https://www.gerb.bg/bg

Съдия Мирослава Тодорова: Заплахите към Цариградска показват, че поръчителите са притеснени

Съдия Мирослава Тодорова

Заплахите към съдия Владислава Цариградска са индикатор, че независимо, че Мартин Божанов – Нотариуса е мъртъв, докато тече разследването за неговото убийство продължават някакви сигнали, някакви мафиотски кодове, които са свързани с неговите дела приживе. Това коментира съдия Мирослава Тодорова пред Би Ти Ви.

Това (заплахите) представлява инструментариум, чиято цел е да умъглява и да плаши хората, което пък от друга страна означава, че поръчителите и инженерите са притеснени, така ми изглеждат нещата„, изтъкна тя.

Отбеляза, че тъй като следи процесите в съдебната власт от 2000 г., които са показвали през тези години „една миазма, един голям проблем„, си дава сметка, че в последните години с тези изпълнители (като Мартин Божанов) ситуацията става „все по-профанизирана, преди беше по-рафинирано“.

Става все по-лесно разбираемо и отчетливо (случващото се в съдебната власт), което не позволява на нито един държавен фактор, защото държавната власт винаги е по-силна от всяка организирана престъпност и може да се справи с мафията, не позволява на нито една публична власт да може да се оправдава убедително, че не виждат и не разбират за какво става дума„, подчерта съдия Тодорова.

През 2021 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови по нейна жалба срещу България, че е нарушено правото ѝ на свободно изразяване на мнение. Жалбата ѝ беше подадена заради дисциплинарните производства срещу нея през 2011 и 2012 г., довели първо до намаляване на заплатата ѝ, а после и до уволнението ѝ. По това време тя е председател на Съюза на съдиите в България – най-голямата магистратска организация, която остро критикува тогавашните вътрешен министър и премиер Цветан Цветанов и Бойко Борисов, както и Висшия съдебен съвет (ВСС).

Съдия Тодорова даде илюстративен пример как може да се чете ситуацията след убийството на Божанов и как би следвало да се разкодира какво се случва и какво значение има. Припомни, че Цариградска и съдия Цвятко Лазаров са алармирали за насилие върху себе си във връзка с конкретни резултати по дела съответно през 2019 и 2017 г. – оттогава до лятото на 2023 г. и то при променена конюнктура в съдебната система не е имало действия на компетентните органи.

От една страна това дава тревожен сигнал за самите съдии, че са изоставени, дава тревожен сигнал на съсловията, от които произтичат съдиите и прокурорите, защото става ясно, че каквото и безобразие да се случи, някой извън тези системи се изисква да даде знак, за да бъде то разследвано„, коментира Тодорова.

Припомни също, че след което ВСС в средата 2021 г. по настояване на съдия Цариградска поиска информация какво се случва с делата за разследване на тези сигнали, като тогава се разбра, че нито МВР, нито прокуратурата ги разследват. По отношение на съдия Лазаров не само, че не са образували производство, но са проследили дали е вярно това, което Мартин Божанов твърди срещу него, че той е взел подкуп.

Разбира се, че всеки сигнал трябва да бъде проверяван, но изглежда цинично да не провериш данните на съдията, още повече, че когато става дума за дело, в което има съмнение за имотна мафия и има български граждани, които са ощетени поради действия на тази група„, изтъкна съдия Мирослава Тодорова.

По думите ѝ политическата система „ако не да продуцира тази криминалност вътре в съдебната власт, то тя се възползва, за да може да дискредитира агентите на промяната„.

Напомни, че през 2015 г., когато беше първият етап от измененията на Конституцията, като според нея това е било пробив, защото е започнало разделното управление на съда от прокуратурата, макар че то според нея е било „палиатив“, тогава се появи сдружение „План Б“ и „тогава за първи път видяхме младата г-жа Любена Павлова, която каза в интервю за „Дневник“, че роднини и близки спонсорират нейната дейност, защото тя има интерес да разбере как да се борим с корупцията“.

И тогава започнаха заплашителни имейли, които получаваха членове на ВСС, които без преувеличение можем да ги наречем реформатори. Спомняте си, че в този период от време бяха разлепени некролозите на г-н Камен Ситнилски, член на ВСС, след това се разбра, че Любена Павлова се е омъжила за Петьо Петров (известен с прякора Еврото). Но държавата не е безпомощна. През 2015 г. министърът на правосъдието (Христо Иванов) внесе предложение за дисциплинарно освобождаване на съдия Владимира Янева, на съдия Румяна Ченалова и на Петьо Петров. Тогава ВСС се съпротивляваше да образува делата, понякога се налагаше Върховният административен съд (ВАС) да отменя отказите за образуване на производство, така и не се стигна до наказание на Еврото„, припомни съдията.

Тя не смята, че е предопределен провалът на парламентарната анкетна комисия и на комисията на ВСС, които проверяват влиянието и връзките на групата на Мартин Божанов в съдебната система.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румен Радев приветства ученическите гвардейски отряди в президентството

Капитаните на отрядите връчиха клетвените си обещания

Иззеха монети и пръстени от иманяр в Кърджали

Иззеха антични предмети от иманяр в Кърджали. Това съобщиха от...

Днес е Разпети петък

Разпети или Велики петък е най-тъжният ден за християните,...

След празниците: Задръствания и тапи по магистралите и граничните пунктове (СНИМКИ)

Задръствания и опашки се образуваха по магистралите и граничните...

Евростат: Увеличават се безработните младежи в България

Новите данни на Евростат за март 2024 година показват,...

Ракета ATACMS удари петролна база в Луганск

Украинските власти и военни все още не са казали нищо

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

14 ранени след последния военен удар по Харков

В украинския град Харков броят на ранените в резултат...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg