https://www.gerb.bg/bg

Жегите стопиха 10% от ледниците в Швейцария за две години

Снимка: iStock

Две години на екстремни климатични условия са унищожили 10% от ледниците в Швейцария, съобщава „Евронюз“.

Швейцарската академия на науките (SCNAT) и Швейцарската организация за наблюдение на ледниците (GLAMOS) посочиха, че най-големият спад от началото на измерванията е отчетен през 2022 г., като той е последван от втория по големина, регистриран тази година.

Швейцарските ледници се топят все по-бързо. Ускорението е драматично: за две години сме загубили толкова лед, колкото между 1960 г. и 1990 г., предупредиха от Швейцарската академия на науките.

Защо швейцарските ледници са се стопили толкова бързо?

Острата липса на дъждове през зимата в Алпите, съчетана с много високи температури, е допринесла за рекордно ниските снеговалежи и масивната загуба на лед, сочи проучване на двете организации.

В началото на февруари измерванията на снеговалежите на 1000 метра над морското равнище са се повишили малко над наблюдаваните през по-малко снежните зими на 1964, 1990 и 2007 г. През втората половина на месеца обаче те са спаднали до рекордно ниски нива, достигайки едва около 30% от дългосрочната средна стойност.

На 2000 метра височина повече от половината автоматизирани станции измерват нови 25-годишни минимални рекорди.

Няколко метра топене са измерени в южната част на Вале и долината Енгадин на ниво над 3200 метра – надморска височина, на която ледниците доскоро оставаха стабилни.

Проучването показва, че през пролетта ситуацията за кратко се е нормализирала.

Заради сухото и много топло време през юни обаче снежната покривка е започнала да се топи четири седмици по-рано от обикновено.

Лятото на 2023 г. беше най-горещото в света, откакто се води статистика.

От август до септември швейцарската метеорологична служба е трябвало да се изкачи до рекордната надморска височина от почти 5300 метра, за да открие „точката на замръзване“ или изотермата от нула градуса.

Това е прагът между слоевете въздух с температури над 0°C на по-ниски височини и тези с температури под нулата на по-високи височини. Предишният рекорд беше поставен на 25 юли миналата година на 5184 метра.

Заради горещата вълна, връхлетяла Швейцария, малкото летни снеговалежи са се стопили бързо, без да успеят да укрепят ледниците.

След като загубиха 6% от обема си през 2022 г., ледниците в Швейцария са се стопили с още 4% от началото на тази година.

Кои части на Швейцария са най-засегнати от топенето на леда?

Изследователите посочват, че две последователни години на екстремно време са довели до срутване на ледникови езици – тесни части от ледници, които се простират във водно тяло – и до изчезването на много по-малки ледници в Швейцария.

Ледниците в цялата страна са засегнати, като при тези в Южна и Източна Швейцария топенето е било почти толкова голямо през тази година, колкото през рекордната 2022 г.

Тази година средната загуба на дебелина на леда в южната част на Вале и долината Енгадин е до три метра – значително по-висока от стойностите, регистрирани през горещото лято на 2003 г.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Асен Василев гласува, за да не надделее злото

Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев гласува в Хасково. По...

САЩ и Великобритания пак нанесоха въздушни удари срещу Йемен

Бомбардирани са град Ходейда и пристанище Салиф

Столична община опровергава твърдения за готвен саботаж на машинното гласуване

Столична община (СО) опровергава обвинения от страна на участници...

Обществения съвет към Националната детска болница алармира за натиск чрез институциите

В последните няколко седмици Обществения съвет за изграждане на...

Калин Стоянов разговарял с бащата на простреляното от полицай момче

Некомпетентност, неадекватна и непрофесионална реакция от страна на полицейските...

Градушка надупчи самолет при кацане във Виена

Самолет на Австрийски авиолинии "Еърбъс" A320-200, изпълняващ полет OS434...

Пожар унищожи 75 дка пшеница в Бургаско

Пожар изгори около 75 дка с пшеница в района...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg