https://www.gerb.bg/bg

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави „ново начало“. Ще има ли изненади?

Валерия Велева

„Предлагам на вашето внимание формула за намиране на решение за бъдещото развитие на ДПС. Ключът за намиране на „изход“ в тази ситуация е само в съпредседателството на г-н Делян Пеевски и доц. д-р Джевдет Чакъров“.

Това послание на почетния председател д-р Ахмед Доган от 3.01.2024 година трябва да бъде облечено в партийна рамка тази събота – 24.02.2024 година по време на XI отчетно-изборна конференция на ДПС.

1500 делегати на форума ще положат „ново начало и нов подход за политическо мислене и политическо действие“, както им заръча основателят и идеологът на партията. Отговорността на елита на ДПС за съхраняване единството и целостта на организацията, за запазване ролята й на държавотворен фактор в страната, е огромна.

Интересът към конференцията е изключителен, вниманието на политици и анализатори ще бъде насочено към всяка дума, всеки поглед и жест от водещите лица на ДПС. Ще се коментира всяко присъствие и всяко отсъствие от залата, където въздухът ще е зареден с очакване.
Защото в ДПС знаците са важни, а XI конференция е ключова.

Първо – тя се провежда в условията както на драматични външно-политически сътресения в Европа и света, така и на вътрешно-партийни турбуленции, които увеличават рисковете пред запазване стабилността на държавата. В 35-годшината си история досега ДПС винаги е било стабилизиращ фактор, който, с умело водената от Ахмед Доган балансираща политика, не допусна крайностите в обществените отношения у нас да вземат връх. И с решаващото участие на ДПС България направи успешно всички евроатлантически завои от началото на прехода до днес.

Второ – конференцията трябва да разкрие истинското състояние на ДПС, което преди четири месеца събуди „тревогата и загрижеността“ на Доган за „станалото и ставащото в живото колективно тяло на ДПС “ и го накара да сложи тежкото клеймо на собственото си творение: ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена партийна организация. Този разговор между делегатите на форума ще е болезнен, задължително е да бъде откровен, колкото и това да е трудно. Иначе и в партията, и в обществото ще виси без покритие разтърсващото признание на Доган.  Ако ДПС иска да постави ново начало и нов подход за политическо мислене и политическо действие“, то именно конференцията е мястото, където това трябва да стане факт.

Трето – форумът-колективното тяло на ДПС трябва да реши какво ще прави, за да излезе от това състояние, и как ще го направи. Вероятно това ще мине през драматична раздяла с хора, които са допуснали абревиатурата „ДПС“ да се превърне в слоган за скандиране, изпразнена от съдържание. Вече са заформени публични интриги – „кърджалийска“ и „варненска“, вероятно тлеят и други огнища на напрежение. Доган го написа ясно и категорично: в „спешен порядък предлагам стабилизиране на организацията в традиционните райони на ДПС и разширяване на партийното строителство в нетрадиционните райони„. Как това ще стане – решава конференцията.

Четвърто – кой да го направи, кой да сложи новото начало и защо? И тази обосновка, направена от Доган, вече е известна – традицията и перспективата трябва да вървят „ръка за ръка“: Делян Пеевски е представител на новото поколение технократи в политиката, които имат, като че ли вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата. За кратко време той се очерта като парламентарист и ще бъде позитивно да продължава да се утвърждава в това направление. Визирам партийния му ангажимент да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС“

А „Джевдет Чакъров трябва да носи отговорност предимно за традиционните райони на ДПС, за добросъседските взаимоотношения с Турция и с либералните формации, защото той девет последователни мандата е бил член на Бюрото и вицепрезидент на Либералния Интернационал в продължение на 14 години„.


Без съмнение, въпросът за съпредседателството в ДПС ще бъде един най-щекотливите и най-коментираните на форума и след това. Към този момент всички партийни структури в страната са номинирали Пеевски и Чакъров. В ДПС има ред и по тази тема изненади не могат да се очакват.

Освен това знакът от Турция беше ясен и категоричен. Делян Пеевски бе единственият български политик, с когото най-влиятелният след Ердоган турски държавник – външният министър Хакан Фидан при гостуването си у нас се срещна два пъти, от които единият – на четири очи. Тогава турските медии писаха, че една от ползите на визитата Фидан е била, че  „Турция да даде морална подкрепа на сънародниците си в България във връзка с предстоящия избор на съпредседатели на ДПС“.

И от Европа ще дойде знак – очаква се внушителна делегация от лидери от европейското либерално семейство да уважи форума на ДПС.


Пето – важно е кой ще влезе в състава на Централния съвет, чиито членове ще бъдат избрани от делегатите на конференцията.
По право в Централния съвет влизат председателят на ДПС; председателите на областните съвети; депутатите и евродепутатите; иминистри (ако има такива); председателят и членовете на ЦОС на младежката организация; председателите на областните съвети на младежката организация; както и 77 членове, предложени на квотен принзип от делегатите на конференцията и 35 членове, предложени от председателя на партията.

Тази „председателска“ квота от 35 членове на Централния съвет е много важна и също знакова. Тя е въведена в Устава по времето на Ахмед Доган. След него и Лютви Местан, и Мустафа Карадайъ са имали право на своя избор. Интересно е сега как Пеевски и Чакъров ще разпределят „своите“ хора в най-важния сектор на върховния ръководен орган. Това ще бъде знак за нивото на разбирателството между съпредседателите, а избраните личности ще покажат каква роля и функция в ръководството на ДПС ще им бъде възложена.

Шесто – според устава на ДПС конференцията няма да избере заместници на съпредседателите, както и членове на ЦОБ. Това ще стане на първото заседание на Централния съвет, което ще се проведе след две седмици. „Новото начало“ вероятно означава, че заедно с Мустафа Карадайъ трябва да си отидат и неговите заместници или поне ще има тежко пресяване. Ще настъпят драми, които Пеевски и Чакъров трябва внимателно да овладеят. В словото си на Тюркян чешма в края на декември 2023 година Пеевски даде да се разбере, че не е доволен от апарата на партията, че именно елитът е загубил връзката с хората, че избирателите се посещават от „избори на избори“. Тежки обвинения, които ще имат изражение в структурни и кадрови промени. За сравнение – в такива случаи Доган винаги е действал практически – решително и енергично спрямо всеки, отклонил се от принципите на партията. 

Седмо – с какви послания ще излезе конференцията на ДПС и каква политическа цел ще си постави за следващите четири години, също е знаково за бъдещото развитие на Движението. Две са линиите, които следва Пеевски, откакто пое ръководството на ПГ на ДПС – евроатлантизъм и „грижа за хората“, съчетани с практицизъм и икономизиране на политиката. Вероятно същите тези ще бъдат развити и пред делегатите на конференцията и това ще залегне в програмните документи на партията. „Инвестирайте в себе си – в образованието и развитието си, за да постигаме заедно целите си – модерна и европейска България, с висок стандарт на живот за своите граждани, в която младите хора да останат и се реализират пълноценно“ – тези негови послания трябва да бъдат изпълнени със съдържание.

А целта – Делян Пеевски я издигна пред форума на младежите – ДПС да стане втора политическа сила и да влезе във властта през парадния вход. Конференцията трябва да каже – може ли партията, в това състояние, да постигне тази цел и, заставайки зад определеното лидерство, ще се сплоти ли елитът? Самият Пеевски трябва да посочи с кого ще върви към начертаната от него цел.

Важно ще бъде и каква геополитическа проекция ще постави пред себе си ДПС. В политическото си послание от първите часове на новата 2024 година почетният председател на ДПС напомни в какво време живеем.

… Светът се променя пред очите ни. Динамиката на геополитическия контекст е ново предизвикателство пред защитата на националните интереси, националната сигурност и националния суверенитет. На прага сме на дългосрочно противопоставяне на Глобализма с очакванията на националните държави и на националните идентичности. Вероятно тази тенденция ще бъде съчетана с опити за възстановяване сферите на влияние на бившите империи и ще „приключи“ едва с преобразуването на политическия ни свят в легитимно многополюсен и, разбира се, след намирането на контролиран баланс между „старите“ и „новите“ велики сили. Травмиращо е, че невинаги си даваме сметка за това”.

Доган е безпощадно ясен. Няма клишета, няма лозунги, има дълбоко осъзнаване на един убеден европеец и евроатлантик за изпитанията, пред които светът се изправя, а ние не сме готови. 

Ще препотвърди ли тази линия XI конференция на ДПС, също е интересно да се проследи. Както и най-важното послание, от което Доган никога не е отстъпвал – България да не се превръща в разменна монета на нечии интереси, да следва своята национална политика за сигурност на гражданите в рамките на съюзите, в които членуваме, независимо от външните обстоятелства. 

Изключително отговорна мисия ще имат делегатите на предстоящата конференция на ДПС. Когато беше лидер в действие и работеше на терен, Ахмед Доган винаги казваше на своите: „Без единство не се решават проблемите на хора, без единство няма бъдеще. Ние всички сме деца на тази земя, която е нашата обща родина“.

 Очаквайте продължение – Защо Делян и защо Джевдет…

Източник: Epicenter.bg

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж е нападнал бившия кмет на Берлин

Мъж е ударил с тежък предмет бившия министър по...

Филипините няма да отговорят на водните оръдия на Китай в Южнокитайско море

Филипините няма да използват водни оръдия или каквито и...

Русия е нанесла щети за над 1 млрд. долара на украинската енергетика

Украинският енергиен министър Герман Галушченко коментира последиците от масираните...

Мъж се вряза с колата си в Белия дом и загина

Шофьор загина, след като се блъсна с колата си...

Задържаха трима за побой във Врачанско

Задържаха трима мъже за побой в село Михайлово, съобщи Районна...

Над 1000 бомбени заплахи са получени за ден в училища и институции в Словакия

Над 1000 бомбени заплахи до училища и други институции...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg