https://www.gerb.bg/bg

77% от българите не вярват на НС, 70% – на кабинета „Денков“

Мария Габриел и Николай Денков, снимка: БГНЕС

Нежеланието на електората за предсрочни избори поддържа толерантността към правителството, което обаче започва мандата си без обичайния първоначален кредит на доверие. Доверието в законодателната и изпълнителната власт остават традиционно ниски. Няма съществени промени и по отношение на доверието в отделните личности в политиката и властта. При партиите пък се наблюдава възможно „отваряне на ножицата“ между ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ.

Това сочат данните от редовното ежемесечно независимо изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено чрез интервю „лице в лице“ с таблети в периода 29 юни – 9 юли сред 809 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

За три месеца от конституирането на 49-ото Народното събрание доверието към него е 15,3%, а недоверието – 77,1%. Правителството пък започва мандата си без стандартния първоначален кредит на доверие и месец след създаването си събира 16,6% доверие сред пълнолетните българи и 69,7% недоверие. Подобни нива на обществено доверие са в рамките на нормалното у нас, като аналогично отношение към двете институции е отчетено и преди последните три динамични за политиката в страната години.

Както може да се очаква, електоратите на партиите в управляващото мнозинство са по-благоразположени към правителството и към Народното събрание, а симпатизантите на опозиционните формации са доста по- критични.

Все пак идеята за оставка на правителството не се ползва с широка обществена подкрепа – 36% от запитаните са съгласни, че сегашното правителство трябва да подаде оставка. Несъгласните са малко повече – 39,1%, а една четвърт от българите не могат да преценят.

30,1% смятат, че нови предсрочни парламентарни избори са необходими, а близо половината от запитаните са на обратното мнение. За 23,8% е трудно да преценят. Отговорите на респондентите очаквано се различават силно според електоралните им предпочитания, като най-остро за бърза смяна на властта се обявяват привържениците на „Възраждане“.

При личните рейтинги на основните фигури в политиката и властта по традиция преобладава недоверието и, когато доверието и недоверието са сходни, това е сравнително добър атестат. Най-популярната фигура в страната по този критерий остава президентът Румен Радев, макар позициите му да са застрашени вследствие на политическата ситуация през последните три години. С по-отчетливо ниво на доверие в момента на общия фон е и Мария Габриел, като тя вероятно ползва и „бонуса“ доверие заради доскорошния й пост на еврокомисар, а доверието на премиера Николай Денков като премиер също не показва обичайния за такъв пост рестарт и не надвишава нивата от последните месеци на служебния премиер Гълъб Донев.

При евентуални избори в началото на юли, ГЕРБ/СДС биха получили 26,4% подкрепа, ПП/ДБ – 21,8%, „Възраждане“ и ДПС щяха да са със почти сходни позиции, съответно с 14,9% и 14,5%. БСП биха останали на пето място с 9,7%, следвани от „Има такъв народ“ с 4,3%. Открояват се също „Български възход“ с 2%, „Левицата“, ВМРО и др. Очаква се да се види и какво ще бъде влиянието на политическа формация на бившия главен прокурор Иван Гешев. Изрични въпроси показват ниша от няколко процента, което се потвърждава и в данните за личното доверие, но тепърва ще се видят резултатите в пряката конкуренция с останалите партии. Сравненията кой печели и кой губи в електорален план от конструкцията между ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ навеждат към извода, че ГЕРБ засега не показва видими щети. „Колкото до съотношението ПП и ДБ, то се запазва на ниво от около 3 към 1 декларативна подкрепа“, посочват от социологическата агенция.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (СНИМКИ)

Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израелската армия продължава „ограничени“ операции в Рафах

Израелската армия продължава "прецизните" операции в град Рафах в...

Израел отново удари Баалбек

САЩ искат ясен план за Газа

Химична реакция при приготвянето на дрога е причинила взрива в апартамент в Хасково

Химична реакция при производство на наркотици е причинила взрива...

Гвоздейков свежда до минимум закъсненията на влаковете

Новата организация на движението по бул. Витоша не е...

Белият дом: САЩ ще преразгледат отношенията си с Грузия

САЩ ще бъдат принудени да преразгледат из основи отношенията...

Валентин Колев: Нелепи са твърденията, че цената на тока ще скочи от 1 юли

Твърденията на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, който...

Синдикатът на железничарите поиска оставката на ръководството на НКЖИ

Синдикатът на железничарите в България призова ръководството на компанията...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg