Служебният кабинет планира нови мерки заради високите цени на горивата

Никола Стоянов очаква едноцифрена инфлация през май

Views 5237
0 0

Следващата седмица Министерският съвет трябва да гласува мерки, в подкрепа на хората по отношение на високите цени на горива. Това съобщи служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, цитиран от Нова телевизия. „Планирано е да гласуваме 40% по-евтини карти за обществен транспорт за пенсионерите, 70% намаление за картите за учениците и безплатно пътуване за деца до 10 години„, обясни той.

По време на пресконференция в Министерството на икономиката и индустрията, на която бе представено свършеното по време на управлението на служебното правителство, Стоянов отчете сериозен спад цените на горивата в сравнение с лятото. Той е категоричен, че инфлацията в страната към момента е овладяна. Според Никола Стоянов през май тя може да бъде сведена до едноцифрено число.

По информация на bTV икономическият министър очаква в резултат от това и по-ниски цени в магазините. По думите му отстъпката от 25 стотинки за литър гориво е отпаднала, но остава в сила мярка за подпомагане на бизнеса заради високите цени на тока – ако едно предприятие плаща повече от 200 лева за мегаватчас, то ще бъде подпомогнато от държавата, независимо дали е малко, средно или голямо.

Стоянов отчита също, че е разписал 255 оръжейни сделки на стойност 1 млрд. лева.

По-късно от министерството разпространиха повече информация за отчетната пресконференция. По думи на Никола Стоянов ситуацията с енергийните доставки в страната е поставяла въпроса не дали ще се затварят производствени предприятия, а кога. „Една от първите ни задачи беше да започнем преговори с Лукойл и в резултат на това постигнахме договореност компанията да премести икономическата си дейност и да плаща своите данъци в България„, коментира той. Следващата логична стъпка според Стоянов е била с получените средства от свръхпечалбите на дружеството да бъдат обезпечени мерки в подкрепа на потребителите и вече се работи в тази посока.

Икономическият министър говори и за работата през последните месеци по отношение на индустриалните паркове у нас: „Променихме начина на планиране на индустриалните зони, които са реален инструмент за балансирано развитие на регионите. Работим в постоянна връзка с общините като основната ни цел е да обърнем подхода и вместо в големи индустриални зони, да започнем инвестиции в по-малки такива, но в региони с проблеми в заетостта.“ По думите му е създадена е също връзка между данните на добивната промишленост, транспортната свързаност и промишления сектор, така че да се планира бъдеща отраслова специализация на индустриалните паркове.

Когато поех управлението на министерството над 1/3 от Службите по търговско-икономически въпроси бяха празни и България нямаше търговски аташета в ключови държави като Италия, Франция, САЩ, Китай, Индия и др.“, каза още Стоянов. До скоро нямало никакви критерии за оценяване на работата на търговските представители зад граница, но вече били разработени правила, които да регламентират тяхната дейност и диалогът им с общините и бизнеса бил значително подобрен.

През последните месеци фокусът бил в привличане на чуждестранни инвеститори, които са готови да предлагат атрактивни заплати за своите служители. „България трябва да спре да се рекламира като дестинация с евтина работна ръка. Напротив – ние имаме висококвалифицирани експерти и трябва да търсим инвеститори, които ще дадат добавена стойност на икономиката ни„, обясни икономическият министър. Той приема за също толкова важно и презентирането на възможностите на българските компании и подкрепата им за започване на повече съвместни проекти с партньори от други държави. „Стартирахме поредица от срещи с чуждестранните компании у нас, защото те са и един от най-важните ни посланици зад граница„, заяви Стоянов. Инициативата се приемала много положително от чуждестранните компании у нас и допринасяла за подобряване на бизнес средата.

В последните няколко месеца са подготвени и споразумения за защита на инвестициите с Обединените арабски емирства и Кралство Саудитска Арабия, каза още Никола Стоянов. „От години се говори много за инвестиции от тези държави, но страната ни не е изпълнила дори формалния критерий това да се случи, с подписване на тези важни двустранни документи. Радвам се, че само за 6 месеца успяхме да подготвим текстовете и се надявам това да даде истински тласък на инвестициите от тези държави„, посочи той.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Адриан Петков

Адриан Петков се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2020 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Медведев: Западът се опитва да измори и унищожи Русия

Той прогнозира оформянето на нов военен съюз