https://www.gerb.bg/bg

Великобритания санкционира шефовете на наказателната колония, където почина Навални

Снимка: (архив) EPA

Великобритания наложи санкции на шестима души, отговарящи за наказателната колония в Арктика, където миналата седмица почина руският опозиционен лидер Алексей Навални, съобщава „Ройтерс“.

Западните лидери изразиха възмущение от новината, че най-отявленият руски критик на президента Владимир Путин е изпаднал в безсъзнание и е починал в затвора в петък.

На санкционираните – началникът и петимата заместник-началници на наказателната колония, ще бъде забранено да влизат в Обединеното кралство и активите им ще бъдат замразени.

Ясно е, че руските власти смятаха Навални за заплаха и многократно се опитваха да го накарат да замълчи. Никой не трябва да се съмнява в потисническия характер на руската система„, подчерта британският външен министър Дейвид Камерън.

Виновниците за бруталното отношение към Навални не трябва да си правят илюзии – ние ще ги държим отговорни„.

В събота Камерън обеща да предприеме действия по въпроса, а Лондон привика руския посланик, за да го уведоми, че държи руските власти „напълно отговорни“ за смъртта на Навални.

На свой ред Русия, която отрече да е замесена в смъртта на 47-годишния бивш адвокат, заяви, че е неприемливо Великобритания да се намесва във вътрешните ѝ работи.

По-рано тази седмица Европейският съюз също предприе стъпки към налагането на нови санкции срещу Москва заради войната ѝ срещу Украйна, а вдовицата на Навални Юлия Навалная настоя Путин да бъде подведен под отговорност.

Германия, Литва и Швеция бяха сред страните от ЕС, които призоваха за конкретни нови санкции срещу Русия заради смъртта на Навални.

В петък Съединените щати също ще обявят голям пакет от наказателни мерки срещу Москва заради смъртта на Навални и двугодишната война в Украйна.

Великобритания е наложила санкции на над 1700 лица и организации след нахлуването на руските сили в Украйна през февруари 2022 г.

По-рано днес членовете на ЕС одобриха 13-ия пакет от санкции срещу Русия, който обхаща близо 200 организации и лица, обвинени в подпомагане на Москва да набавя оръжия или в участие в отвличането на украински деца.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

МОН предлага по-голяма зимна за ваканция за сметка на 4 други почивни дни

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерството...

Костадинов: Съдебната реформа отиде в кошчето

Това, че съдебната реформа отиде в коша за боклук...

Системата на Центъра за градска мобилност в София се срина

Системата на Центъра за градска мобилност в София се...

КС отмени съдебната реформа и се раздели за правомощията на президента

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело...

Парламентът даде мандат за ускоряване приемане на еврото в България

Депутатите приеха проект на решение за ускоряване и завършване...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Илияна Йотова съзира потенциал за мандат в ръцете на БСП или ИТН

Спокойствие, разум и преговори. За това призова вицепрезидентът Илияна...

Тунизийският президент търси преизбиране

Неговите потенциални съперници са в затвора

Повдигнаха обвинение на мъж, запалил 7 къщи по непредпазливост в Пловдив

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 33-годишен мъж,...

Германия търси мотива за нападение над преподавател от сирийци

Предполага се, че са се познавали преди атаката с нож

Деси Стоянова напусна „Преди обед“

Става лектор по презентационни и медийни умения

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg