https://www.gerb.bg/bg

Столичната община показа предварително пълната версия на бюджета

Снимка: архив Петър Александров, Информационна агенция News24sofia.eu

Столичната община публикува за обществено обсъждане проект за бюджет за 2024 г. в размер на 2 556 202 377 лв.

1 114 939 780 лв. от общата сума са държавно делегирани средства. СО може да пренасочва и да решава къде да инвестира средствата, които са за местна дейност.

Отделно, в Държавния бюджет са предвидени 100 млн. лв. за инвестиции в столицата, като 50 млн. лв. от тях са за проекти на районните администрации. По този начин средствата, които ще се инвестират в София през 2024 г., ще са на рекордно високи стойности, изтъкват от общината.

За пръв път преди внасянето на столичния бюджет за обществено обсъждане се публикува пълната му версия, защото искаме да се проведе пълноценно дискусия с конкретика, в която всички заинтересовани страни да имат цялата информация, за да могат да предлагат съдържателни промени. Поехме ангажимент за пълна прозрачност в управлението на столицата и ще продължим да изпълняваме обещанието си„, подчерта кметът Васил Терзиев.

Той посочи, че фокус на инвестициите в града ще бъдат строителството и ремонтите на детски градини и училища, доизграждане на основни пътни артерии и вътрешноквартални улици, озеленяване, проектиране и изграждане на многоетажни паркинги. Дава се приоритет на дейности в областта на културата и спорта. Заделени са и 5,3 млн. лева за граждански бюджет, чиито приоитети ще определят столичани.

Сред основните акценти в Бюджет 2024 на столицата са:

  • 594,676,366 лева за инвестиции в строителство на нови и ремонти на детски градини и училища, инфраструктура и вътрешноквартални улици и и подобряване на условията в болници и ДКЦ
  • Без повишаване на данъци, но с повишаване на събираемостта
  • Повече възможности за активно участие на гражданите в управлението.
  • 10% повече за по-зелена София
  • 50% повече за програма „Култура“
  • Дигитализация на услугите на Общината и стимулиране на иновативни проекти

Капиталовата програма е на стойност 594,676,366 лева. От тях 458,784,866 лева са собствени средства на общината, като целта е тя да бъде реализирана в пълнота. Към тези инвестиции се добавят финансираните от държавния бюджет 109 проекта на стойност 100 млн. лв.

Средствата от европейски оперативни програми в бюджета за тази година възлизат на 112,434,200 лв.

Инвестициите в бюджета са насочени към транспортната инфраструктура и се поставя акцент върху училища и детски градини и дигитализация.

Фокус на пътната инфраструктурна програма са доизграждане на основни пътни артерии и навлизане в кварталите с изграждане на вътрешноквартални улици. Инвестициите в капиталовата програма са за подобряване на градската среда и условия за живот, повишаване на безопасността на движение. Осигуряване на достъпна среда и достъп до услуги. Приоритетно средствата ще бъдат вложени е подобряване на транспортната свързаност и инфраструктурата. Фокусът е свързаността на северните райони и подобряване на тротоарната инфраструктура, посочват от СО.

В проектобюджета са предвидени 500 000 лв. за директно стимулиране и подкрепа за иновативни технологични компании.

Приоритети в транспортната инфраструктура са доизграждане на основни пътни артерии от кръгово-радиалната улична мрежа, реализация на проекти за вътрешноквартални улици, навлизане в кварталите с инвестиции в инфраструктурата, проектиране и изграждане на многоетажни паркинг

От СО отбелязват, че парите за дейностите по Транспорт са рекордно големи тази година – компенсации от страна на Общината в размер на 132 млн. лв. и компенсации съгласно Наредба на МС от 7.7.2015 в размер на 89 млн. лв. Предстои да представянето на проекта на икономическата рамка за транспорт за 2024 г., в която ще е заложено и 15% увеличение на възнагражденията за транспортните работници.

Друг акцент в бюджета е дигиталната трансформация. Всички услуги за граждани и бизнес трябва да бъдат достъпни и онлайн, информационната сигурност на СО и районните администрации ще да бъде повишена, както и ще се оптимизират и дигитализират вътрешните процеси.

Заложени са и повече средства за програма „Култура“, които за настоящата година възлизат на 2,250,000 лв. Увеличението спрямо 2023 г. е в размер на 750,000 лв. и се предоставя в изпълнение на политиката на общината за подкрепа на дейностите в областта на културата.

Увеличени са и средствата за спортните клубове, както и тези за провеждане на районни спортни първенства за деца и младежи, с цел да се възроди добрата практика за провеждането на районни спортни първенства и турнири за деца и младежи. В развитието и популяризирането на масов спорт виждаме един от ключовете за по-здрави жители на София. Ще изграждаме и модернизираме спортни площадки в районите.

Посочва се, че столичани пряко ще могат да разпределят 5.3 млн. лв. за подобряване на условията в кварталите и решаване на проблемите в тях. В гражданския бюджет са предвидени 200 000 лв. за всеки район, както и 500 000 лв. за цяла София, за които гражданите ще решават как да бъдат инвестирани – в подобряване на междублокови пространства, зелени площи, детски площадки или организирането на общностни културни събития и други. Ако програмата за граждански проект се окаже успешна, средствата за нея в бюджета за 2025 г. ще бъдат увеличени значително, отбелязват от СО.

Предстои да се създаде специално място на сайта на общината, в което всеки ще може да види как и за какво се харчат парите на София по достъпен и разбираем начин.

Столичната община организира общественото обсъждане в 18.00 часа на 25 януари, в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Лондон: Русия отново изпусна управлляема бомба в Белгород

На 4 май руски изтребител случайно е изпуснал боеприпас...

САЩ притеснени от законопроекта за чуждестранните агенти на Грузия

Съединените щати са дълбоко разтревожени от стихващата демокрация в...

БДЖ пак променя движението на влаковете през гара София Север

БДЖ въвежда допълнителни промени в движението на влаковете през...

Полицията в Хасково издирва 13-годишно момче

Младежът не се е прибрал от училище

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Извънредно в News24sofia.eu! Разследват смъртта на жена в дома й в Кюстендил

Трупът на 52-годишна жена в жилището й в Кюстендил снощи...

Киев призова за намаляване на потреблението на електроенергия след руски атаки

Руските войски са атакували съоръжения за производство и пренос...

Путин предложи Михаил Мишустин за премиер

Почти сигурно е, че Думата ще одобри преизбирането му

Байдън разпореди помощ от 400 млн. долара за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил да бъде...

Делян Пеевски зове РСМ да изпълни коректно договора с България

Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg