https://www.gerb.bg/bg

САЩ отмени посещение на посланика си в ООН до Тайван заради преходния период

Снимка: EPA/БГНЕС

Анулирането на всички пътувания от Държавния департамент на САЩ тази седмица включва планирано посещение в Тайван от посланик на САЩ в ООН Кели Крафт, заяви говорител на Държавния департамент, цитиран от „Ройтерс“. 

Крафт трябваше да посети Тайван от сряда до петък, което накара Китай да предупреди, че Вашингтон си играе с огъня. Държавният секретар Майк Помпео заяви във вторник, че всички пътувания тази седмица са отменени, включително и неговото собствено пътуване до Европа, като част от прехода към новата администрация на Байдън.

Но европейски дипломати и други хора, запознати с въпроса, заявиха, че външният министър на Люксембург и висшите служители на Европейския съюз са отказали да се срещнат с него по време на планираното му европейско пътуване тази седмица.

Пътуването на Крафт в Тайван е друга част от усилията на Помпео и републиканската администрация на президента Доналд Тръмп да се придържат към строгия подход към Китай, преди избраният президент Джо Байдън да встъпи в длъжност на 20 януари.

Правителството на Тайван изрази „разбиране и уважение“ към решението, но също така и съжаление.

Министерството на външните работи съжалява, че посланикът на САЩ в ООН Кели Крафт не може да води делегация за посещение в Тайван от 13 до 15 януари, както е планирано, но приветства посланик Крафт да посети страната в подходящ момент в бъдеще, се казва в изявление.

Крафт трябва да напусне поста си, когато Байдън поеме президентския пост следващата седмица.

Китай заяви, че е категорично против посещението. Представител на мисията на Китай към ООН в Ню Йорк призова Вашингтон да спре да „създава пречки“ за отношенията между Китай и САЩ.

Време е налудничавото ирационално поведение на определени хора да спре, каза китайският представител.

Пекин, който твърди, че самоуправляващият се остров е китайска територия, е разгневен от засилената подкрепа за Тайван от страна на администрацията на Тръмп, включително пътувания до Тайпе от висши американски служители, което допълнително обтяга китайско-американските отношения. Помпео заяви в събота, че премахва ограниченията за контактите между американските власти и техните тайвански колеги.

Китайските бойни самолети се приближиха до острова през август и септември по време на последните две посещения – съответно от министъра на здравеопазването и хуманитарните услуги на САЩ Алекс Азар и държавния секретар на САЩ по икономическия растеж, енергетиката и околната среда Кийт Крач.

Докато САЩ, както и повечето страни, нямат официални дипломатически връзки с Тайван, те са най-силният международен доставчик и доставчик на оръжие на острова, като са длъжни да помогнат на Тайван да осигури средства за защита по силата на Закона за отношенията с Тайван от 1979 г.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЕКСКЛУЗИВНО В News24sofia.eu! Тоца Крокодила здраво си подкастри носа (СНИМКИ)

Мис България Антония Петрова, по мъж Батинкова, се подхлъзна по...

УЖАС НА РЕЛСИТЕ: Влак помете ченге! (СНИМКИ)

Кошмарният инцидент се разиграл на прелез. Разследват се причините за сблъсъка

Столичната община ще осигури допълнителен транспорт за Задушница

Столичната община ще осигури допълнителен превоз за възпоменанието Задушница, което ще бъде в...

Турция в плен на жегите: 52 градуса са измерени в град Шанлъурфа

Турция е в плен на жегите, които надхвърлят показателите...

Израел ликвидира бойци на „Ислямски джихад“ на Западния бряг

Израелските сили в петък са застреляли двама палестински въоръжени...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Путин: Западът ще замени Зеленски до 2025 г.

Руският президент Владимир Путин подчерта по време на пресконференция...

НАТО дискутира поставянето на ядрени оръжия в бойна готовност

НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия,...

САМО В News24sofia.eu! Инфарктно лято за медиците от Спешна помощ в Бургас

Едва с два реанимационни екипа разполага Центъра за спешна...

Румен Радев не чака за среща неподготвени премиери

Напълно естествено е държавният глава да откаже среща, за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg