Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Шенген: КРИБ призовава за реципрочни мерки, ако не става с добро

Влизането на България в Шенген не следва да се отлага за пореден път. Трябва да се предприемат изключително решителни действия в оставащите дни и часове, за да бъдем приети в шенгенското пространство. Всяко ново отлагане е пагубно за българския бизнес и нанася не само огромни щети върху индустрията и икономиката ни, а влияе и върху целия обществен интерес на българските граждани.

Това се казва в отворено писмо от Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) до президента Румен Радев, служебния премиерГълъб Донев, външния министър Николай Милков, вицепремиера и министър на вътрешните работоИван Демерджиев, правосъдния министър Крум Зарков и парламентарните групи ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, ДПС, БСП за България“, „Демократична България“ и „Български възход“.

От КРИБ изтъкват, че България отдавна е изпълнила всички условия за приемането ни в Шенген, но въпросът от технически се превръща в политически. Бизнесът смята, че влизането на България в Шенген е национална цел, която стои над партийните интереси и че страната ни губи с всеки изминал ден възможностите за подобряване на инвестиционния климат и за привличане на инвестиции. От организацията допълват, че целият бизнес иска да се развива без транспортни формалности и усложнения и очаква да ползва икономическите облекчения от премахването на границите.

Дотук сме направили всичко необходимо, но трябва в оставащите дни и часове да се предприемат още по-решителни действия. Напомняме на българската дипломация, че основните канали за въздействие, които са използвани досега, очевидно не работят. Нека да се обърнем към добрите практики от вековете, които включват техники като посредничеството, добрите услуги, и ако те не сработят, естествено е да се прибегне към института на реципрочността, който включва приемането дори и на драстични ответни мерки към тези, които поставят България години наред в дискриминационно положение. Това особено се отнася за страни членки на ЕС с доказан двойствено дискриминационен подход към страната ни. Нека да наложим нашата позиция, че опазването на външните граници на Европейския съюз е обща отговорност на страните членки„, подчертават от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Представителите на големия индустриален бизнес са убедени, че ще бъде абсолютна несправедливост, ако страната ни не бъде приета в Шенгенското пространство застават „с целия си авторитет“ зад искането за премахване на несправедливото по думите им отношение към България и към българската икономика.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Масов бой и пострадали в центъра на Габрово заради етническа основа?

Масов бой в центъра на Габрово и пострадали хора....

Лошото време попречи на един самолет българи да посрещнат Великден на Санторини

Силният вятър на гръцкия остров Санторини промени плановете на...

Външно министерство предупреждава българите да внимават в Тбилиси

Във връзка със продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси, Министерството...

Дания облекчава закона за абортите

Дания облекчава закона за абортите за първи път от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Делян Пеевски призова служебното правителство да отмени решението си за частната детска болница

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова служебното правителство незабавно...

МНС обмисля да издаде заповед за арест на Нетаняху

Международният наказателен съд обмисля издаването на заповеди за арест...

Зоран Миланович: Добре, че е България, за да не сме на дъното в ЕС

Хърватия е на дъното в Европейския съюз. Под нас...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

Велики Четвъртък e

В християнската традиция четвъртият ден от Страстната седмица -...

Португалското правителство отказва да плаща репарации за колониалните престъпления

Правителството на Португалия отказа да изплащането на репарации за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img