни политици, които си държат на думата и могат да очакват след изборите обещанията на политиците да бъдат изпълнени“, уверен е Петков.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Делегация на Хамас пристигна в Кайро за преговори за примирие в Газа

Делегацията на Хамас започна интензивни преговори днес в Кайро...

Напрежение между Аржентина и Испания след обвинения за наркотици и бедност

Мадрид и Буенос Айрес си размениха критики в събота,...

Три трупа бяха открити в Мексико

Три тела бяха открити в Мексико на мястото, на...

Един убит и няколко ранени при престрелка североизточно от Париж

Един човек беше убит, а няколко - тежко ранени,...

Израелските въоръжени сили убиха трима палестинци при операция на Западния бряг

Израелските въоръжени сили убиха най-малко трима палестинци при операция...

Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка

Арестуваха трима гърци в Александруполис по обвинения за търговия...

Здравният министър разпореди проверка по случай на починали родилка и бебе в Самоков

Бременна жена и бебе починаха в Самоков днес. Служебният министър на...

Русия обяви за международно издирване Зеленски и Порошенко

Руското Mинистерство на вътрешните работи обяви днес украинския президент...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Макрон пак заговори за изпращане на войски в Украйна – ако Русия пробие фронта

Френският президент Еманюел Макрон потвърди, че не изключва изпращането...

Зеленски: Не Русия, а Украйна да доминира военно на фронта

Украйна се нуждае от значително ускоряване на доставките, за...

Продължава разчистването на АМ „Струма“

Продължава разчистването на земната маса след срутването на подпорна...

Русия превзе село Семьоновка в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските военни са...

Втори разобличител на Boeing почина внезапно

Джошуа Дийн, бивш одитор на качеството в доставчика на...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Петър Волгин: ЕС прилича на сграда, която някога е била красива, но днес е запусната

Петър Волгин е журналист и дългогодишен радиоводещ в БНР,...

Здравният министър успокои: Ваксини за коклюш има

Не искаме да се всява паника сред населението. Коклюша...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img