https://www.gerb.bg/bg

САЩ извършили 5 удара срещу хусите в Йемен

Снимка: (архив) EPA

Съединените щати са извършили пет удара за самоотбрана в райони на Йемен, контролирани от подкрепяната от Иран милиция Хуси. Това съобщава „Ройтерс“, като цитира съобщение на Централното командване на САЩ от неделя.

Ударени са три мобилни противокорабни крилати ракети, един безпилотен подводен кораб и един безпилотен надводен кораб в събота.

Това е първият наблюдаван случай на използване на подвидни дронове от хусите от началото на атаките на 23 октомври„, съобщава CENTCOM в публикация в X, бивш „Туитър“.

Централното командване заяви, че е ракетите и корабите представляват непосредствена заплаха за корабите и търговските кораби на ВМС на САЩ в района.

Припомняме, че атаките на хутите в района на Червено море са един от признаците за разрастване на конфликта в Близкия изток, откакто избухна войната между Израел и „Хамас“ на 7 октомври.

Хусите, които контролират най-населените части на Йемен, заявиха по-рано, че атаките им са в знак на солидарност с палестинците, докато Израел нанася удари по Газа. Но САЩ и техните съюзници ги характеризират като безразборни и заплаха за световната търговия.

Изправени пред нарастващото насилие в Червено море, големите корабни линии до голяма степен изоставиха критичния търговски път за по-дълги маршрути около Африка. Това увеличи разходите, подхранвайки притесненията относно глобалната инфлация, като същевременно лиши Египет от решаващи чуждестранни приходи от спедитори, плаващи по Суецкия канал до или от Червено море.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Започва поетапното възстановяване на газопредаването в Елин Пелин

Към настоящия момент „Булгартрансгаз” отвори отклонението за пренос на...

Испанската полиция арестува издирван италиански мафиот

Един от "най-опасните" издирвани мафиоти в Италия беше арестуван...

Най-малко 30 убити при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 30 палестинци бяха убити при израелски удар срещу...

Тайфунът Гаеми затвори фабрики в Китай

Над 27 хиляди души бяха евакуирани в Североизточен Китай,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Инспекцията по труда не може да прави проверки в чужбина

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга...

Катастрофа между два тира затвори Хаинбоаз

Един е загинал, движението се пренасочва през "Шипка"

Тодор Тагарев: Посланикът ни в Украйна не е буря в чаша вода

България вече 2 години и половина няма посланик в...

Дъжд падна на Беклемето: Пожарът е потушен!

Пожарът в местността Беклемето в резерват "Стенето" на територията...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg