https://www.gerb.bg/bg

15% спад бележи товарният транспорт за първото тримесечие на годината спрямо 2022 г.

Снимка: iStock

През първото тримесечие на 2023 г. се наблюдава спад както на превозените товари от товарния транспорт с 5.1%, така и на извършената работа с 13.8%, в сравнение с предходното тримесечие. Това сочат предварителни данни на Националния статистически институт за превозените товари и пътници и извършената работа през първото тримесечие на 2023 г. по видове транспорт.

Превозените пътници от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) се увеличават спрямо предходното тримесечие с 3.7%. В същото време при извършената работа е регистрирано понижение от 5.7%.

В сравнение с първото тримесечие на 2022 година превозените товари намаляват с 14.9%, а извършената работа от сухопътния и водния товарен транспорт се увеличава с 0.8% в сравнение със съответното тримесечие на 2022 година. С 24.1% нарастват превозените пътници от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) през първото тримесечие на 2023 година. При извършената работа също се отчита ръст – от 19.6%.

Товарен сухопътен транспорт

През първото тримесечие на 2023 г. превозените товари от сухопътния транспорт са 25 551 900 т, или с 16.1% по-малко спрямо съответното тримесечие на 2022 г. Вътрешните превози намаляват с 21.3%, а международните – с 5.4%. Извършената работа нараства с 1.1% и достига 9 756.4 млн. тонкилометра.

Товарен воден транспорт

Превозените товари от речния и морския транспорт са с 23.8% повече спрямо същото тримесечие на 2022 г. в резултат на по-голямото количество превозени товари от речния транспорт.

Извършената работа, измерена в тонкилометри, намалява и достига 164.4 млн. тонкилометра поради по-малкото средно превозно разстояние, на което са били превозени товарите от морския и речния транспорт.

Пътнически сухопътен транспорт

Броят на превозените пътници от сухопътния транспорт през първото тримесечие на 2023 г. е 94 582 500, или с 18.9% повече спрямо същия период на предходната година. Увеличението при железопътните превози е с 21.8%, а при автобусните – с 18.8%.

Извършената работа е 1 814.9 млн. пътниккилометра, което представлява ръст от 17.6% спрямо първото тримесечие на 2022 година.

Пътнически воден транспорт

През първото тримесечие на 2023 г. при водния пътнически транспорт се наблюдава увеличение както на превозените пътници, така и на извършената работа, съответно с 9 700 пътници и с 235 200 пътниккилометра.

Градски електротранспорт

През периода януари – март 2023 г. предприятията от градския електротранспорт са превозили общо 70 750 000 пътници, или с 31.7% повече спрямо същия период на 2022 година. Ръст се наблюдава при всички видове градски електротранспорт, като той е най-голям при превозите с електробуси (81.4%). Извършената работа също се увеличава с 30.9% и достига 361.9 млн. пътниккилометра.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Химична реакция при приготвянето на дрога е причинила взрива в апартамент в Хасково

Химична реакция при производство на наркотици е причинила взрива...

На Тръмп може да му се наложи да плати $100 млн. данъци

Бившият президент Доналд Тръмп може да дължи данъци в...

САЩ подготвят нов пакет военна помощ от 400 милиона долара за Украйна

Съединените щати ще обявят нов пакет от военна помощ...

Катастрофа в Старозагорско взе жерва

Мъж е загинал при катастрофа в Старозагорско, съобщи "Нова...

Постоянни водни аварии вдигнаха поморийско село на протест

Жителите на поморийското село Горица започват подписка срещу постоянни...

Арестуваха мъж за заплахи срещу Александър Вучич

Арестуваха мъж за заплахи срещу сръбския президент Александър Вучич,...

Зеленски съобщи за тежки боеве по цялата линия на фронта

Украинският президент Володимир Зеленски заяви след доклада на главнокомандващия...

Жените в японската армия намаляват заради вълна от случаи на сексуален тормоз

След години на постоянен растеж броят на жените, кандидатстващи за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg