https://www.gerb.bg/bg

След водата, българите консумират най-много бира

Снимка: iStock

През 2022 година бирата задържа позициите си на най-често консумирана и предпочитана напитка у нас след минералната вода. Това показват данните в доклада на Съюза на пивоварите в България (СПБ) за 2022 г, цитиран от „24 часа“.

През изминалата година капиталовите инвестиции в пивоварния бранш у нас са в размер на 66 млн. лв.

През 2022 г. продажбите на пиво в България достигнаха 5 230 000 хектолитра. От тези количества делът на продажбите в стъклени бутилки е 21 на сто, в РЕТ бутилки – 50 на сто, в кенове – 25 на сто и в кегове – 4 на сто. През миналата година в страната са произведени над 200 различни марки и асортимента бира. От тях през 2022 г. членовете на Съюза са пуснали на пазара близо 30 нови продуктови предложения, което не се е случвало през последните 10 години, отбелязват авторите на анализа.

Продължава разширяването на сегмента на премиалните бири – най-вече в столицата и големите градове. За поредна година все повече нараства консумацията на безалкохолните бири – тренд, характерен за всички европейски страни. По данни на Съюза на пивоварите през 2022 г. в България са изпити 5 570 000 литра безалкохолна бира.

Приоритет за бирените компании са инвестициите във възобновяеми енергийни източници като соларни панели и изграждане на фотоволтаични паркове, производствено и логистично смарт оборудване с висок коефициент на пестене и оползотворяване на ресурсите.

Всички пивоварни компании, които са направили вложения в иновации за оптимизиране на управлението и използването на ресурсите, повишават производителността на труда, имат по-добро представяне на пазара и постигат по-висока репутация.

През 2022 г. секторът е със сериозен принос за икономиката на страната. Пивоварната промишленост осигурява работна заетост за близо 25 000 души. От тях 2150 – или 9 на сто, са директно работещите в бирените компании, 32 на сто са във веригата на доставките и 59 на сто в търговията, заведенията и туризма. Средният осигурителен доход на заетите в икономическа дейност „Производство на пиво и малц“ е нараснал с над 20 на сто спрямо 2021 г.

Производството и продажбите на бира в България генерират над 350 млн. лева приходи за националния бюджет. В отчета на Агенция „Митници“ за 2022 г. е посочено, че постъпленията от акциз за бира имат ръст от 3,4 на сто спрямо събраните приходи през 2021 година. Добавената стойност на индустрията се изчислява на 540 млн. лева.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Северно сияние озари Румъния

В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел...

Йотова загрижена за спадa в изучаването на български в чуждите университети

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за възстановяване на влиянието на...

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок, уверява МЕУ

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок....

Русия се хвали с пет превзети села край Харков

Русия съобщи в събота, че нейните сили са превзели...

Лондон: Русия отново изпусна управлляема бомба в Белгород

На 4 май руски изтребител случайно е изпуснал боеприпас...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Служебният кабинет назначи 4 нови областни управители

Служебното правителството назначи четирима нови областни управители на областите...

САЩ спрeли доставка на боеприпаси за израелската армия

Това е първият път след атаката на 7 октомври

За Косово победа за Русия означава конфликт в цяла Европа

Косово подкрепя Украйна във войната ѝ с Русия, въпреки...

Никола Минчев: Казусите с „Да запазим Корал“ и митниците са предизборен фойерверк

Той обясни, че не е присъствал на отписването на Кирил Петков от сдружението

Пострадалите от наводненията във Видинско са подали заявления за еднократна помощ

Десетте пострадали домакинства от наводненията в с. Делейна, област Видин,...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Хамас атакува района на граничен пункт между Газа и Израел

Най-малко седем души бяха ранени, след като Хамас изстреля...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg