https://www.gerb.bg/bg

Швеция спира разследването за експлозиите на „Северен поток“

Снимка: Stock by Getty Image

Швеция планира да прекрати разследването си на експлозиите на газопроводите „Северен поток“ 1 и 2, тъй като следователите изглежда не са успели да идентифицират заподозрените, съобщиха няколко германски медии във вторник, цитирани от Би Би Си.

Според вестниците Sueddeutsche Zeitung и Die Zeit и телевизиите NDR и WDR, шведският прокурор Матс Люнгквист, ръководещ разследването, ще обяви официално прекратяването на разследването в следващите дни.

В коментар за „Ройтерс“ Люнгквист каза:

Ще взема решение утре и какво ще бъде това решение, не мога да Ви кажа сега. Зависи от различни фактори и в момента не мога да кажа повече.“

Тъй като експлозиите са станали в изключителната икономическа зона на Швеция и Дания, двете страни разследват заедно с Германия. Приключването на шведското разследване няма да се отрази по никакъв начин на разследването в Германия, съобщават медиите.

Три теча в „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември 2022 г. Първият от тях беше засечен на „Северен поток 2“ близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето. По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода. Няколко дни по-късно шведската брегова охрана откри и четвърти теч по съоръженията.

Съединените щати и НАТО нарекоха атаките срещу газопроводите от септември 2022 г. „акт на саботаж„. От своя страна Москва обвини Запада и призова Съвета за сигурност на ООН да проведе независимо разследване. Нито една от страните не е предоставила доказателства за твърденията си.

В началото на март миналата година няколко западни вестника съобщиха, че определена „проукраинска групировка“ може да е замесена в експлозията на газопровода. Според медиите НАТО се е стремял да не допусне тази информация да стане публична, тъй като това би довело до изостряне на отношенията между Украйна и Германия.

През февруари 2023 година американският разследващ журналист и носител на наградата „Пулицър“ репортер Сиймур Хърш съобщи, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън стои зад операцията, при която бяха взривени части от газопроводите „Северен поток“.

В публикациите се посочва, че администрацията на Зеленски не е знаела за предстоящия саботаж. Украинският президент Владимир Зеленски отхвърли всички обвинения, като каза, че „украинците определено не са направили това“.

spot_img

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Учени очакват рекорден сезон на урагани

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан започва в петък,...

Силно земетресение е станало край Нова Зеландия

Няма информация за щети и пострадали

Мълния предизвика горски пожар в Ростовска област

Пожарникари се борят с огнената стихия

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Когато зорлем те правят мъченик

Покушение срещу действащ министър-председател на държава от ЕС е...

Катастрофа с ферари предизвика километрично задръстване на АМ „Тракия“

Верижна катастрофа предизвика километрично задръстване на АМ "Тракия", съобщава БНР. Пътният...

Иван Шишков: Строителството на пътища е бъдеще, което се отлага

Направихме достатъчно много в рамките на възможното за строежа...

Великобритания притеснена от решението на Международния съд за офанзивата в Рафах

Британското правителство разкритикува решението на Международния съд за спиране...

Грузински Майдан или сценарий „а ла Лукашенко“?

Както и на Майдана през 2014 г., грузинската революция...

Под носа на разединена Европа: Автократи от всички страни, съединявайте се!

Отношенията между Пекин, Москва, Техеран и Пхенян продължават да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg