Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Тагарев готов отново да бъде министър при ясен мандат

Снимка: архив Микка Симидчиева, Информационна агенция News24sofia.eu

Тодор Тагарев е готов да бъде отново министър, ако има ясни условия. Това военният министър в оставка каза в студиото на БТВ.

Той обясни, че е работил добре както с Николай Денков и Асен Василев, така и с Мария Габриел.

На въпрос кой обаче сега трябва да заеме неговото място, Тагарев каза, че това трябва да е човек, който споделя неговите разбирания и ще продължи работата му досега, но е ясно, че служебният кабинет е ярко политически оцветен – в посока ГЕРБ. Самият Тагарев призна, че „има голямо разминаваме между мен и ГЕРБ за това какво трябва да се прави в областта на отбраната„. Ясно това се е очертало още на следващия месец след встъпването на правителството Денков/Габриел на власт със започването на атаки срещу него – повечето информационни.

Засегна се и темата за провалената ротация и дали той е „ябълката на раздора“ в преговорите. Министърът на отбраната поясни, че не той е причината за провала на преговорите. Премиерът Денков на няколко пъти е казвал, че неговото име (на Тагарев) не се е споменавало по време на преговорите. Бойко Борисов и Делян Пеевски са отправяли критики към него извън преговорния процес и по-скоро името му е било използвано като димна завеса за други домогвания.

Министърът коментира повече по темата, като обясни специално критиките, които ГЕРБ и ДПС са отправяли към него, свързани с БТР-те са Украйна.

Реално разрешението за транспортиране на БТР-те се появило в началото на януари месец 2024 г. в „Държавен вестник“, т.е. тогава започва да тече срокът по процедурата за транспортирането им, а пък нападките са започнали десетина дни след като е публикувано решението.

Тагарев коментира поведението на двамата политически лидери, като каза, че и Борисов, и Пеевски са положили огромни усилия, за да позиционират като „евроатлантици“ за сметка на това обаче нито Борисов, нито Пеевски са се появили на честването на 20-годишнината от влизането ни в НАТО, а и не са казали и дума за това.

Според него това е, защото в дневния ред на двете партии са предстоящите парламентарни избори, а подкрепата за НАТО им трябва само когато трябва да се позиционират в международен план. И ГЕРБ, и ДПС не искали да слагат помощта за Украйна в дневният си ред за изборите.

На въпрос дали ще се разполагат съюзнически сили в България на фона на това, че в Румъния ще се строи голяма база на НАТО, Тодор Тагарев поясни, че на този у нас все още „няма това чувство за нужда от рязко увеличаване на съюзните войски“При нужда обаче това може да бъде направено със съюзна бригада от 5000 души, а кабинетът и Министерство на отбраната са работили за изграждането на инфраструктурата, която да позволи действието на съюзните сили у нас при необходимост.

Отново се засегна темата за службите и Тагарев изясни, че службите имат страшно много информация, но не действат под демократичен контрол.

По думите му, някои от назначенията в службите са станали не по демократичен начин и затова Николай Денков се е провалил при искането си да се сменят някои от ръководителите в ДАНС.

Министърът коментира с нежелание евентуалната разработка на военното разузнаване срещу депутатът и лидер на ДСБ Атанас Атанасов, за която самият той съобщи. Тагарев каза, че не може в момента да даде информация, но каза, че знаел за опити на български граждани да повлияят на службата.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Нова Конституция затвърди властта на президента на Того

Президентът на Того подписа нова Конституция, премахваща президентските избори,...

Хванаха тираджия с 4,25 промила алкохол край Приморско

Хванаха шофьор на тир с 4,25 промила алкохол край...

Никола Минчев: Казусите с „Да запазим Корал“ и митниците са предизборен фойерверк

Той обясни, че не е присъствал на отписването на Кирил Петков от сдружението

„Алфа Рисърч“: ПП-ДБ донори на националните избори

Големият губещ на европейските избори ще е БСП

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в Бургаско остава тежко

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в айтоското...

Почина шефът на пропагандата на Северна Корея

Той е служил на три поколения лидери

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаха чужденци, продавали цигари без разрешително

Открити са над 1200 стека с цигари от различни марки

Тръмп обвини Байдън в авторитарно управление на администрацията

Въпреки че самият той е получавал същите обвинения

Делян Пеевски призова служебното правителство да отмени решението си за частната детска болница

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова служебното правителство незабавно...

Бенямин Нетаняху: Прекратяването на войната в Газа сега ще запази Хамас на власт

Премиерът Бенямин Нетаняху днес затвърди позицията на Израел, отхвърляйки...

ГЕРБ иска да се строи детската болница въпреки частните

Всички правителства - независимо дали са служебни или редовни...

Благодатният огън се спусна в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим (СНИМКИ)

В навечерието на Възкресение Христово благодатният огън се спусна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg