https://www.gerb.bg/bg

Украйна обмисля пет промени в правилата за мобилизация

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Украйна обмисля промени в правилата за мобилизация в армията, съобщава „Ройтерс“.

Украинската парламентарна комисия се събра днес, за да преразгледа предложените изменения, които биха позволили на Киев да призове повече хора и да засили санкциите срещу укриването от военна служба на фона на продължаващата война с Русия.

Предложенията бяха критикувани от обществеността и някои политици. Комисарят по правата на човека в парламента твърди, че някои от предложенията са противоконституционни.

След като парламентарната комисия одобри вариант на закона, той ще бъде обсъден и може да бъде променен на две или три четения в парламента, чието одобрение е необходимо. След това се изисква подписът на президента Володимир Зеленски.

Законодателите и високопоставен президентски служител посочват, че първоначалният законопроект, който беше публикуван в интернет през декември, ще бъде променен, след което ще бъде обсъден от парламента на първо четене, може би още следващата седмица.

Промените, изложени в проектозакона, бяха внесени от правителството в парламента в края на декември след обсъждане с армията.

Украйна започна да мобилизира цивилни в армията, след като обяви военно положение през февруари 2022 г., когато Русия започна своята пълномащабна инвазия. Напливът от бойци доброволци помогна в началото, но впоследствие броят им намаля. По думи на вътрешния министър са образувани 9 000 наказателни дела за укриване от военна служба.

Миналия месец Зеленски заяви, че армията е предложила мобилизиране на още 450 000-500 000 души. Началникът на армията Валерий Залужний посочи, че в тази цифра са включени военните планове и прогнозите за възможни загуби. Военни анализатори отбелязват, че цифрата от половин милион души ще е за цялата година.

Наказания за избягване на военна служба

Законопроектът предвижда поредица от санкции за нарушаващите закона за мобилизацията, който урежда начина, по който цивилните се набират в армията по време на военно положение.

Хората, които не спазват закона за мобилизацията, ще бъдат вписвани в регистър и ще бъдат изправени пред ограничения за извършване на операции с имущество, ще им бъде забранено да пътуват в чужбина и ще им бъдат отказвани заеми. Те също така могат да бъдат временно лишени от държавни помощи и услуги и да им бъде забранено да използват автомобил, както и да получат шофьорска книжка.

Друг проектозакон, внесен едновременно, предлага значително увеличаване на глобите за нерегистриране в наборните служби, нарушаване на правилата за мобилизация и законодателството относно военната служба. Предлага се и въвеждане на присъди от три до пет години затвор за онези, които откажат военномедицински преглед.

Мобилизационна възраст

Проектозаконът предлага понижаване на възрастта, на която хората могат да бъдат мобилизирани за бойно дежурство до 25 от настоящите 27 години. Подобен ход би позволил на Украйна да призове повече хора за попълване на резервите си. Цифрите не са оповестени публично от съображения за сигурност.

Парламентът одобри тази промяна миналата пролет, но тя не влезе в сила, тъй като Зеленски не я подписа. Той заяви, че ще подкрепи такава промяна, ако бъдат представени аргументи в нейна полза.

Онлайн призовки

Наборните служби ще могат да издават онлайн призовки на хора по имейл или чрез друга електронна платформа. Подобна стъпка вероятно ще направи по-трудно избягването на наборните служители, които в момента издават призовки на цивилни на улицата или ги изпращат на домашния им адрес.

Демобилизация

Законопроектът предлага да бъдат уволнени войници, които са служили непрекъснато 36 месеца по време на военно положение. Това е изключително чувствителен въпрос за семействата на войници, които се бият с Русия почти две години и вече са изтощени. В момента няма ограничение във времето за военна служба по време на война.

Залужний заяви, че подобна стъпка ще бъде възможна само ако няма ескалация на бойното поле и Украйна разполага с достатъчно резерви, готови до 2025 г., които да заменят военнослужещите на фронта.

Военна регистрация за чужбина

Военното положение забранява на мъжете в наборна възраст да напускат страната, а тези, които вече са в чужбина, в момента не могат да бъдат призовани за военна служба.

Законопроектът предлага проследяване на лица, които са в чужбина, и изискване те да имат актуална военна регистрация – нещо, което в момента се получава в наборните служби.

В законопроекта се посочва, че консулските услуги, като издаването на паспорти, ще изискват от гражданите да представят документите си за военна регистрация.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Мълния падна в двора на Софийската митрополия

Това се е случило при снощната гръмотевична буря

Доналд Тръмп ще обжалва присъдата за фалшифициране на документи

Това може да стане след като тя бъде произнесена

В Полша се появи фалшива новина за мобилизация, подозират хакерска атака

Полската агенция за печат (PAP) вероятно стана жертва на...

ЕС налага още санкции на Северна Корея заради ядрените програми

Европейският съюз наложи още санкции на Северна Корея заради продължаващите ѝ усилия...

Съдът няма да се занимава с глобата от ЦИК за ПП-ДБ

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на Николай...

Делян Пеевски размаха пръст на руския патриарх Кирил

От ДПС разпространиха отново снимката срещата на Делян Пеевски...

Осъдиха условно подкупния шеф на ТЕЛК-Габрово

Осъдиха условно председателя на ТЕЛК - Габрово за искане и получаване...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Войната в Украйна вече е световна. А Путин печели приятели

Експерти по външна политика се тревожат от десетилетия за...

Делото за катастрофата край Своге през 2018 г. започва по същество

Започва по същество делото за катастрофата край Своге през...

Тони Димитрова разсипа Бони: Патологична лъжкиня!

Участието на Бони в кулинарната надпревара "Хелс Китчън" й...

Продължават закъсненията на влаковете след инцидента в София

Продължават закъсненията на влаковете след вчерашната катастрофа на Централната...

Не е за вярване какво се кани да направи Зуека в Испания

„Моят свят се промени доста през последните години, защото...

Оставиха в ареста мъжа, хванат с хероин за 1 млн. лв. на Капитан Андреево

Окръжният съд в Хасково наложи мярка за неотклонение "задържане...

Путин назначи бившия си бодигард за секретар на Държавния съвет

Алексей Дюмин е спряган за наследник на руския лидер

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg