https://www.gerb.bg/bg

Вторият мандат на Фон Дер Лайен: Повече военна мощ, по-малко разговори за климата

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Докато председателят на Европейската комисия обявяваше кандидатурата си за още един мандат в понеделник, едно нещо стана ясно: нейната амбиция сега е да направи Европа по-конкурентоспособна – всеобхватна дума, която през 2024 г. означава повече военна мощ, повече покупки и по-благоприятни за индустрията климатични правила, пише „Политико“.

За бившия германски министър на отбраната посланието отразява настоящия геополитически климат. Европа се бори с подстрекателството към война от страна на Русия, което навлиза в трета година, точно когато подкрепата на САЩ за Украйна спира, а Доналд Тръмп се отправя към нов потенциален мандат в Белия дом, заплашвайки да изостави съюзниците от НАТО по пътя.

Континентът също е обхванат от гняв заради политиките в областта на климата, като конвои от трактори задръстват столиците в знак на протест срещу задаващите се правила, предназначени да доведат ЕС до климатична неутралност до 2050 г.

Отговорът на Фон Дер Лайен е двоен. На военния фронт тя иска нов еврокомисар по отбраната и страните да обединят усилията си за своите разходи за отбрана. А по отношение на климата тя предлага регулаторни отстъпки и обещава да попита бизнеса: „От какво се нуждаете?“

Политически, това е необходима опора за 65-годишната германка, която ще трябва да осигури подкрепа от собствената си дясноцентристка Европейска народна партия и от следващия Европейски парламент, за който се прогнозира, че ще направи рязък десен завой.

В същото време тя ще трябва да върви по тънката линия, за да защити собственото си наследство. Фон Дер Лайен се зарече да „запази посоката на движение за големите теми“ – като Зелената сделка и трансформирането на Европа за дигитална ера – които тя подкрепяше през първия си мандат.

Но както самата я призна в понеделник, много неща са се променили, откакто тя за първи път застана начело на ЕС.

„Светът днес е напълно различен от 2019 г.“, каза Фон Дер Лайен в Берлин.

Настоящият набор от депутати в Европейския парламент беше избран в разгара на вдъхновените от Грета Тунберг младежки маршове, които катапултираха изменението на климата в политическия мейнстрийм и дадоха тласък на зелените партии в целия континент. Под натиск да се справи с глобалното затопляне, Фон Дер Лайен стартира Европейската зелена сделка след встъпването си в длъжност, обявявайки го за момент, равняващ се на поставянето на човек на Луната в ЕС.

Този път настроението е различно. Гневни фермери, а не активисти за климата, блокират пътища около Париж и Берлин, като мнозина се оплакват от нарастващия списък на екологичните разпоредби на ЕС. Зелените партии паднаха в анкетите. Сега европейците са по-притеснени от икономическата и геополитическата нестабилност, имиграцията, растящите разходи за живот и войната в Украйна, отколкото от изменението на климата.

И все пак посланието от собствените научни съветници на ЕС е категорично и непроменливо: Европа не е на път да постигне своите климатични цели и трябва да направи повече, за да намали емисиите, предизвикващи затопляне на планетата — особено в селското стопанство. Но има малък апетит за разширяване на Зелената сделка: собствената партия на Фон Дер Лайен е най-шумният защитник на идеята за пауза в законодателството в областта на околната среда.

По време на нейната пресконференция в понеделник климатът почти не беше споменат. Вместо това Фон Дер Лайен наблегна на теми като конкурентоспособност, миграцията и отбрана.

Тези нови приоритети не отразяват само променената геополитика. Те също така са от ключово значение, за да помогнат на Фон Дер Лайен да заключи втория си мандат, което би я направило едва четвъртият председател на Европейската комисия, успял да го направи.

В понеделник Фон Дер Лайен смирено каза, че „би искала да кандидатства за втори мандат“. И все пак съобщението се очакваше от месеци в Брюксел, където дипломати и служители на ЕС вече работят върху предположението, че Фон Дер Лайен не само търси, но и ще получи още пет години начело на ЕК.

Фон Дер Лайен внимателно маневрира, за да се съобрази с желанията на своите поддръжници.

За Фридрих Мерц, ръководител на дясноцентристката партия Християндемократически съюз на Фон Дер Лайен, запазването на конкурентоспособността на германския бизнес е основен приоритет, нещо, което той искаше да подчертае, заставайки до Фон Дер Лайен в понеделник. Мерц, който каза, че смята, че политиците придават твърде голямо значение на изменението на климата, гледа на Зелените като на основния опонент на консерваторите, въпреки че крайната десница се издига в социологическите проучвания.

За да остане на поста, Фон Дер Лайен трябва да бъде номинирана от европейските лидери и потвърдена от Европейския парламент след европейските избори през юни.

През 2019 г. тя беше назначена на поста с подкрепата на самоопределящите се проевропейски партии в ЕС: консервативната ЕНП, левоцентристките социалисти и центристката група Renew. Това й осигури само малко мнозинство: 383 гласа, малко над прага от 374.

С надигането на крайната десница в цяла Европа, Фон Дер Лайен може да се бори да сглоби отново тази коалиция, като потенциално трябва да се бори за гласове в рамките на Зелените или на десните Европейски консерватори и реформисти (ECR). Фон Дер Лайен се държи близо до италианския премиер Джорджия Мелони, чиято партия „Братя на Италия“ притежава власт в ECR.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Зеленски съобщи за тежки боеве по цялата линия на фронта

Украинският президент Володимир Зеленски заяви след доклада на главнокомандващия...

Байдън разпореди помощ от 400 млн. долара за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил да бъде...

Соня Колтуклиева е била нападната от симпатизанти на ПП-ДБ в центъра на София (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=z9MMyVhcOvs Скандално нападение над журналистката Соня Колтуклиева от симпатизант на...

Индия напълно изтегля войниците си от Малдивите

Индия изтегли всичките си войници от Малдивите преди крайния...

Най-малко 50 души са загинали при наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души са загинали в Афганистан при наводнения...

Медведев предупреди: Русия може да атакува не само Украйна

Целта на планираните ядрените учения е да се оттренира...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Част от германската армия преминава под командването на НАТО до 2025 г.

По-голямата част от военния персонал на Бундесвера (Въоръжените сили...

Русия обяви за международно издирване Зеленски и Порошенко

Руското Mинистерство на вътрешните работи обяви днес украинския президент...

Недоволството срещу реформите на Милей в Аржентина не стихва

Не стихва недоволството срещу реформите на президента Хавиер Милей...

Полицията застреля 16-годишен тийнейджър, след като е ранил човек при нападение с нож в Австралия

16-годишен "радикализиран" тийнейджър е бил застрелян от полицията, след...

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

Откриха нарушения при лечението на 104-годишна жена във видинската болница

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) откри нарушения при лечението на...

Bloomberg: САЩ блокираха терминалите на Starlink, използвани от Русия

Това се потвърждава от оплаквания на руснаци

Британското разузнаване очаква увеличаване на руските жертви в Украйна

Среднодневният брой на руските жертви в Украйна през месец...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg