https://www.gerb.bg/bg

2.09 млрд. лв. бюджет на София за 2022 г. (ОБНОВЕНА)

Снимка: БГНЕС

2.09 млрд. лв. е проектът за бюджета на София за 2022 г. Той е с 200 млн. лв. по-голям от предходната година поради два фактора – 100 млн. лв. за заплати на учителите, 100 млн. лв. от инвестиции и заеми за доизграждане на трета линия на метрото и вътрешни градски рингове. Предвиждат се инвестиции в стратегически проекти, но остава неяснота в разходната част заради цените на енергоносителите, които Столична община и дружествата й ще трябва да плащат, затова се предвижда актуализация в средата на година.

Това обясни на пресконференция кметът Йорданка Фандъкова.

Процедурата по приемане на проектобюджета може да започне веднага, предстоят срещи с партньорите, партиите в Столичния общински съвет, в средата на месеца ще се внесе, така се очаква в края на март проектът да бъде приет, поясни зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Фандъкова апелира към общинските съветници това да се случи, за да се избегнат ограничения да не се изпълняват дейностите.

Кметът обаче се жалва, че правителството е отхвърлило искането на Столична община за подкрепа на градския транспорт, което тази година ще остане основно предизвикателство заради по-високия брой пътници и огромния скок в цените на горивата. В тази връзка кметството залага собствени средства в размер на 150 млн. лв.

9 млрд. лв. е приносът на гражданите в държавния бюджет, данъците на столичани са в размер 457 млн. лв. Планирани са 830 млн. лв. собствени приходи – от местни данъци 497 млн. лв. и от такси – 292 млн. лв., приходи в размер на 83 млн. лв. от такси от битови отпадъци. 272 млн. лв. са от европейски програми, 119 млн. лв. от целеви инвестиционни заеми, 766 млн. лв. е финансирането на държавните делегирани дейности – заплати, осигуровки, издръжка, 80% от тях са за учители за детски градини и училища, останалите са социални услуги, медицински сестри в училищата, култура, сигурност. Социалните дейности са 100% целеви, при някои се дофинансира с общински средства, което е на стойност 152 млн. лв.

В петък е получено потвърждение за най-високия възможен рейтинг за София от „Standard and Poors“, което позволява да се кандидатства за добри условия за заем, което е важно за трета линия на метрото.

1/3 – 584 млн. лв. е размерът на инвестиционната програма на Столична община за 2022 г., 54% е от собствени средства останалите европейски програми, средствата от държавата са 15.3 млн. лв.

Транспорт

Най-голям процент – 211 млн. лв. ще се вложат в сектор „Транспорт“, с 92 млн. лв. се осигурява старт на строителството на метрото към кв. Левски Г. Има пълна готовност, очаква се този месец да започне, до края на годината ще се проектира другото разширение – 6 км в район Слатина, за което е искан заем от ЕИБ, ако бъде одобрен – ще се стартира и тази част, поясни Йорданка Фандъкова.

93 млн. лв. ще се инвестират в нови трамваи, автобуси, по ОП „Околна среда“ – 25 нови трамвая и 52 електробуса се очакват. 23.7 млн. лв. са заложени за трамваен релсов път по цар Борис 3. За изграждане и основен ремонт на пътна инфраструктура – 120 млн. лв., към тях допълнително се осигуряват 50 млн. лв. за поддържане на улиците във всички райони на София и се запазва размерът на районните кметове за поддържка и ремонти в кварталите. За изграждане на бул. Тодор Каблешков, Филип Кутев, Източна тангента, бул. Опълченска и общо 16 обекта за изграждане, има средства за 34 транспортни обекта в кварталите.

За изграждането на ВиК мрежа започва старт на обектите по ОП „Околна среда“ – 88 млн. лв. за водопроводи и канализации.

Дончо Барбалов добави, че за 2021 г. има над 100% изпълнение на приходите в Столична община.

За образование за 2022 г. се предвиждат 56.5 млн. лв. за изграждане на 28 детски градини, 3 училища. Проведен е разговор с министъра на финансите и премиера за още 70 млн. лв. за детски градини и училища, при който те уверили, че ще бъдат отпуснати заради недостига на места в София.

Чистота на града

50.6 млн. лв. е капиталовата програма за инвестиции в по-чист въздух и технологии, 237 млн. лв. от такса битови отпадъци е за събиране, миене, увеличават се площите за миене с 40% и графиците за миене, което според Фандъкова, е най-важно за по-чист въздух.

За миене на кварталите – Министерството на околната среда и водите залага финансиране, което е част от средствата – има 130 проекта на стойност 77 млн. лв.

Предвижда се ремонт на тротоари и облагородяване на блокови пространства, залагат се средства за култура и инфраструктура, за Банята, за ремонт на театър „Зад канала“. 2 млн. лв. се инвестират в различни спортни дейности, скейт парк в Северен парк. Програмата за парковете е 12.2 млн. лв. за отчуждаване за гарантиране на обектите на транспортната инфраструктура. Предвиждат се и 18 нови социални услуги, система за видеонаблюдение.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Русия пусна управляеми бомби на своя територия

Повече от 250 жители на село Разумное временно напуснаха...

ИПБ прави одит на новата организация на движението по „Витоша“ и „Патриарха“

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) възложи на одитори, инженери...

Красимира Трифонова остава в ареста заради убийството на Пейо Пеев

Софийският градски съд реши да остави в ареста Красимира...

Мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово

40-годишен мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово, съобщава БНТ. Инцидентът...

49-ото Народно събрание приело 148 закона по време на мандата си

От началото на мандата си 49-ото Народно събрание е...

Мъж рани с арбалет в Твърдица свой съгражданин в спор за пари

57-годишен мъж е прострелял с арбалет свой съгражданин на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия готова да се изправи срещу Запада на бойното поле

Право на Запада било да се бие за Украйна

Катастрофа затвори тунел „Люлин“ (СНИМКИ)

Няма информация за тежко пострадали

За Косово победа за Русия означава конфликт в цяла Европа

Косово подкрепя Украйна във войната ѝ с Русия, въпреки...

Лек ръст бележи строителството през март

Индексът на продукцията в сектор "Строителство" през март 2024...

Още едно дете е прието в болница след хранително отравяне в Сливен

В детското отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в...

Досега работихме за държавата, от днес – за себе си

Денят на данъчна свобода през 2024 г. настъпва днес, информират...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

Димитър Главчев сгълча РСМ за нарушение на договорките както с България, така и с ЕС

България не приема изявления и поведение, които противоречат както...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg