https://www.gerb.bg/bg

Тайван представи първата си собствено разработена подводница

Снимка: GettyImages

Тайван представи първата си собствено разработена подводница в четвъртък, важна стъпка в проект, насочен към укрепване на отбраната на острова и възпирането срещу китайския флот, въпреки че няма да влезе в експлоатация още две години, предава „Ройтерс“.

Тайван, който Китай разглежда като своя собствена територия, превърна местната програма за подводници в ключова част от амбициозен проект за модернизиране на въоръжените си сили, докато Пекин провежда почти ежедневни военни учения, за да утвърди своя суверенитет.

Президентът Цай Инг-уен, която инициира плана, когато пое поста през 2016 г., показа първата от осемте нови подводници в четвъртък в южния град Гаосюн.

В миналото подводница, разработена в страната, се смяташе за невъзможна задача. Но днес подводница, проектирана и произведена от народа на нашата страна, стои пред очите ни„, каза Цай, добавяйки, че тя ще играе важна роля в укрепването на флота на „способности за асиметрична война“.

Дори да има рискове и колкото и предизвикателства да има, Тайван трябва да предприеме тази стъпка и да позволи на самостоятелната политика за национална отбрана да расте и да процъфтява на нашата земя“, каза Цай. Червеният флаг на Тайван, изобразяващ бяло слънце на фона на синьо небе, беше увит около носа на подводницата.

Цай каза, че подводницата ще влезе в експлоатация през 2025 г., присъединявайки се към две съществуващи подводници, закупени от Нидерландия през 80-те години.

Програмата за местни подводници се основава на опит и технологии от няколко държави – пробив за дипломатически изолирания Тайван.

Говорейки пред репортери в Тайпе, външният министър на Тайван Джоузеф Ву каза, че островът е изправен пред повишена заплаха от китайската военна тактика за натиск в „сивата зона“ близо до острова с въздушни и военноморски дейности, Тайван трябва да укрепи отбраната си.

Притежаването на нова подводница е една от тези стратегии. За всеки, който поставя под въпрос стратегията на Тайван за подводниците, аз бих бил най-категоричният защитник на Тайван да придобие подводници, защото това е необходимо, за да се предотврати възникването на война„, каза Ву.

Тайван се надява да разположи най-малко две такива собствено разработени подводници до 2027 г. и евентуално да оборудва по-късни модели с ракети, каза ръководителят на програмата този месец.

Първата подводница с цена от 1,53 милиарда долара ще използва бойна система на Lockheed Martin Corp и ще носи произведени в САЩ тежки торпеда Mark 48. Той ще влезе в морски изпитания следващия месец, преди да бъде доставен на флота до края на 2024 г.

Адмирал Хуанг Шу-куанг, съветник по сигурността на Цай, ръководещ програмата, описа подводниците като „стратегическо възпиращо средство„, което също може да помогне за поддържането на „жизнената линия“ на острова към Тихия океан, като държи отворени пристанищата по източното крайбрежие на Тайван.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Вижте къде Неизбежния Караколев излови ПП след изборния крах и кой му открадна микрофона

https://www.youtube.com/watch?v=61bUVSSkUhc&ab_channel=%D0%9D%D0%B5%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B2 Журналистът Николай Караколев пак пострада, докато се опита да...

Служебният кабинет дава на ЦИК допълнителни 23,5 млн. лв. за изборите от 9 юни

Служебното правителството е одобрило на днешното си заседание допълнителни...

Руснаците разполагат най-новите ЗРК S-500 в окупирания Крим

Ръководителят на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на...

Гвоздейков гледа под лупа НКЖИ заради зачестилите инциденти

Проверка на организацията на работата в "Национална компания Железопътна...

Костадин Костадинов: Очаквам победа на демокрацията и свободата (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=ONrigBRpYk4 Костадин Костадинов гласува с машина. "Очаквам победа на демокрацията...

Военен експерт посочи как Украйна може да спре руското настъпление

Американски минни полета ще пречупят устрема на Москва

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg