https://www.gerb.bg/bg

Терзиев обвини ГЕРБ в безхаберие и фрапантни нарушения в завода за боклук

Васил Терзиев, снимка: БГНЕС

ГЕРБ трябва да поемат отговорност за това, което са оставили като наследство по отношение на тежкото състояние на общинския завод за преработване на отпадъци край село Яна. Това призова на пресконференция на „Московска“ 33 кметът на София Васил Терзиев.

Припомняме, че в понеделник вечерта столичният градоначалник обяви през профила си във „Фейсбук“, че е сезирал Софийска градска прокуратура за нарушения в завода за преработка на отпадъци, след като възложеният от него одит на предприятието „крещял безстопанственост„.

За проблеми с функционирането на съоръжението се заговори след смяната на властта в София и назначаването на новия-стар началник на завода Николай Савов обратно на длъжността. Той, както и новите управляващи столицата твърдят, че може би се задава криза с боклука, тъй като заводът не изпълнява целевите нива за рециклиране, а повечето от отпадъците фактически се изхвърлят по конвенционален начин.

Това в последствие бе категорично отхвърлено от бившата кметица Йорданка Фандъкова, която е категорична, че е оставила след себе си „работещ завод“, а действията на новата власт имали някаква дружа цел. Тя призова и наследника си Васил Терзиев да изнесе публично данните от проверката, която е възложил, както и да ги предостави на прокуратурата и АДФИ, които имат компетенцията да кажат има ли нарушения или не.

Подозренията ни са били абсолютно обосновани. Нещата са тежки в много отношения. Колкото и медийни обиколки да бъдат направени от страна на предишните управляващи, които да твърдят в колко добро състояние е този завод, това просто не е така„, отсече Терзиев.

Докладът за установените нарушения бил цели 100 страници. Сред най-фрапиращите такива е било например това, че от 47 основни машини цели 39 били за основен ремонт, а в сградата за RDF гориво 86 от 136-те машини също били за основен ремонт. За последните 3 години пък са подписани 470 договора от предишното ръководство на завода, като са похарчени 113 милиона лева за резервни части. Пари, които очевидно не допринесли за подобряването на състоянието на материалната база. Това отчете на свой ред новоназначения от Терзиев директор на завода за отпадъци Николай Славов.

Сред нарушенията според новите управляващи било и това, че оборудването било доставяно на доста завишени цени, а при редица поръчки били поставяни такива условия, които да отговарят на предложението на една-единствена фирма.

Докато средната чиста заплата на работник в завода за месец юли е била 940 лева заедно с бонусите, то за този месец бившият шеф на завода взел 12 000 лева. Това било най-фрапиращия пример, като през останалите месеци се задоволявал с по-малко – средно около 10 000 лева месечно, посочи още Славов.

В крайна сметка заради нефункционирането на голяма част от мощностите на завода се стига до там, твърди новото ръководство, огромната част от отпадъците да не се преработва, а се депонира. Ако не се вземат мерки и нещата останат по същия начин, то до 3 години ще се стигне до запълването на клетките за депониране и ще се стигне до криза с боклука в столицата, отговори на въпрос Терзиев.

Напълно не отговарят на истината твърденията на кмета на София Васил Терзиев и новият началник на общинския завод за преработване на отпадъци край село Яна, че предприятието се намира в катастрофално състояние, като вината е в бившето ръководство, както и на предишното управление на ГЕРБ.

В това бяха категорични общинските съветници от ГЕРБ/СДС, които дадоха извънреден брифинг минути след пресконференцията на столичния кмет Васил Терзиев, посветена на казуса. От партията на Борисов са категорични – не се задава криза с боклука на София, за каквото предупреждава новият градоначалник.

Бяха изречени грозни лъжи, които не кореспондират с официалните документи, които са в деловодството на Столична община. Каза се, че депото може да функционира още 3 години, най-много 4, а след това щяло да има криза с боклука. Това е неистина и се вижда много ясно от доклад на директора на експлоатацията в завода за отпадъци от октомври месец, където ясно се казва, че капацитетът е до ноември 2031 година, т.е. 8 години„, заяви Георги Георгиев от ГЕРБ.

По думите на общинския съветник това било активно мероприятие, целящо да се създаде изкуствена криза, за да се избяга от проблема с истинската такава – политическата. Георгиев призова – да бъдат изпратени в прокуратурата и одитните доклади, изготвени от миналото ръководство на завода за 2022 и 2021 година.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Зеленски съобщи за тежки боеве по цялата линия на фронта

Украинският президент Володимир Зеленски заяви след доклада на главнокомандващия...

Байдън разпореди помощ от 400 млн. долара за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил да бъде...

Соня Колтуклиева е била нападната от симпатизанти на ПП-ДБ в центъра на София (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=z9MMyVhcOvs Скандално нападение над журналистката Соня Колтуклиева от симпатизант на...

Индия напълно изтегля войниците си от Малдивите

Индия изтегли всичките си войници от Малдивите преди крайния...

Най-малко 50 души са загинали при наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души са загинали в Афганистан при наводнения...

Медведев предупреди: Русия може да атакува не само Украйна

Целта на планираните ядрените учения е да се оттренира...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

3,3 милиона българи пазаруват в Интернет

81% от българите ползват Интернет всеки ден

Русия поела контрола над Красногоровка в ДНР

Руската щурмова авиация пое контрола над най-големия укрепен район...

Недоволството срещу реформите на Милей в Аржентина не стихва

Не стихва недоволството срещу реформите на президента Хавиер Милей...

Къде да паркират софиянците си е проблем на Столична община

МВР не е агенция за недвижими имоти. Това каза...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg