Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Тагарев готов отново да бъде министър при ясен мандат

Снимка: архив Микка Симидчиева, Информационна агенция News24sofia.eu

Тодор Тагарев е готов да бъде отново министър, ако има ясни условия. Това военният министър в оставка каза в студиото на БТВ.

Той обясни, че е работил добре както с Николай Денков и Асен Василев, така и с Мария Габриел.

На въпрос кой обаче сега трябва да заеме неговото място, Тагарев каза, че това трябва да е човек, който споделя неговите разбирания и ще продължи работата му досега, но е ясно, че служебният кабинет е ярко политически оцветен – в посока ГЕРБ. Самият Тагарев призна, че „има голямо разминаваме между мен и ГЕРБ за това какво трябва да се прави в областта на отбраната„. Ясно това се е очертало още на следващия месец след встъпването на правителството Денков/Габриел на власт със започването на атаки срещу него – повечето информационни.

Засегна се и темата за провалената ротация и дали той е „ябълката на раздора“ в преговорите. Министърът на отбраната поясни, че не той е причината за провала на преговорите. Премиерът Денков на няколко пъти е казвал, че неговото име (на Тагарев) не се е споменавало по време на преговорите. Бойко Борисов и Делян Пеевски са отправяли критики към него извън преговорния процес и по-скоро името му е било използвано като димна завеса за други домогвания.

Министърът коментира повече по темата, като обясни специално критиките, които ГЕРБ и ДПС са отправяли към него, свързани с БТР-те са Украйна.

Реално разрешението за транспортиране на БТР-те се появило в началото на януари месец 2024 г. в „Държавен вестник“, т.е. тогава започва да тече срокът по процедурата за транспортирането им, а пък нападките са започнали десетина дни след като е публикувано решението.

Тагарев коментира поведението на двамата политически лидери, като каза, че и Борисов, и Пеевски са положили огромни усилия, за да позиционират като „евроатлантици“ за сметка на това обаче нито Борисов, нито Пеевски са се появили на честването на 20-годишнината от влизането ни в НАТО, а и не са казали и дума за това.

Според него това е, защото в дневния ред на двете партии са предстоящите парламентарни избори, а подкрепата за НАТО им трябва само когато трябва да се позиционират в международен план. И ГЕРБ, и ДПС не искали да слагат помощта за Украйна в дневният си ред за изборите.

На въпрос дали ще се разполагат съюзнически сили в България на фона на това, че в Румъния ще се строи голяма база на НАТО, Тодор Тагарев поясни, че на този у нас все още „няма това чувство за нужда от рязко увеличаване на съюзните войски“При нужда обаче това може да бъде направено със съюзна бригада от 5000 души, а кабинетът и Министерство на отбраната са работили за изграждането на инфраструктурата, която да позволи действието на съюзните сили у нас при необходимост.

Отново се засегна темата за службите и Тагарев изясни, че службите имат страшно много информация, но не действат под демократичен контрол.

По думите му, някои от назначенията в службите са станали не по демократичен начин и затова Николай Денков се е провалил при искането си да се сменят някои от ръководителите в ДАНС.

Министърът коментира с нежелание евентуалната разработка на военното разузнаване срещу депутатът и лидер на ДСБ Атанас Атанасов, за която самият той съобщи. Тагарев каза, че не може в момента да даде информация, но каза, че знаел за опити на български граждани да повлияят на службата.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Михаил Константинов вижда нова коалиция след изборите

Сегашната сглобка се осъществява невъзможна след изборите на 9...

Доматите и краставиците поевтиняват, яйцата и плодовете поскъпват

За поредна седмица се отчита спад на цените на повечето...

Тръмп отмени митинг заради „много лошо време“

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп отложи митинга...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Сунак впряга британците на работа с по-строги правила за болничните

Британското правителство ще се стреми да затегне правилата за...

Иран показва кадри от пожар в Чили като резултат от удар срещу Израел

Иранската държавна телевизия многократно показа видео на двумесечен пожар...

Иран омаловажи израелските удари, не планира отмъщение

Техеран говори за вътрешна атака от "инфилтратори"

Русия защитава петролните си съоръжения с мрежи против дронове

Предвижда се и инсталиране на ракетни комплекси

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img