Реклама

https://www.gerb.bg/bg

САЩ и Ирак загрижени за региона след иранската атака

Снимка: EPA/BONNIE CASH / POOL

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в понеделник, че иска да предотврати по-широкото разпространение на конфликта в Близкия изток, където Израел води война в Газа и отблъсква иранските атаки, съобщава АП.

Иран предприе безпрецедентна въздушна атака срещу Израел и ние предприехме безпрецедентни военни усилия, за да го защитим, каза Байдън, когато се срещна с гостуващия премиер на Ирак Шиа ал-Судани. Съединените щати са ангажирани със сигурността на Израел. Ние сме ангажирани с прекратяване на огъня, което ще върне заложниците у дома и ще предотврати разпространението на конфликта отвъд това, което вече има„, добави Байдън в Овалния кабинет.

Байдън имаше предвид отвлечените от бойци на „Хамас“ при смъртоносната им атака срещу Израел на 7 октомври.

Израел обмисля отговора си на масираната атака на Иран, която Техеран представя като отмъщение за предполагаемия израелски удар по сграда на иранско консулство в Сирия, убил висш генерал.

Байдън обеща „желязна“ подкрепа за Израел, но също така го призова да „помисли внимателно и стратегически„, преди да започне отговор срещу Иран, който може да предизвика по-широка война.

Американският президент каза, че е „също ангажиран със сигурността на нашия персонал и партньори в региона, включително Ирак„.

Премиерът на Ирак Мохамед Шиа ал-Судани беше на посещение в Белия дом за разговори относно присъствието на американски войски в Ирак като част от антиджихадистка коалиция.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън също каза, че Вашингтон не желае никаква ескалация, но ще продължи да защитава ключовия съюзник Израел.

Ние не търсим ескалация, но ще продължим да подкрепяме отбраната на Израел и да защитаваме нашия персонал в региона, каза Блинкън в началото на среща с вицепремиера на Ирак Мохамед Али Тамим. Това, което този уикенд показа, е, че Израел не трябва да се защитава сам, когато е жертва на агресия, добави той, като също така нарече действията на Иран „безпрецедентни„.

Иран изстреля повече от 300 дрона и ракети при атаката. Повечето от тези снаряди бяха прихванати, преди да достигнат Израел, с помощта на Съединените щати, Йордания и други съюзници.

Блинкън е водил разговори по темата през последните 36 часа, опитвайки се да координира дипломатически отговор, който да предотврати ескалация на кризата в региона.

Държавният секретар на САЩ е разговарял по-специално със своите колеги в Египет, Саудитска Арабия, Йордания, Турция, Великобритания и Германия, според Държавния департамент.

Иракският вицепремиер каза, че правителството му е загрижено, че регионът може да бъде вълечен във война, която ще застраши международната сигурност и безопасност, като призова всички страни в конфликта към сдържаност.

Иран трърди, че е уведомил съседните държави и съюзника на Израел, САЩ, 72 часа предварително за нападението в събота, заяви вчера иранският външен министър Хосейн Амир-Aбдолахиан.

Иракски, турски и йордански официални служители потвърдиха за получено ранно предупреждение миналата седмица, включително някои подробности. Според представители на САЩ пък такъв сигнал към Вашингтон не е имало.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Insider: Взривовете в Чехия, отравянето на Гебрев и една къща за гости в Халкидики

Подразделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ е руски отряд...

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Китай приютява кораб, свързан с оръжейни трансфери на КНДР и Русия

Китай осигурява акостиране на санкциониран от САЩ руски товарен...

Краставици и домати поевтиняват, сиренето и млякото поскъпват

Индексът на тържищните цени за седмица е паднал с 0.81

Олимпийският огън потегли към Париж

Олимпийският огън за игрите в Париж отплава за Франция...

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

Сенатът на САЩ придвижи чуждестранната военна помощ

Отпускането на милиарди долари чуждестранна помощ за Украйна, Израел и Тайван...

Арестуваха двама руски журналисти за екстремизъм

Двама руски журналисти бяха задържани по обвинения в екстремизъм,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img