https://www.gerb.bg/bg

Украйна може и да покани Русия на мирна среща на върха

Снимка: EPA/GIAN EHRENZELLER

Украйна и нейните чуждестранни партньори може и да поканят Русия на бъдеща мирна среща на върха, за да обсъдят прекратяването на двегодишното нахлуване на Москва при условията на Киев. Това каза Андрей Ермак, съветник на президента Володимир Зеленски, цитиран от „Ройтерс“. В Киев се провежда голям форум „Украина. 2024 г.“.

Швейцария ще бъде домакин на среща на върха за обсъждане на т.нар. формула за мир на украинския президент Володимир Зеленски, която може да бъде предадена на Русия по време на втора среща на по-късна дата, каза Андрий Ермак, началник на кабинета на Зеленски.

Може да има ситуация, в която ние заедно да поканим представители на Руската федерация, където да им бъде представен планът, в случай че който и да е представител на страната агресор в този момент, иска наистина да прекрати тази война и да се върне към справедлив мир,“ каза той по време на телевизионна конференция в Киев. На първата такава среща, организирана от Швейцария, обаче Ермак смята, че трябва лидерите на страните да фиксират ясен план. Едва след това той ще бъде предаден на Москва, уточнява УНИАН.

Зеленски за първи път обяви формулата си за мир на срещата на върха на Групата на 20-те големи икономики през ноември 2022 г. Той призовава за възстановяване на териториалната цялост на Украйна и пълно изтегляне на руските войски.

Киев твърди, че няма да разговаря с Москва, докато всички руски войски не напуснат украинската територия.

Кремъл заяви, че в момента няма основа за мирни преговори между Русия и Украйна и че мирният план на Киев е абсурден, защото изключва Русия.

Едновременно с това президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че към момента не вижда никаква вероятно да води преговори с руския диктатор Владимир Путин.

На конференцията днес Зеленски заяви, че с Путин не е възможно да се седне на масата на преговори, тъй като той не желае да чуе нищо и никого.

Възможно ли е да се говори с глух човек? Възможно ли е да се говори с човек, който убива опонентите си? Въпросът е в правна и политическа плоскост. Ние ще предложим платформа, на която той (Путин, бел.ред) да се съгласи, че той губи тази война и че това е голяма грешка (за него е малка, но за нас е трагедия)„, е изходната позиция на Зеленски, който настоява, че трябва да има справедливост.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Северно сияние озари Румъния

В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел...

Йотова загрижена за спадa в изучаването на български в чуждите университети

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за възстановяване на влиянието на...

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок, уверява МЕУ

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок....

Русия се хвали с пет превзети села край Харков

Русия съобщи в събота, че нейните сили са превзели...

Лондон: Русия отново изпусна управлляема бомба в Белгород

На 4 май руски изтребител случайно е изпуснал боеприпас...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ трябва да преосмислят стратегията си за война в морето

Военноморската стратегия на Америка, съсредоточена върху самолетоносачи след Втората...

Откриха труп на тийнейджърка в багажника на кола в германския град Регенсбург

Все още не е ясно колко време колата е стояла на подземния паркинг

Любчо Георгиевски: Изборните резултати показват голяма победа за Сърбия срещу България

ВМРО- ДПМНЕ постигна победа на парламентарните и президентски избори...

Китай и Унгария приветстват златна ера в отношенията си

Китай и Унгария започват "златно пътешествие" в двустранните отношения....

Недоволството срещу реформите на Милей в Аржентина не стихва

Не стихва недоволството срещу реформите на президента Хавиер Милей...

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург

В центъра на Санкт Петербург пътнически автобус с около...

Липсват около 80 000 работници за летния сезон в Гърция

Около 80 000 служители не достигнат в туристическия сектор...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg