https://www.gerb.bg/bg

След 3 месеца: МП се зае с изпълнението на промените в Закона за домашното насилие

Снимка: пресцентър Министерски съвет

Близо 3 месеца, след като бяха приети последните промени в Закона за защита от домашно насилие, Министерството на правосъдието започна работа по предвиденото в тях.

МП стартира от днес работна група, която до края на годината трябва да изготви Координационен механизъм за помощ и подкрепа на пострадалите от домашно насилие.

Целта е той да заработи ефективно в началото на 2024 г., както е предвидено в измененията и допълненията на ЗЗДН в началото август месец.

Координационният механизъм следва да уреди основните процедури на взаимодействие между органите на изпълнителната власт, на местното самоуправление и местната администрация и юридическите лица, които осъществяват дейности по превенция и защита от домашното насилие по реда на този закон.

Ръководител на междуведомствената работна група е заместник-министърът на правосъдието Георги Николов. В нея участват представители на повече от 30 държавни и общински институции, както и представители на неправителствени организации.

„Основният фокус е превенцията от домашно насилие, а основната цел – да изработим качествен документ до края на годината“, обясни по време на срещата в МП заместник-министърът Николов.

Председателят на Националното бюро за правна помощ (НБПП) Наталия Илиева заяви, че вече има добър пример на координация между част от институциите и това трябва да се надгради.

По думите ѝ от март 2023 г. сигналите за домашно насилие, постъпили в НБПП, са се увеличили многократно. Според нея това се дължи на сключения Меморандум за навременна защита на пострадалите от домашно насилие между Бюрото, Министерството на правосъдието, МВР и адвокатските съвети.

Националният координатор по въпросите за домашното насилие към МВР Зорница Шуманова допълни, че сигналите към Бюрото са подадени в резултат на работата на полицейските служители на терен, които свързват пострадалите директно с адвокатите, които могат да им окажат правна помощ.

МВР работи от 3 месеца по изграждане на конкретни контактни точки, посочи Шуманова. Например с Министерство на здравеопазването са договорени и 450 диагностични центрове и кабинети, към които могат да се насочват жертвите на домашно насилие. Крайната цел е при сигнал полицаите да могат да запознават пострадалите с всички възможности за помощ, които могат да получат – медицинска, правна, психологическа или физическа защита.

Всяка от институциите следва да представи до края на следващата седмица становище по основните въпроси, включени в първи етап от Координационния механизъм „Известяване и насочване“, който е заложен и в закона.

Припомняме, промените в Закона за защита от домашно насилие бяха приети в началото на месец август тази година. Повод за тях бе случаят с жестоко нарязаната с макетно ножче 18-годишната Дебора от Стара Загора. За него стана ясно едва в края на юли месец, макар и самото престъпление да бе извършено няколко седмици по-рано.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Учени очакват рекорден сезон на урагани

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан започва в петък,...

Силно земетресение е станало край Нова Зеландия

Няма информация за щети и пострадали

Мълния предизвика горски пожар в Ростовска област

Пожарникари се борят с огнената стихия

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ разрешили ударите с американски оръжия по руска територия, за да сдържат Москва

Вашингтон разреши на Украйна да използва американско оръжие за...

БЛС не иска да се броят болниците, а да се гледат възможностите

Колективният трудов договор в здравеопазването се договаря при приет...

Израел пое контрола над граничен коридор с Египет

Зона, известна като Филаделфийския коридор

Зеленски за ограниченията да удрят по Русия със западни оръжия: Те просто ни се смеят

В ексклузивно интервю за британския вестник Guardian, украинският президент...

Синдикат към Samsung свика първата си стачка за увеличаване на заплатите

Синдикатът, който представлява хиляди работници към Samsung Electronics, свика...

Тираджия метна 100 лева на полицаи, за да избегне проверка

Водачът искал да избегне теста за употреба на алкохол

САЩ налагат визови ограничения на служители на Китай и Хонконг

Съединените щати налагат нови визови ограничения на служители на...

Мълния предизвика горски пожар в Ростовска област

Пожарникари се борят с огнената стихия

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg