https://www.gerb.bg/bg

„Вън мигрантите от България“: Протест пред МВР и шествие на паветата заради инцидентите с бежанците в столицата (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Националисти излязоха на протест пред МВР в София тази вечер заради зачестилите случаи на насилие от страна на бежанците в столицата, съобщава репортерът на Информационна агенция News24sofia.eu Тодор Стефанов. Протестиращите бяха държани от полицаите на разстояние от сградата на министерството – в градинката на храма „Свети Седмочисленици“, а после поеха на шествие по бул. „Патриарх Евтимий“, по бул. „Витоша“, за да блокират жълтите павета между парламента, Министерския съвет и президентството.

Сред организаторите са младежката организация „Младежи за България“ и Клуб „Родолюбие и отечествознание“, а протестът се проведе под надсловВън мигрантите от България„.

В същото време на протеста, обявен за граждански, бяха забелязани представители на националистически формации и политици – като евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки и лидера на НФСБ Борис Ячев.

Протестиращите настояват мигрантите да стоят по бежанските центрове, а не да се разхождат свободно в централната част на столицата. Искат и по-засилен контрол. Твърдят, че напрежението се е повишило след подписването на споразумението с Австрия за Шенген и връщането на мигрантите със самолети.. Организаторите на протеста призоваваха той да бъде мирен и да не се проявява агресия към гражданите и към полицейските служители.

Директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов, снимка: (архив) Микка Симидчиева, Информационна агенция News24sofia.eu

Не следва да ескалира напрежение на това протестно шествие, тъй като няма агресия нито от тяхна, нито от наша страна„, каза директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов. Той заяви, че хората в бежанските центрове могат да се чувстват напълно спокойни. По думите му, ако се наложи, ще бъде подменена охраната на тези центрове с полицаи, а не с частни охранители, но това може да го реши правителството, а не МВР.

Има четвърти задържан българин за побоя над чужденци и той е малолетен, каза главният секретар на МВР Живко Коцев, който дойде на протеста пред МВР. Двата побоя от 6 и 8 март не са свързани, категоричен е главният секретар. След инцидентите остава засилено полицейското присъствие в центъра на столицата.

На снимката: Живко Коцев, БГНЕС

По отношение на случая от 8 март нападнатите и набити британски студенти с пакистански произход се касае за грабеж. Към този час имаме четирима задържани. Притеснително е, че авторите на това престъпление са непълнолетни лица с богато криминално минало. Четвъртият е малолетен„, каза главният секретар на МВР Живко Коцев.

По отношение на случая от 8 март нападнатите и набити британски студенти с пакистански произход се касае за грабеж. Към този час имаме четирима задържани. Притеснително е, че авторите на това престъпление са непълнолетни лица с богато криминално минало. Четвъртият е малолетен„, каза главният секретар на МВР Живко Коцев.

Направихме инспекция в централната градска част на столицата. Направихме оценка и анализ на резултатите. Надявам се на разум от всички, уважаваме правото на протест, очаквам спокойствие и да не се преекспонира излишно и да не заиграват със страховете на хората„, призова главният секретар. По думите му проблемите с бежанците в центровете възникват предимно на битова основа и прерастват в побоища.

Над 100 души са задържани през изминалата нощ в столицата, след като Държавната агенция за бежанци не е успяла да наложи контрол над мигранти.

Работим в тясна комуникация с ДАНС, ДАП и другите структури, ангажирани с правоохраняването. Желанието на ръководството на ДАП е охраната да се поеме от полицейски служители. Направили сме разчет, финансова обосновка и очакваме решение на Министерския съвет дали ще се съобрази с нашето становище. Охраната излиза много по-скъпо отколкото частните охранителни фирми„, каза още Живко Коцев.

По-рано днес вътрешният министър Калин Стоянов също коментира двата случая на насилие в София, които станаха обществено достояние, след като бяха публикувани видеоклипове първо в социалната мрежа.

Министърът заяви, че не става дума за прояви на расова основа, а за личен конфликт между познати, като един от задържаните е българин, криминално проявен. Арестувани бяха двама чужденци – 24 г. от Египет и 20 г. от Сирия за нападението над двете непълнолетни момчета и момиче на бул. „Витоша“ на 6-и срещу 7-и март.

Засиленото полицейско присъствие от екипи на СДВР и Жандармерията е с цел недопускане на нови прояви на насилие, както срещу български граждани, така и срещу чужди – независимо дали са със статут на бежанци или туристи, подчерта вътрешният министър.

Важно е да отбележа също, че за реда в бежанските центрове (какъвто е и този в кв. „Овча купел“) се грижи частна охранителна фирма, наета от Държавната агенция за бежанците( ДАБ). Въпреки това за спокойствието на всички граждани, живеещи в районите, където са изградени такива центрове, МВР е осигурило засилено полицейско присъствие„, уточни Калин Стоянов.

Лидера на НФСБ Борис Ячев, снимка: БТА
Евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки, снимка: БТА
Снимка: БТА
Снимка: БТА
Снимка: БТА
Снимка: БТА
Снимка: БТА
Снимка: БТА
spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Северно сияние озари Румъния

В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел...

Йотова загрижена за спадa в изучаването на български в чуждите университети

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за възстановяване на влиянието на...

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок, уверява МЕУ

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок....

Русия се хвали с пет превзети села край Харков

Русия съобщи в събота, че нейните сили са превзели...

Лондон: Русия отново изпусна управлляема бомба в Белгород

На 4 май руски изтребител случайно е изпуснал боеприпас...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Предадоха на съд мъж, опитал да прекара сирийски мигрант през границата

Районна прокуратура - Хасково - Териториално отделение - Свиленград...

Шолц осъди насилието срещу германски политици

Германският канцлер Олаф Шолц и лидерите на Европейския съюз (ЕС)...

Китай и Унгария приветстват златна ера в отношенията си

Китай и Унгария започват "златно пътешествие" в двустранните отношения....

Москва: Германия използва „хакерски митове“, за да разруши връзките с Русия

Русия обвини Германия в сряда, че използва неоснователни митове...

Радев увери Вишеградската група, че България е надежден енергиен партньор

България ще продължи да бъде надежден партньор в транзита...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg