https://www.gerb.bg/bg

Украйна маха унгарската OTP от спонсорите на войната

Снимка: iStock

Националната агенция за превенция на корупцията (НАПК) на Украйна, по искане на Унгария, обяви спирането на статута на международен военен спонсор на унгарската OTP Bank, съобщава УНИАН.

Както се посочва в съобщението, статутът на международен спонсор на войната е спрян за OTP Bank, както и за пет гръцки превозвачи, които Украйна обвини в незаконно транспортиране на руски петрол, заобикаляйки тавана на цените.

Това решение е взето въз основа на резултатите от преговорите между представители на НАЗК и представители на компании и правителства на тези страни за прекратяване на сътрудничеството с Руската федерация„, съобщи НАЗК.

От ведомството отбелязаха, че в замяна на това очакват Унгария да деблокира транш от 500 милиона евро от Европейския фонд за мир, а Гърция да откаже да блокира бъдещ пакет от санкции на ЕС, насочени към намаляване на способността на Руската федерация да продължи войната срещу Украйна.

През май НАЗК съобщи, че най-голямата унгарска банка OTP Bank е включена в списъка на спонсорите на войната поради позицията на ръководството на финансовата институция да продължи да работи в Руската федерация и признаването на т.нар. Донецка народна република (ДНР).

В отговор на това Будапеща заяви, че ще блокира по-нататъшното налагане на санкции срещу Руската федерация и отпускането на нови траншове от Европейския фонд за мир на Киев.

Припомняме, че унгарският премиер Виктор Орбан каза в петък, че ще трябва да се отговори на „много трудни въпроси“, преди Европейският съюз дори да започне преговори за членство с Украйна.

Страните от ЕС трябва да решат през декември дали да позволят на Украйна да започне преговори за присъединяване, което ще изисква единодушната подкрепа на всички 27 членки. Дипломати казаха, че Унгария може да бъде пречка.

Не можем да избегнем въпроса – кога през есента ще имаме преговори в Брюксел за бъдещето на Украйна – дали наистина можем сериозно да обмислим членство на дадена страна, да започнем преговори за присъединяване с държава, която е във война„, каза Орбан пред държавата радио.

Орбан каза пред парламента в понеделник, че Унгария няма да подкрепи Украйна по никакъв въпрос в международните отношения, докато езиковите права на етническите унгарци там не бъдат възстановени.

Унгария е член на НАТО и се противопоставя на нахлуването на Русия в Украйна. Унгария отказа да изпрати оръжие на Украйна, но приветства украинските бежанци, бягащи от войната.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

МОН предлага по-голяма зимна за ваканция за сметка на 4 други почивни дни

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерството...

Костадинов: Съдебната реформа отиде в кошчето

Това, че съдебната реформа отиде в коша за боклук...

Системата на Центъра за градска мобилност в София се срина

Системата на Центъра за градска мобилност в София се...

КС отмени съдебната реформа и се раздели за правомощията на президента

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело...

Парламентът даде мандат за ускоряване приемане на еврото в България

Депутатите приеха проект на решение за ускоряване и завършване...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж от Димитровград, заплашвал кмета на града, се барикадира в дома си

50-годишен мъж от Димитровград, заплашвал кмета на града, се...

Световно признатият учен доц. Петър Шишков е загиналият при взривовете (СНИМКИ/ВИДЕО)

48-годишният мъж бил и дизайнер на шоу програми с фойерверки, а последният му спектакъл е бил в Елин Пелин

НСИ ревизира данните от последното преброяване на населението

Националният статистически институт (НСИ) ревизира данните за броя на...

80 ранени след израелските удари в Йемен

80 ранени след израелските удари в Йемен Говорителят на хусите...

Авария остави няколко квартала в София без вода

Няколко квартала в източната част на София останаха без...

Русия осъди журналистка на Радио Свободна Европа на 6,5 години затвор

Руски съд осъди Алсу Курмашева, руско-американска журналистка на финансираното...

САЩ са напът да достигнат най-големия си федерален дефицит извън времена на криза

САЩ са напът да достигнат най-големия си федерален дефицит...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg