https://www.gerb.bg/bg

Спецполицаи влязоха в имоти на Васил Божков (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Полиция е влязла на проверка в няколко имота на бизнесмена Васил Божков, съобщава Нова телевизия. В операцията участват спецполицаи от Столичната дирекция на МВР (СДВР) и Главна дирекция на Националната полиция (ГДНП).

Първоначално нямаше информация за целта на обиска и по кое разследване се продължава работа.

Малко по-късно във фейсбук профила си Васил Божков потвърди за акцията, но без да дава подробности.

Не след дълго Васил Божков даде и брифинг за медии, като посочи, че в България има хунта от двама души – Делян Пеевски и Бойко Борисов. И прилепени към тях са ПП-ДБ и „други подобни“, заяви Божков.

Снимка: Ралица Белчева, БГНЕС

По думите му трябва нещо ново и да се изчисти тази политическа прослойка, която само вреди. А Божков ще се опита да ги пребори с нов политически проект.

По отношение на акцията Божков я определи като безсмислена.

Търсят документи за фирми, с които нямам нищо общо„, посочи Божков. Той отрече да е имал каквито и да било отношения с Алексей Петров. „Нито сме били за, нито сме били против един друг.“

Снимка: Ралица Белчева, БГНЕС

По информация на Нова телевизия настоящата акция е във връзка именно с разследването на покушението срещу Алексей Петров. Тази информация не бе потвърдена официално и може да е само спекулация, която се опира на предположения от предишния атентат срещу Трактора през 2015 г., когато срещу автомобила му бе стреляно с гранатомет. Тогава името на Васил Божков също бе сред спряганите като евентуален поръчител, но обвинения не му бяха повдигнати.

По-късно от МВР потвърдиха, че действително спецакцията е във връзка с разследването на убийството на Петров.

Снимка: Ралица Белчева, БГНЕС

Адвокатът на Васил Божков Георги Гатев заяви пред журналисти, че акцията на полицията няма нищо общо с убийството на Алексей Петров. По думите му става въпрос за проверка на няколко фирми във връзка с разследване от миналата година.

Той посочи, че при претърсването не е иззето нищо. Адвокатът недоумява защо претърсването е извършено в условия на неотложност при положение, че касае дело от 2023 г. Според него претърсването е неправомерно.

Снимка: Ралица Белчева, БГНЕС

Гатев обясни още, че Васил Божков е привикан на разпит в СДВР в качеството си на свидетел. Разпитът продължи повече от час, а на излизане от сградата на СДВР бизнесменът не даде конкретна информация.

Разпитваха ме за глупости„, лаконичен бе той.

Снимка: Ралица Белчева, БГНЕС

Припомняме, Алексей Петров беше застрелян на 16 август в кв. „Драгалевци“ на горска пътека към хижа „Алеко“. По това време Васил Божков все още се намираше в Дубай, където прекара повече от три години, избягвайки съдебно преследване. Бизнесменът се завърна в България на 25 август и беше арестуван още на летището. По-късно съдът му определи домашен арест, мярка под която той се намира и до днес.

Проблемите на Васил Божков с правосъдието у нас започнаха преди четири години със скандала с неплащането на такси върху хазартна дейност. След този скандал, който бе до голяма степен заметен под килима, обвиненията срещу бизнесмена започнаха да се трупат. По последна информация той е с повдигнати 19 обвинения и издадени поне 18 броя европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ, разпратени до десетки държави. Обединените арабски емирства отказаха обаче да го предадат на българските власти, докато пребиваваше в Дубай.

Снимка: Ралица Белчева, БГНЕС

Освен серията от обвинения за неплащане на данъци и такси, дължими от хазарт, сред обвиненията спрямо Васил Божков са и такива за финансиране на протестите през 2020 г., като тогава прокуратурата публикува разговори на Васил Божков с други лица.

Сред обвиненията има обаче и за подбудителство към убийство, принуда, опит за изнасилване, изнудвания, опит за подкуп на длъжностни лица и незаконна търговия с антики. Последното обвинение е покрай прочутата колекция на Васил Божков, която държавата иззе с показни акции, след като той беше напуснал вече България.

Снимка: Ралица Белчева, БГНЕС
Снимка: Ралица Белчева, БГНЕС
Снимка: Ралица Белчева, БГНЕС
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Мълния падна в двора на Софийската митрополия

Това се е случило при снощната гръмотевична буря

Доналд Тръмп ще обжалва присъдата за фалшифициране на документи

Това може да стане след като тя бъде произнесена

В Полша се появи фалшива новина за мобилизация, подозират хакерска атака

Полската агенция за печат (PAP) вероятно стана жертва на...

ЕС налага още санкции на Северна Корея заради ядрените програми

Европейският съюз наложи още санкции на Северна Корея заради продължаващите ѝ усилия...

Съдът няма да се занимава с глобата от ЦИК за ПП-ДБ

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на Николай...

Делян Пеевски размаха пръст на руския патриарх Кирил

От ДПС разпространиха отново снимката срещата на Делян Пеевски...

Осъдиха условно подкупния шеф на ТЕЛК-Габрово

Осъдиха условно председателя на ТЕЛК - Габрово за искане и получаване...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Киев препоръча на Кремъл да прочете Конституцията, но не избирателно

Председателят на Върховната рада (парламента на Украйна) Руслан Стефанчук...

Зеленски обяви двустранни споразумения за сигурност с Швеция, Норвегия и Исландия

Украинският президент Владимир Зеленски заяви, че по време на...

Продължават закъсненията на влаковете след инцидента в София

Продължават закъсненията на влаковете след вчерашната катастрофа на Централната...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg