Реклама

spot_img

Служебният кабинет планира нови мерки заради високите цени на горивата

Следващата седмица Министерският съвет трябва да гласува мерки, в подкрепа на хората по отношение на високите цени на горива. Това съобщи служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, цитиран от Нова телевизия. „Планирано е да гласуваме 40% по-евтини карти за обществен транспорт за пенсионерите, 70% намаление за картите за учениците и безплатно пътуване за деца до 10 години„, обясни той.

По време на пресконференция в Министерството на икономиката и индустрията, на която бе представено свършеното по време на управлението на служебното правителство, Стоянов отчете сериозен спад цените на горивата в сравнение с лятото. Той е категоричен, че инфлацията в страната към момента е овладяна. Според Никола Стоянов през май тя може да бъде сведена до едноцифрено число.

По информация на bTV икономическият министър очаква в резултат от това и по-ниски цени в магазините. По думите му отстъпката от 25 стотинки за литър гориво е отпаднала, но остава в сила мярка за подпомагане на бизнеса заради високите цени на тока – ако едно предприятие плаща повече от 200 лева за мегаватчас, то ще бъде подпомогнато от държавата, независимо дали е малко, средно или голямо.

Стоянов отчита също, че е разписал 255 оръжейни сделки на стойност 1 млрд. лева.

По-късно от министерството разпространиха повече информация за отчетната пресконференция. По думи на Никола Стоянов ситуацията с енергийните доставки в страната е поставяла въпроса не дали ще се затварят производствени предприятия, а кога. „Една от първите ни задачи беше да започнем преговори с Лукойл и в резултат на това постигнахме договореност компанията да премести икономическата си дейност и да плаща своите данъци в България„, коментира той. Следващата логична стъпка според Стоянов е била с получените средства от свръхпечалбите на дружеството да бъдат обезпечени мерки в подкрепа на потребителите и вече се работи в тази посока.

Икономическият министър говори и за работата през последните месеци по отношение на индустриалните паркове у нас: „Променихме начина на планиране на индустриалните зони, които са реален инструмент за балансирано развитие на регионите. Работим в постоянна връзка с общините като основната ни цел е да обърнем подхода и вместо в големи индустриални зони, да започнем инвестиции в по-малки такива, но в региони с проблеми в заетостта.“ По думите му е създадена е също връзка между данните на добивната промишленост, транспортната свързаност и промишления сектор, така че да се планира бъдеща отраслова специализация на индустриалните паркове.

Когато поех управлението на министерството над 1/3 от Службите по търговско-икономически въпроси бяха празни и България нямаше търговски аташета в ключови държави като Италия, Франция, САЩ, Китай, Индия и др.“, каза още Стоянов. До скоро нямало никакви критерии за оценяване на работата на търговските представители зад граница, но вече били разработени правила, които да регламентират тяхната дейност и диалогът им с общините и бизнеса бил значително подобрен.

През последните месеци фокусът бил в привличане на чуждестранни инвеститори, които са готови да предлагат атрактивни заплати за своите служители. „България трябва да спре да се рекламира като дестинация с евтина работна ръка. Напротив – ние имаме висококвалифицирани експерти и трябва да търсим инвеститори, които ще дадат добавена стойност на икономиката ни„, обясни икономическият министър. Той приема за също толкова важно и презентирането на възможностите на българските компании и подкрепата им за започване на повече съвместни проекти с партньори от други държави. „Стартирахме поредица от срещи с чуждестранните компании у нас, защото те са и един от най-важните ни посланици зад граница„, заяви Стоянов. Инициативата се приемала много положително от чуждестранните компании у нас и допринасяла за подобряване на бизнес средата.

В последните няколко месеца са подготвени и споразумения за защита на инвестициите с Обединените арабски емирства и Кралство Саудитска Арабия, каза още Никола Стоянов. „От години се говори много за инвестиции от тези държави, но страната ни не е изпълнила дори формалния критерий това да се случи, с подписване на тези важни двустранни документи. Радвам се, че само за 6 месеца успяхме да подготвим текстовете и се надявам това да даде истински тласък на инвестициите от тези държави„, посочи той.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Зарица Динкова: Партньорството с общините е важно за привличане на туристи

Министърът на туризма, Зарица Динкова, отбеляза значението на партньорството между...

ДПС избира новите съпредседатели (СНИМКИ)

XI-тата Национална конференция на ДПС започна при засилени мерки...

МВР осуети наркосделка в София, иззети са над половин милион лева

Спецоперация на служители от сектор "Наркотици" към СДВР завърши със...

Украйна удари стратегически металургичен комбинат в Русия

Според източници на Би Би Си от разузнавателните служби, нощен...

Румен Радев настоя за ежедневен натиск, за да се разкрие напълно Нотариуса

"В тази "сложна среда" често се явявате последната бариера пред...

Новата мода – пияни джигитки

Най-често жени шофьори сядат зад волана, употребили алкохол. Това...

Издирват 17-годишно момиче от Кюстендил

Момиче на 17 години от Кюстендил е в неизвестност от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Соломон Паси: ЕС да се въоръжава и да се готви за атака от Русия

Едва ли последствията от смъртта на Алексей Навални ще...

Шефката на СРП в оставка отрече да е разпъвала чадър над Нотариуса

Чадър над Мартин Божанов-Нотариуса няма и няма и как...

12 убити при престрелка в Мексико край границата с Тексас

Войници са били нападнати от въоръжени цивилни

Украйна отровила областните управители на Херсон и Луганск?

Русия твърди, че Украйна е отровила назначените от нея...

Почина жена, ранена в катастрофа в Кресненското дефиле

Временно движението при км 386 на път I-1 /Е-79/,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img