https://www.gerb.bg/bg

Военните в Украйна призовават за ускорено гласуване на мобилизацията

Снимка: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Върховната Рада (украинският парламент) трябва да приеме актуализирания законопроект за мобилизация възможно най-бързо и той да отговаря на изискванията на времето. Това каза началникът на отдела за пресата и информацията на Министерството на отбраната Иларион Павлюк, цитиран от УНИАН.

Обсъждането на законопроект в една демократична държава е абсолютно нормален процес. Друг въпрос е, че се води война, а ние нямаме много време. Затова наистина исках да започнем да се движим възможно най-бързо, така че ще има гласуване за законопроекта, подчерта той. Той съдържа ключова норма за срока на службата от 36 месеца. Защото не може да продължава неопределено време. Ние добре знаем, че това е едно от важните фактори при въвеждането на човек в армията – колко дълго ще остана в армията? Тази сигурност е много важна и в законопроекта има и други норми, които ще позволят да бъде гарантирана, като направи самия механизъм за мобилизация по-ефективен, разбираем и прозрачен„, каза Павлюк.

Според него, актуализираният законопроект за мобилизация е доста ефективен за попълване и укрепване на Въоръжените сили. Представителят на Министерството на отбраната подчерта, че този документ отговаря на изискванията на времето и е много важен.

Припомняме, че в края на януари законопроектът бе внесен за разглеждане в парламента.

Вечерта на 30 януари кабинетът на министрите представи актуализирана версия на законопроекта. Той бе разработен, като се вземат предвид всички основни недостатъци, за които предишната версия беше критикувана. Анализатори предупредиха, че някои от разпоредбите нарушават Конституцията и крият корупционни рискове, което наложи преработката.

В него са включени правила за мобилизация и изключения, както и наказанията за бягство. Документът предлага редица нововъведения, по-специално намаляване на възрастовата граница за набор от 27 на 25 години.

Ако законопроектът бъде приет, военната служба в Украйна ще бъде премахната. Вместо това ще се въведе задължително начално военно обучение за хората от 18 до 24 години до максимум 5 месеца.

Освен това след мобилизация всички граждани ще преминат задължително военно обучение за период от 2-3 месеца. Не може мъжът да бъде изпратен веднага на фронта след мобилизация.

Новият законопроект също така предлага да се позволи на военнослужещите да се местят в други градове без специално разрешение. След преместване ще трябва да се регистрира на новия си адрес.

Предстои документът да бъде разгледан и гласуван от депутатите.

Президентът Володимир Зеленски заяви през декември, че армията е предложила мобилизиране на още 450 000-500 000 души. Началникът на армията Валерий Залужни посочи, че в тази цифра са включени военните планове и прогнозите за възможни загуби. Военни анализатори отбелязват, че половин милион души ще е за цялата година.

Появиха се и спекулации, че ще се мобилизират и жени, извън сегашните правила, засягащи само медиците.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съдът в Пловдив пуска с подписка 19-годишен, шофирал със 140 км/ч в града

Съдът в Пловдив пусна от ареста 19-годишен младеж с...

Загина мъж, блъснат от влак по маршрута Варна – Добрич

Влакът Варна - Добрич закъснява до този момент с...

Нетаняху: Няма да има постоянно примирие, докато условията ни не са изпълнени

Днес израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че няма да...

Ботев (Пловдив) се похвали с национал

Димитър Папазов с повиквателна за националния отбор на България...

Официално: Станислав Генчев би шута на менте от Левски

Левски обяви раздялата си с централния бранител Хоакин Фернандес....

Алекс Божев се завръща във ФК ЦСКА 1948

Младият страж Алекс Божев отново ще бъде част от...

Баба Глория облече внучка си в носия за Деня на детето (СНИМКА)

Глория честити 1 юни-Деня на детето на внучката си...

Вижте как Преслава готви пилешка супа (ВИДЕО)

Фолкдивата Преслава показа как приготвя пилешка супа за любимите...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Какво е инфлация и как да се борите с нея?

Инфлaциятa e нaвcяĸъдe в нoвинитe пpeз пocлeднитe няĸoлĸo гoдини....

БЛС не иска да се броят болниците, а да се гледат възможностите

Колективният трудов договор в здравеопазването се договаря при приет...

Певицата Анелия отново на крилете на любовта. Кой е тайнственият мъж, който топли леглото на звездата? (ВИДЕО)

Наскоро певицата се раздели с поредния мъж в живота й - хазартния бос Любо, с когото стигнаха почти до годеж

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg