Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Янаки Стоилов: Президентът е освободен от отговорност за служебния кабинет

Снимка: (архив) БГНЕС

С предложените промени в Конституцията, президентът изпълнява нотариална функция в публичния живот и той не носи отговорност за служебното правителство. Колкото са ограничени правомощията с лимитирания избор на премиери, толкова и президентът е освободен от политическата отговорност за съставяне на правителство. Такова тълкувание предложи в студиото на „Нова телевизия“ конституционният съдия Янаки Стоилов. С уговорката, че не желае по никакъв начин да предпоставя предстоящото решение на КС по внесените оспорвания на конституционните промени, Стоилов постави редица въпроси, които възникват обаче при реалното прилагане в действие на законовите промени от декември 2023 г.

Изборът на президента е лимитиран веднъж и неговата отговорност приключва с възлагането на мандата, тъй като президентът не може да прави преценка на предложените кандидатури на министри по целесъобразност.

Консултациите на назначения служебен премиер с партиите за състав на правителство реално нямат правно действие и той е този, който трябва да вземе решение за назначаването на министри, посочи Янаки Стоилов.

Като други въпроси, които изникват при прилагането напрактика на конституционните промени, е този за последващото съвместяване на постове – как председателят на Сметната палата в случая Димитър Главчев, след изтичане на мандата на служебното правителство, което ръководи, ще се върне на поста си и ще се самопроверява като служебен премиер. Тази несъвместимост на постовете е заложена и в европейското законодателство, като няма значение ранга на акта, обясни Янаки Стоилов.

Според конституционния съдия, законът предполага застъпване на два парламента – т.е. период от няколко седмици, в който ще имаме 480 народни представители, тъй като народният представител става такъв по силата на вота на гражданите, т.е. от изборите, а започва да изпълнява задълженията си от момента на полагане на клетвата.

В момента в КС постъпват становища и тепърва съдиите ще изслушат доклада и ще проведат дискусия. Янаки Стоилов не се ангажира със срок за взимане на решение, но констатира, че „самите променящи конституцията започват да се дистанцират от промените, които са гласували„.

Може би стана добре, че на практика ще се види прилагането на направените промени и последствията от тях, допълни Стоилов. Той посочи и че все пак главната задача сега е да се стигне до провеждане на предсрочните парламентарни избори.

Янаки Стоилов заяви, че обществото много повече трябва да се притеснява от това, че приказките за съдебна реформа са много повече от реалните действия.

Защо журналистите не питат, докъде е стигнало разследването на т.нар. атентат срещу бившия главен прокурор, а за другите разследвания като това за Нотариуса. Дали това се дължи на нисък капацитет, на невъзможност или на нежелание – всичко това не е въпрос на закона и съдебната реформа, тъй като в тази посока въпросната съдебна реформа не предлага нищо ново. Напротив, правомощията на правосъдния министър са още по-малко като възможност да въздейства върху двете колегии на прокурорите и съдиите във ВСС, обясни Янаки Стоилов. Той не е съгласен да се седи и да се вярва в една бъдеща съдебна реформа до край, тъй като „не сме в религиозна институция„.

Янаки Стоилов задава и въпрос в състояние ли е наличната политическата система да се променя в посока, в каквато се заявява съдебната реформа?

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Делегация на Пхенян е на визита в Москва

Севернокорейска делегация, водена от Ри Чол Ман, заместник министър-председател...

Първа реакция от Киев: Благодарим съюзници, заедно ще победим

Андрей Ермак, влиятелният ръководител на канцеларията на президента на...

Прокуратурата в Украйна разследва участието на военни в стрелба по полицаи във Виницка област

Винитската специализирана прокуратура в областта на отбраната на Южния...

Експлозия избухна в Харков

Експлозия избухна в Харков вечерта на 20 април по...

Ракетна атака срещу Одеса: осем ранени, сред които две деца (СНИМКА)

В резултат на ракетна атака срещу Одеса бяха ранени...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Дейвид Георгиев – човекът карикатурист (СНИМКИ/ИНТЕРВЮ)

Казват, че карикатурата е поезията в рисуването. Едно много...

Енергийният служебен министър ще предоговоря с „Боташ“ (ОБНОВЕНА)

Депутатите приеха доклад за дейността на Временната комисия за...

Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие

Живко Коцев също ще бъде обвиняем по случая с Агенция „Митници“

Иран показва кадри от пожар в Чили като резултат от удар срещу Израел

Иранската държавна телевизия многократно показа видео на двумесечен пожар...

Ало измамници завлякоха с над 40 000 лв. възрастна жена в София

Софийската районна прокуратура (СРП) е привлякла към наказателна отговорност...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img