https://www.gerb.bg/bg

Скок на разходите в Гърция за лошото време

Снимка: iStock by Getty Images

Разходите, които Гърция плаща заради екстремни метеорологични явления, сега са 50 пъти повече в сравнение с 2013 г., като тези разходи се плащат от държавата, гражданите, големите и малките предприятия. Последните наистина плащат висока цена през 2023 г., особено в районите, засегнати от екстремни метеорологични явления, като Тесалия.

За да се предпазят предприятията от последиците от климатичната криза, се смята, че до 2030 г. ще са необходими инвестиции от порядъка на 15 млрд. евро. Всъщност тези инвестиции, според проучване на Националната банка на Гърция, могат да донесат нетни ползи в размер на 10-40 млрд. евро до 2030 г.

Загрижеността за тази година вече е започнала, както поради миналогодишния опит, така и поради много високите температури и възникването на горски пожари още от края на март, така че все повече предприятия се застраховат, както и предприемат превантивни мерки.

Според NBG относителните разходи за екстремни метеорологични явления достигат половин милиард евро през 2021 г., като през 2013 г. са били едва 0,01 милиарда евро, а през 2023 г., годината на катастрофалните пожари и наводнения, екстремните метеорологични явления, освен материалните щети за домакинствата и предприятията, се оценяват като допринесли за намаляване на добавената стойност в селското стопанство в страната с 8 % и загуба на 1,2 милиона туристически посещения.

Данните на Асоциацията на застрахователните дружества в Гърция (EAEE) показват, че щетите, компенсирани от застрахователните дружества в периода 1993-2023 г., са близо 1 милиард евро, като 2023 г., поради горските пожари и бурята Даниел, е годината с най-много щети.

Миналата година е струвала на застрахователната индустрия 404,6 млн. евро за обезщетения, от общо 968,5 млн. евро, изплатени в периода 1993-2023 г.

От проучването, проведено от NBG в компании в Арта, Виотия, Еврос, Евия, Евритания, Теспротия, Янина, Кардица, Лариса, Магнезия, Ксанти, Превеза, Родопи, Трикала, Фтиотида и Фокида, става ясно, че 75% от МСП са били негативно засегнати от природни бедствия. Около 30 % от тях заявяват пряк удар по отношение на материалните щети, като две трети от тях са били засегнати в миналото. Други 42 % са претърпели непреки щети.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Иранските държавни медии използват израза "твърдо кацане", за да...

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Кола блъсна и уби пешеходец във Варна

Автомобилът и жертвата са паднали в строителен изкоп

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Програмата за развитие на армията до 2032 г. включвала и уроците от Украйна и Газа

Постигнат е баланс в инвестиционните разходи на Министерство на...

МВР безсрочно, но усилено следи движението по пътищата

От МВР съобщават тази сутрин, че започват "специализирана полицейска...

Българин задигна такси в Румъния и завърши в ареста

Българин открадна таксиметров автомобил в Румъния, съобщават БТА и...

Атентатът срещу Фицо – политическо нападение или реваншизъм?

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията заяви,...

Тялото на още един заложник е открито в Газа

Това е станало при операция на израелската армия

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg