https://www.gerb.bg/bg

Вера Йоурова поема ресор „Правосъдие“ в ЕК

Снимка: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова ще поеме длъжността на комисар по правосъдието на изпълнителния орган на ЕС, тъй като белгийският комисар Дидие Рейндерс започва кампанията си за най-високия пост в правозащитната организация „Съвет на Европа“, са заявили пред „Политико“ трима души, които са пряко запознати с промяната.

На 25 март Съветът на Европа избра Рейндерс заедно с бившия президент на Швейцария Ален Берсет и бившия министър на културата на Естония Индрек Саар за поста генерален секретар преди окончателното гласуване в края на юни. Рейндерс трябва да вземе отпуск от ролята си в комисията, за да води кампания за позицията.

Базираната в Страсбург правозащитна организация има 46 страни членки и не е част от институциите на Европейския съюз. Това е важна многостранна организация по въпросите на демокрацията и върховенството на закона, която управлява Европейския съд по правата на човека.

Очакваше се Рейндерс да се оттегли на 25 април, но напускането му се ускори, за да участва тази седмица в парламентарната сесия на Съвета на Европа.

Йоурова вече ръководеше портфолиото на Рейндерс в ролята си на заместник-председател по ценностите и прозрачността, включително върховенството на закона, борбата срещу дезинформацията и проблемите на медийния плурализъм.

Чешкият политик беше комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете през периода 2014-2019 г. и преди това частично замести заместник-председателя на ЕК по конкуренцията Маргрете Вестагер, когато тя си взе отпуск, за да води кампания за Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Йоурова, която произхожда от същата политическа група като Рейндерс, либералната група „Обнови Европа“, каза, че няма да търси трети мандат като европейски комисар.

Това е последната от поредица от промени по върховете на европейските институции, тъй като европейски политици и висши служители се насочват към нови работни места преди изборите за Европейски парламент на 6-9 юни и формирането на нова Европейска комисия, което ще стане по-късно тази година.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

Ресторантьорите се оплакаха от терор от „Спаси София“

Задръстванията по бул. "Патриарх Евтимий" стигат до Попа надолу...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Ракета на „Хизбула“ уби израелец, но и рани петима войници

При нападение с противотанкова ракета на "Хизбула" в Западна...

Байдън отделя 1 млрд. долара за оръжейни доставки за Израел

Администрацията на американския президент Джо Байдън е уведомила Конгреса,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg