https://www.gerb.bg/bg

Украйна маха унгарската OTP от спонсорите на войната

Снимка: iStock

Националната агенция за превенция на корупцията (НАПК) на Украйна, по искане на Унгария, обяви спирането на статута на международен военен спонсор на унгарската OTP Bank, съобщава УНИАН.

Както се посочва в съобщението, статутът на международен спонсор на войната е спрян за OTP Bank, както и за пет гръцки превозвачи, които Украйна обвини в незаконно транспортиране на руски петрол, заобикаляйки тавана на цените.

Това решение е взето въз основа на резултатите от преговорите между представители на НАЗК и представители на компании и правителства на тези страни за прекратяване на сътрудничеството с Руската федерация„, съобщи НАЗК.

От ведомството отбелязаха, че в замяна на това очакват Унгария да деблокира транш от 500 милиона евро от Европейския фонд за мир, а Гърция да откаже да блокира бъдещ пакет от санкции на ЕС, насочени към намаляване на способността на Руската федерация да продължи войната срещу Украйна.

През май НАЗК съобщи, че най-голямата унгарска банка OTP Bank е включена в списъка на спонсорите на войната поради позицията на ръководството на финансовата институция да продължи да работи в Руската федерация и признаването на т.нар. Донецка народна република (ДНР).

В отговор на това Будапеща заяви, че ще блокира по-нататъшното налагане на санкции срещу Руската федерация и отпускането на нови траншове от Европейския фонд за мир на Киев.

Припомняме, че унгарският премиер Виктор Орбан каза в петък, че ще трябва да се отговори на „много трудни въпроси“, преди Европейският съюз дори да започне преговори за членство с Украйна.

Страните от ЕС трябва да решат през декември дали да позволят на Украйна да започне преговори за присъединяване, което ще изисква единодушната подкрепа на всички 27 членки. Дипломати казаха, че Унгария може да бъде пречка.

Не можем да избегнем въпроса – кога през есента ще имаме преговори в Брюксел за бъдещето на Украйна – дали наистина можем сериозно да обмислим членство на дадена страна, да започнем преговори за присъединяване с държава, която е във война„, каза Орбан пред държавата радио.

Орбан каза пред парламента в понеделник, че Унгария няма да подкрепи Украйна по никакъв въпрос в международните отношения, докато езиковите права на етническите унгарци там не бъдат възстановени.

Унгария е член на НАТО и се противопоставя на нахлуването на Русия в Украйна. Унгария отказа да изпрати оръжие на Украйна, но приветства украинските бежанци, бягащи от войната.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Георги Георгиев гласува, за да излезе България от безпътицата (СНИМКИ)

Георги Георгиев от ГЕРБ, който смята да замени столичния...

Обир за 500 000 евро извършен в бижутерия в Рим

Бижутериен магазин на "Булгари" в италианската столица Рим е...

Петър Москов гласува срещу сглобката между чалга и брадати певици (ВИДЕО)

https://youtu.be/hVLcRq7fTAA Петър Москов избра машинния вот. "Гласувах за това да...

Протест отново затвори движението по „Фритьоф Нансен“ в София

Пореден протест затвори движението по ул. "Фритьоф Нансен" в...

Европол разби мрежа за трафик на кокаин към Европа след тригодишно преследване

Днес Европол разби престъпна мрежа за трафик на наркотици към...

Военен експерт посочи как Украйна може да спре руското настъпление

Американски минни полета ще пречупят устрема на Москва

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg