https://www.gerb.bg/bg

Сандов: До 2026 г. България може да имат пет нови национални парка

Снимка: архив БГНЕС

Планираме през 2026 г. България да има поне пет нови национални парка в планините и защитени зони и резервати по Черноморското крайбрежие. Това съобщи вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време на конференцията „Планините – красота и предизвикателства“. Той очерта три планетарни кризи, които съвременното общество трябва спешно да решава – климатичната, загубата на биоразнообразие и замърсяването с пластмасови отпадъци.

Именно по отношение на загубата на биоразнообразие министърът каза, че като член на ЕС България е поела ангажименти по Зелената сделка – до 2030 г. да достигне целта 30% от територията да е в защитени зони на сушата и в морето, както и 10% да са зони със строга защита. В момента са постигнати 35% защитени зони в мрежата „Натура 2000“, но тези под строга защита са едва 5-6 на сто. „Целта, която в МОСВ сме си поставили, е още до края на 2026 г. – до края на мандата на правителството, да достигнем тези изисквания“, заяви вицепремиерът по климатични политики.

Част от планираните 5 нови национални парка ще са по южната и западната ни граница, където много планински територии са съхранени заради желязната завеса – това са западна Стара планина и Родопите. Другите ще са на север и изток в своеобразния „син пояс“ на Дунав и Черно море, който също има предпоставки за обособяване на нови защитени територии.

Тъй като статутът на националните паркове изисква да заемат само територии изключителна държавна собственост и това предполага скъпи отчуждителни процедури, те вероятно ще имат „мрежови“ характер и няма да покриват компактна територия, обясни министърът. Към момента трите национални парка в България „Пирин“, „Рила“ и „Централен Балкан“ заемат най-високите части на планините.

България ще кандидатства за домакинство на Конференцията на ООН по изменение на климата – COP 29 през 2024 г., съобщи още Сандов и увери, че страната ни е готова да посрещне такова важно събитие, което досега не се е провеждало в Източна Европа. Според него България трябва да акцентира върху климатичната дипломация, а форумът събира икономическия и политически елит на света и дава възможност на страната домакин успешно да развие своите политики по климатичните промени.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Георги Атанасов: ЦСКА беше умъртвен в края на първенството!

Популярният спортен журналист и политически анализатор Георги Атанасов даде...

Първи подробности за ужаса с блъснат край Повеляново мъж

На мястото се извършва оглед, разследването продължава

Арабин с джип заплаши с пистолет шофьор на автобус

В социалните мрежи потребител написа, че е подал сигнал до полицията и публикува снимка на колата

Съдът в Пловдив пуска с подписка 19-годишен, шофирал със 140 км/ч в града

Съдът в Пловдив пусна от ареста 19-годишен младеж с...

Загина мъж, блъснат от влак по маршрута Варна – Добрич

Влакът Варна - Добрич закъснява до този момент с...

Нетаняху: Няма да има постоянно примирие, докато условията ни не са изпълнени

Днес израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че няма да...

Ботев (Пловдив) се похвали с национал

Димитър Папазов с повиквателна за националния отбор на България...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Киев препоръча на Кремъл да прочете Конституцията, но не избирателно

Председателят на Върховната рада (парламента на Украйна) Руслан Стефанчук...

Откриха парник с марихуана в село край Средец

Парник с 83 растения марихуана е открит в къща...

ОДБХ – Пловдив проверява детска градина за случай на хранително натравяне

Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Пловдив...

Сближаването с Русия дава увереност на КНДР да се опълчи на Китай

Необичайните критики на Северна Корея към Китай тази седмица подчертава...

Иван Шишков: Строителството на пътища е бъдеще, което се отлага

Направихме достатъчно много в рамките на възможното за строежа...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg