https://www.gerb.bg/bg

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Снимка: EPA/Chris Kleponis

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро предупреждение към американския Конгрес: Ако не одобрите помощ за Украйна сега, Киев може да загуби войната до края на годината, съобщава Politico.

С тласъка, който би дошъл от военна помощ, както практически, така и психологически, украинците са напълно способни да се задържат до 2024 г. и да пробият арогантния възглед на Путин, че времето е на негова страна, каза той. Но ако това не стигне до Конгреса, картината е много по-страшна, продължи той. Съществува много реален риск украинците да загубят на бойното поле до края на 2024 г. или поне да поставят Путин в позиция, в която по същество да диктува условията на политическо споразумение.“

Това е може би най-силното предупреждение от високопоставен служител на администрацията досега по отношение на войната, идващо в момент, когато официални лица в Киев предупреждават, че задаващата се руска офанзива през лятото – която ще доведе до огромни вълни от войски, нахлуващи в Украйна – може да надвие борещите се войници на Киев.

Забележките на Бърнс идват ден след като председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън разкри своя дългоочакван пакет чуждестранна помощ, който все още „виси на косъм“, докато се опитва да осигури гласовете, необходими за започване на дебат.

Министърът на отбраната Лойд Остин също предупреди, че ако допълнителната програма се забави, съюзниците и партньорите „ще се запитат дали ние сме надежден партньор, или не„.

Президентът Джо Байдън също каза, че силно подкрепя законопроектите, пуснати от Джонсън.

В продължение на месеци администрацията твърди, че неспособността на конгресмените да приемат помощта за Украйна е основната причина Киев да се бори на бойното поле.

Подкрепата на Украйна в момента е нещо повече от войната с Русия, каза Бърнс.

Става въпрос и за Си Дзинпин в Китай, неговите амбиции и нашите съюзници и партньори в Индо-Тихия океан, каза той. Това наистина е въпрос на това дали нашите противници разбират или не нашата надеждност и решителност и дали нашите съюзници и партньори също разбират това.“

Майк Джонсън съобщи по-рано тази седмица, че гласуването на законопроекта за помощта за Украйна ще се състои тази събота. Сенатът одобри пакет от помощ от 95 милиарда долара за Украйна, Израел, Тайван и други партньори на САЩ в Индо-тихоокеанския регион преди повече от два месеца. От тези средства Украйна има право на 60 милиарда долара.

Демократите в Камарата на представителите и Сената настояха, че най-ефективният подход би бил Камарата да приеме законопроекта за помощ, който включва средства за Украйна, както е приет от Сената, но поддръжниците на Тръмп републиканци се противопоставят на това.

Одобрението на помощта изисква съгласието на двете камари на Конгреса. Сенатът се контролира от поддръжници на президента демократ Байдън, а републиканците имат мнозинство в долната камара на представителите.

Сенатът на Демократическата партия одобри пакета от помощи в началото на февруари, а освен демократите, половината от републиканското малцинство гласува „за„.

Законопроектът най-вероятно лесно ще мине през долната камара на републиканците, но председателят Майк Джонсън отказва да го подложи на гласуване.

Киев и съюзниците му многократно предупредиха за недостиг на боеприпаси, който пречи на бойното поле.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Служебното правителство ще обсъди доклад за изпълнението на държавния бюджет

Служебното правителство ще проведе редовното си седмично заседание, съобщиха...

Кола блъсна и уби пешеходец във Варна

Автомобилът и жертвата са паднали в строителен изкоп

Задържаха 16-годишен, ограбил пенсионер в Пазарджик

Задържаха 16-годишен, ограбил пенсионер в Пазарджик. Възрастният мъж е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg