https://www.gerb.bg/bg

Цената на зърното продължава да пада на световните борси

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Ново понижение се наблюдава в края на април в котировките на основните зърнени стоки на световните стокови борсови пазари, отчитат от Софийската стокова борса, цитирана от БТА.

С 15 долара падна цената ФОБ на хлебната пшеница в САЩ, като така стигна 270 долара за тон. Във Франция също се регистрира спад – с 8 евро до 240 евро за тон. В същото време обаче Украйна котира пшеницата без промяна, на 265 долара за тон. В Русия цената й намалява с 2 долара до 270 долара/тон.

Цената на царевицата също пада – в САЩ с 18 долара до 277 долара за тон, във Франция – с 8.50 евро до 235 евро/тон, а в Русия – със 7 долара до нива от 258 долара за тон.

С 12 евро се понижи цената и на ечемика във Франция и Русия, като съответно стигна до 232 евро/тон и 247 долара/тон.

Рапицата на борсата  „Юронекст“ (Euronext) тази седмица се понижи с 16,75 евро до 440 евро/тон.

На борсата в Ротердам, където от известно време цената на нерафинираното слънчогледово олио се движи вълнообразно и преди седмица беше отскочила стремглаво нагоре, сега се връща надолу с 80 долара до 1000 долара за тон. Изключение тази седмица има при рафинираната захар с доставка през май, чиято цена се повиши с 22.10 долара, достигайки до 717.80 долара/тон на борсата в Лондон.

На Софийска стокова борса след сделките от преди седмица за хлебна пшеница на 370 лв./тон и за царевица на 380 лв./тон, сега котировките остават стабилни. Високата цена „продава“ на хлебна пшеница от 730 лв./тон се запазва, анонсите за продажба на фуражна пшеница са на 430 лв./тон, но купувачите отговарят с 380 лв./тон. Царевицата се предлага на 450 лв./тон, а маслодаен слънчоглед – на нива от 740 лв./тон. Всички цени са без ДДС. На ССБ продължава предлагането на бяло брашно на начални цени от 890. лв./тон, на бяла рафинирана захар на 1940 лв./тон, както и на олио в бутилки на цена 3 лева за литър.

На ССБ АД през седмицата традиционно се търгуваше основно с енергоносители. Сделки имаше за природен газ в диапазон 1698.13 – 1953.70 лв./хил. нормални куб.м, за автомобилен бензин А95Н от 2100 до 2160 лв./хил.л, за дизелово гориво Б6 в диапазон от 2160 до 2240 лв./хил.л и за дизелово гориво с добавка на 2441,67 лв./хил.л. Газьол за ПКЦ се изтъргува на 1930,67 лв./хил.л, газ пропан бутан от 908,33 до 930 лв./хил.л.

ПрипомнямеМинистерски съвет прие временна забрана за вноса на храни от Украйна, с изключение на транзитни стоки, имащи за цел крайна дестинация трети страни. Забраната влезе в сила на 24 април и ще подължи до 30 юни. Припомняме и че по данни на агенция „Митници“ вносът на украинско зърно у нас е около 3%. От ЕК вече заявиха, че се готви нов пакет компенсации, както и по пакет от мерки, които да подобрят ситуацията в страните на първа линия, които са засегнати от украинското зърно. 

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Мълния падна в двора на Софийската митрополия

Това се е случило при снощната гръмотевична буря

Доналд Тръмп ще обжалва присъдата за фалшифициране на документи

Това може да стане след като тя бъде произнесена

В Полша се появи фалшива новина за мобилизация, подозират хакерска атака

Полската агенция за печат (PAP) вероятно стана жертва на...

ЕС налага още санкции на Северна Корея заради ядрените програми

Европейският съюз наложи още санкции на Северна Корея заради продължаващите ѝ усилия...

Съдът няма да се занимава с глобата от ЦИК за ПП-ДБ

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на Николай...

Делян Пеевски размаха пръст на руския патриарх Кирил

От ДПС разпространиха отново снимката срещата на Делян Пеевски...

Осъдиха условно подкупния шеф на ТЕЛК-Габрово

Осъдиха условно председателя на ТЕЛК - Габрово за искане и получаване...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ разрешили ударите с американски оръжия по руска територия, за да сдържат Москва

Вашингтон разреши на Украйна да използва американско оръжие за...

Наказват дисциплинарно всички отговорни за влаковия инцидент в София

Локомотивният машинист ще бъде отстранен от работа до приключване...

Сериалът „Частна детска болница“ пак подцени публиката

Каква долнопробна история а, уважаеми зрители?! От вторник насам...

Съдът няма да се занимава с глобата от ЦИК за ПП-ДБ

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на Николай...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg