https://www.gerb.bg/bg

Заев: Решавайки споровете с Гърция и България, потвърждаваме македонската идентичност

Снимка/източник: EPA/БГНЕС

Като легитимни представители на изпълнителната власт, с мандат, даден от гражданите на изборите, имаме отговорност да взимаме смели и трудни решения и в същото време да запазваме достойнството и идентичността си, коментира във „Фейсбук“ премиерът на РС. Македония Зоран Заев.

Решавайки споровете с Гърция и България, ние потвърждаваме македонската идентичност и потвърдихме придобивките от тях чрез легитимните институции, обясни той.

Заев обещава да направим всичко възможно, за да разреши спора с България със защитена идентичност и „да напишем история, за да потвърдим настоящето и да изградим нашето европейско бъдеще„.

В РСМ остават фокусирани върху намирането на решение, както и ангажимента за сътрудничество със страните членки на ЕС, от които през следващия период ще се търси експертиза и помощ в определени области.

Със Споразумението от Преспа ние само потвърдихме и утвърдихме македонския народ и македонския език. Направихме това и със споразумението с България, правим го и сега с разрешаването на този спор, пише той.

За да оставим на нашите поколения повече, отколкото имаме, затова искаме да оставим вратата отворена за решение, защото ние сме строители, които изграждат мостове и ще останем такива, независимо от горчивината, с която се сблъскваме.

Заев добави, че е гледал „видеото на Борисов. Това е Бойко Борисов. Това е неговият ангажимент и в това виждам надежда, че трябва да разрешим спора с България възможно най-скоро, без да оспорваме нашата идентичност“.

Както вече Информационна агенция News24sofia съобщи, че на 17 ноември 202 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония – подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония.

Основните аргументи на България се опират на блокирането на работата на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония, която бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Още в началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история – Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември 2019 г., която бе определена като „най-безплодната“ до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

През 2020 година Македония едностранно прекрати разговорите за общата ни история, с аргумент вътрешнополитическата обстановка в страната. Работата на комисията бе възобновена преди по-малко от месец, но отново без особен успех и направени крачки напред, за да се появи следващата теза – че сега ще се чакат резултатите от парламентарните избори у нас, които трябва да се проведат през пролетта на следващата година.

Междувременно премиерът Заев само в последните десетина дни направи няколко взаимно изключващи се изказвания или както коментира журналистът Коста Заев: Зоран Заев е обърнал плочата. В изказванията му се виждат две линии – едната за вътрешнополитическа употреба и друга за четене и слушане от страна на българите.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Правителството се забърза да спасява къщата на Димитър Талев в Прилеп

Служебният кабинет се загрижи за съдбата на родната на...

Шофьор помете жена на пешеходна пътека в Бургас

Тя е в болница с фрактура и травми по тялото и главата

Тайван притеснен, че Китай опитва да го „отхапе“

Китай се опитва да "отхапе" пространството на Тайван и...

Безработните българи не искат да работят на морето, търсим хора от Непал и Бангладеш

Най-големият проблем, който заварих в Министерство на туризма е...

Украинска атака застигна фериботната линия при Керч

Пътни и железопътни фериботи са били повредени

До 2030 може да имаме цялостна жп магистрала

Умора е най-вероятната причина за влаковете катастрофа на Централна...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ще счупят ли Путин и Си Дзинпин световния ред?

Западните демокрации, които наблягат на своя прагматизъм, често срещат...

Управляващата партия в Грузия обвини САЩ в изнудване

Управляващата партия в Грузия обвини САЩ в изнудване. Причината...

Блинкън в Молдова: Американските оръжия стабилизират Киев на фронта

Американските оръжия, доставени на Киев, помагат за стабилизиране на фронта...

За Путин ядрените учения не са ескалация

Владимир Путин, снимка: ЕПА/БГНЕС Русия редовно провежда ядрени учения. Последните...

ФИФА премахна санкцията на Берое

Берое информира футболната общественост, че санкцията, наложена от ФИФА за...

Не е за вярване какво се кани да направи Зуека в Испания

„Моят свят се промени доста през последните години, защото...

Тленните останки на цар Фердинанд най-после ще почиват в любимата му България (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://youtu.be/IdEvYd7vvPE Десетки години след смъртта му се сбъдна желанието на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg