Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Скок на разходите в Гърция за лошото време

Снимка: iStock by Getty Images

Разходите, които Гърция плаща заради екстремни метеорологични явления, сега са 50 пъти повече в сравнение с 2013 г., като тези разходи се плащат от държавата, гражданите, големите и малките предприятия. Последните наистина плащат висока цена през 2023 г., особено в районите, засегнати от екстремни метеорологични явления, като Тесалия.

За да се предпазят предприятията от последиците от климатичната криза, се смята, че до 2030 г. ще са необходими инвестиции от порядъка на 15 млрд. евро. Всъщност тези инвестиции, според проучване на Националната банка на Гърция, могат да донесат нетни ползи в размер на 10-40 млрд. евро до 2030 г.

Загрижеността за тази година вече е започнала, както поради миналогодишния опит, така и поради много високите температури и възникването на горски пожари още от края на март, така че все повече предприятия се застраховат, както и предприемат превантивни мерки.

Според NBG относителните разходи за екстремни метеорологични явления достигат половин милиард евро през 2021 г., като през 2013 г. са били едва 0,01 милиарда евро, а през 2023 г., годината на катастрофалните пожари и наводнения, екстремните метеорологични явления, освен материалните щети за домакинствата и предприятията, се оценяват като допринесли за намаляване на добавената стойност в селското стопанство в страната с 8 % и загуба на 1,2 милиона туристически посещения.

Данните на Асоциацията на застрахователните дружества в Гърция (EAEE) показват, че щетите, компенсирани от застрахователните дружества в периода 1993-2023 г., са близо 1 милиард евро, като 2023 г., поради горските пожари и бурята Даниел, е годината с най-много щети.

Миналата година е струвала на застрахователната индустрия 404,6 млн. евро за обезщетения, от общо 968,5 млн. евро, изплатени в периода 1993-2023 г.

От проучването, проведено от NBG в компании в Арта, Виотия, Еврос, Евия, Евритания, Теспротия, Янина, Кардица, Лариса, Магнезия, Ксанти, Превеза, Родопи, Трикала, Фтиотида и Фокида, става ясно, че 75% от МСП са били негативно засегнати от природни бедствия. Около 30 % от тях заявяват пряк удар по отношение на материалните щети, като две трети от тях са били засегнати в миналото. Други 42 % са претърпели непреки щети.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Момчил Терзийски е новият директор на Агенцията по кадастър

Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Торнадо уби бебе и трима души в Оклахома

Байдън е предложил помощ на щата

Трима са убити при израелски удар в Рафах

Това твърдят палестински източници

Министър Малинов и турския му колега нищят договора с „Боташ“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския...

Главчев назначи нов зам.-министър на иновациите и растежа

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев от сряда...

Армията на Буркина Фасо е избила 223 цивилни през февруари

Повече от 220 цивилни, включително най-малко 56 деца, са...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img