Реклама

https://www.gerb.bg/bg

The Times: Британските дронове са абсолютна катастрофа

Снимка: Stock by Getty Images

Британският флот от безпилотни самолети Watchkeeper не може да работи при лоши метеорологични условия. Въпреки че един такъв дрон струва около 5 млн. паунда, нито един от тях не се използва в операции.

За това пише The Times. Отбелязва се, че шпионските безпилотни летателни апарати са били така модифицирани, че са станали твърде тежки. Това е превърнало цялостната програма в „абсолютна катастрофа“. Един служител заяви, че осем от тези безпилотни самолети, струващи 40 млн. паунда, са били отписани.

Watchkeeper е създаден на базата на израелския дрон Hermes 450. Той изигра ключова роля в антитерористичните операции на Ерусалим в Близкия изток.

Бившият майор от британската армия Крис Линкълн Джоунс наблюдава Хермес 450 в действие преди много години, след като е помолен да анализира ефективността му и да го „копира“ за британското министерство на отбраната. Той определя Hermes 450 като „най-добрия дрон в света“. По думите му дронът е способен да следи целите си на земята в продължение на 17 часа. На височина от 18 000 фута (над 5000 км ) той е трудно чуваем и почти невъзможно да бъде видян.

Британската версия обаче е по-малко успешна. Няколко безпилотни летателни апарата се разбиха. Това отчасти се дължи на факта, че те са били натоварени с допълнителни функции.

Дронът може да работи при определени метеорологични условия. Разследване на обществените поръчки в областта на отбраната, проведено от Комисията по отбрана към Камарата на общините, разкри, че проектът, който влезе в експлоатация с години закъснение, е бил „натоварен“ с 265 потребителски изисквания и 1910 допълнителни системни изисквания„, пише изданието.

Депутатът от Консервативната партия, член на комисията и бивш министър на въоръжените сили Марк Франсоа заяви, че тази история „олицетворява всичко, което не е наред с обществените поръчки на МО„. Според него проектът е истинска катастрофа, която закъсня с много години и на практика вече е остаряла„.

Не е известно нито един от безпилотните летателни апарати да е оперативно разгърнат, въпреки че участва в учения.

В публикацията се отбелязва, че Министерството на отбраната на Обединеното кралство е започнало да променя системата си за обществени поръчки. Сега министрите искат да се съсредоточат повече върху по-евтини и по-малко сложни продукти.

Watchkeeper е високотехнологичен дрон, който е навъртял повече от 4000 часа, предоставяйки жизненоважна информация на войниците на земята. Той е бил успешно разгърнат по целия свят, включително в Афганистан, където е играл решаваща роля за защитата на британските войски„, добави говорителят на Министерството на отбраната.

Thales Watchkeeper WK450 е безпилотен самолет за разузнаване, наблюдение, откриване на цели и разузнаване, използван от британската армия. Отбелязва се, че той може да се използва при всякакви метеорологични условия.

Тези безпилотни летателни апарати се произвеждат съвместно от предприятие между Elbit и Thales UK. Безпилотните летателни апарати са базирани на проекта Hermes 450 на Elbit. Watchkeeper е дълъг 6,5 метра и има размах на крилете 10,9 метра. Той може да работи на височина 16 000 фута (4 900 м).

Първият полет на този безпилотен самолет се състоя на 14 април 2010 г. По време на разработването на Watchkeeper някои от устройствата се повреждат. Два дрона се разбиха по време на изпитания над залива Кардиган през февруари и март 2017 г., а през 2018 г. броят на изгубените безпилотни летателни апарати нарасна на 5. От 2014 г. насам са се провалили общо 8 такива безпилотни летателни апарата.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Доматите и краставиците поевтиняват, яйцата и плодовете поскъпват

За поредна седмица се отчита спад на цените на повечето...

Тръмп отмени митинг заради „много лошо време“

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп отложи митинга...

Делегация на Пхенян е на визита в Москва

Севернокорейска делегация, водена от Ри Чол Ман, заместник министър-председател...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Затвориха летище и болница в Индонезия заради вулкана Руанг

Отцепена е зона от 6 километра около вулкана

Хърватите гласуват за парламент

Предизборна кампания на фона на обвиненията в корупция

Георги Свиленски: Нормално е НС да има възможност за контрол върху кабинета

Парламентът пое отговорността да присъства и пред него да...

Проф. Маринов очаква нови участници в парламента след изборите

Вероятно "Левицата" и/или партията на Васил Божков

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img